Αναφορά σε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα για το 2023 στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Προσαρμογή σε σφιχτό οικονομικό πλαίσιο

Σε διαβούλευση τέθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το έτος 2023, με τη διαδικασία στην αρμόδια Επιτροπή, να μην λαμβάνει την απαιτούμενη ανταπόκριση, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της δεν συμμετείχε.

Σχετικά με τα δεδομένα για το 2023 μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Ακολούθησαν παρατηρήσεις με έμφαση στο κομμάτι των αυξημένων δαπανών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Γ. Πιταούλης: Σφιχτό πλαίσιο λόγω μεγάλων δαπανών

Το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ξεκαθαρίζοντας πρωτίστως πως οικονομικά το δημοτικό ταμείο μέχρι σήμερα πηγαίνει καλύτερα συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, εξήγησε πως υπάρχουν θέματα και υποθέσεις που προβληματίζουν ήδη έντονα με φόντο τόσο την ενεργειακή κρίση, όσο όμως και τις απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου αναφορικά με τον ΧΥΤΑ Σύρου.

Αναλυτικότερα, ο Γιάννης Πιταούλης τόνισε πως θέματα που θα απασχολήσουν στον προϋπολογισμό του 2023 και θα φέρουν αύξηση δαπανών για τον Δήμο αποτελούν ο δημοτικός φωτισμός (ποσό άνω των 100 χιλ. ευρώ), τα καύσιμα για τις μετακινήσεις των οχημάτων, το πετρέλαιο θέρμανσης, η δημοτική αστική συγκοινωνία δεδομένου πως η σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα καυσίμων, οι προμήθειες σε τρόφιμα, οι σχολικές καθαρίστριες, αλλά και η εισφορά του Δήμου στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Συγκεκριμένα, για το πολυσυζητημένο θέμα ο Αντιδήμαρχος εξήγησε πως ο Δήμος μέσα σε λίγα χρόνια καλείται να πενταπλασιάσει σχεδόν το ποσό που δαπανούσε για τον ΧΥΤΑ Σύρου (σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ), θέμα που θα καταστεί μη διαχειρίσιμο. “Επιβάλλεται ένα παράλογο κόστος” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πιταούλης.

Επιπλέον, ο ίδιος μίλησε για ένα ποσό που θα εξασφαλιστεί σχετικά με την προώθηση των προϋποθέσεων και των τεχνικών παρεμβάσεων στο στρατόπεδο για την παραχώρησή του στον Δήμο, όπως και για τις προτεραιότητες και τις δαπάνες του Δήμου όσον αφορά την αγορά ακινήτων για parking.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση των μελών του, ώστε να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις για το οικονομικό πλάνο του 2023.

Μ. Αληφραγκής: Ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής μίλησε για το πλάνο του Δήμου αναφορικά με τα έργα που προγραμματίζονται να “τρέξουν” το επόμενο έτος, σχολιάζοντας αρχικά το οικονομικό πλαίσιο που ανέφερε και ο Γιάννης Πιταούλης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος χαρακτήρισε ως “βόμβα” τις απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τον Δήμο, καθώς φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη περικοπής επενδυτικών δαπανών, προκειμένου ο Δήμος να εξασφαλίσει το ποσό που ζητείται για τη διαχείριση και λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου. Επιπλέον, τόνισε πως η ενεργειακή κρίση θέτει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το δημοτικό ταμείο ενώ όπως διευκρίνισε, αποτελεί και την αιτία που αρκετά έργα στον Δήμο σήμερα έχουν “παγώσει” ή δεν απέκτησαν ανάδοχο.

Ενδεικτικά μίλησε για τις αναβαθμίσεις στους παιδικούς σταθμούς (άγονος διαγωνισμός), για τις καθυστερήσεις στο έργο του Βούρλη, για τον άκαρπο διαγωνισμό στην οδοποιία, για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα (βόλεϊ).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Μηνάς Αληφραγκής εστίασε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023, χαρακτηρίζοντάς το “ρεαλιστικό”, με ένα ποσό ελαφρώς περιορισμένο συγκριτικά με το παρελθόν (4.700.000 ευρώ).

Όσον αφορά τα έργα που δρομολογούνται με αυτό, μίλησε για επισκευή 2 γηπέδων τένις στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, για υγρομόνωση του Βιομηχανικού Μουσείου, για την ολοκλήρωση του εκθεσιακού χώρου στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου, για συντηρήσεις στα σχολεία (170 χιλ. ευρώ), για διαμορφώσεις στο στρατόπεδο (177 χιλ. ευρώ αρχικό ποσό), για αναβαθμίσεις στην πλατεία Παπάγου, για την ολοκλήρωση της μελέτης για την ανακατασκευή του δημοτικού κτιρίου στην οδό Σουρή, για τη μελέτη αποκατάστασης της πλατείας Μιαούλη, για την ολοκλήρωση του έργου στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα (μπάσκετ), για την προμήθεια κερκίδων στο ίδιο κλειστό γήπεδο, για τη μελέτη του ΧΥΤΑ και τη δημιουργία του νέου κυττάρου, καθώς επίσης και για την προώθηση της αποκατάστασης στα πρώτα τέσσερα ταφικά μνημεία του Αγίου Γεωργίου. Τα παραπάνω είναι τα περισσότερα από τη λίστα των έργων και των μελετών, στα οποία αναφέρθηκε ο ίδιος, εξηγώντας πως η προσπάθεια όλων στον Δήμο κινείται στην κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών.

Παρατηρήσεις

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης τοποθετήθηκε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου ο οποίος υποστήριξε πως είναι ένας προϋπολογισμός και ένα τεχνικό πρόγραμμα “πετσοκομμένο” στο κομμάτι των επενδυτικών δαπανών, προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες δαπάνες που χρειάζεται. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στις ανάγκες αυξημένων εξόδων στο θέμα της καθαριότητας συνολικά με φόντο τις απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας πως οι δημότες δυστυχώς φαίνεται πως θα στερηθούν έργα, ώστε να αποφευχθεί η υψηλή αύξηση δημοτικών τελών.

Επιπλέον, έθιξε και το γεγονός πως ο Δήμος το καλοκαίρι είχε προσωπικό στην καθαριότητα που δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες, καταθέτοντας τον προβληματισμό του για το επόμενο καλοκαίρι. Ο κ. Αθανασίου τόνισε πως η πολιτική της Δημοτικής Αρχής φανερώνει μία διαχείριση με τρόπο τέτοιον ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των δημοτικών τελών, ζητώντας από τους Αντιδημάρχους συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου αναφορικά με το 2023.

Τέλος, η πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Άννα Βαμβακάρη στην τοποθέτησή της εστίασε στο σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης, ζητώντας ο Δήμος να μεριμνήσει με όποιο τρόπο για απόκτηση υπαλλήλων. Η ίδια περιέγραψε πως αρκετές Υπηρεσίες λειτουργούν στο “κόκκινο” και σύμφωνα με όσα εξήγησε, αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί για να παρέχονται στους δημότες ποιοτικές υπηρεσίες.