Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου για την Κοινωνική Υπηρεσία

  • Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:42

Βιώνουμε σήμερα την ένταση της ακρίβειας, της εργασιακής ανασφάλειας, της σχετικής και απόλυτης φτώχειας, της ενεργειακής φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης, ζητήματα που όπως όλα δείχνουν θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αυξάνονται οι κοινωνικές παθογένειες και μέσα στην οικογένεια, όπως η ενδοοικογενειακή βία, καθώς  αυξάνονται οι οικονομικοί - κοινωνικοί παράγοντες που εν δυνάμει μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των περιπτώσεων παιδιών αλλά και ενηλίκων οι οποίοι θα χρειαστούν εξειδικευμένη φροντίδα και στήριξη.

Μέσα σε αυτό το αντικειμενικό πλαίσιο, το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και του Κέντρου Κοινότητας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την επιστημονική υποστήριξη, παρακολούθηση και παροχή φροντίδας στις ευάλωτες και εν δυνάμει ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Για τον λόγο αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση προχώρησε στην κατάθεση ερώτησης προς τη Δημοτική Αρχή στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ζήτησε ενημέρωση για:

  • τον αριθμό των εξειδικευμένων επιστημόνων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικοί νοσηλευτές), που απασχολούνται στις ανωτέρω υπηρεσίες.
  • Το αν οι θέσεις αυτές καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό ή από προσωπικό με ελαστικές μορφές εργασίας.

Από την απάντηση της Δημοτικής Αρχής, προέκυψε πως στην Κοινωνική Υπηρεσία και στο Κέντρο Κοινότητας, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος κοινωνικός λειτουργός!

Αποτυπώνεται και με αυτόν τον τρόπο η δραματική υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, ακόμα και των πιο κρίσιμων όπως της κοινωνικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με πολλά, ευαίσθητα κοινωνικά καθήκοντα.

Οι επιτακτικές ανάγκες που εξυπηρετεί η υπηρεσία δεν μπορούν να καλυφθούν με προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης καθώς δεν εξασφαλίζεται η σταθερότητα, η διάρκεια και η συνέχεια της παρακολούθησης, της φροντίδας και της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητες σε τέτοιες υπηρεσίες, πέρα από τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν με θέματα προσωπικών δεδομένων.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Χρειάζεται άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων της κοινωνικής υπηρεσίας και του κέντρου κοινότητας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ανάπτυξη ενός δικτύου κρατικών, δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και δομών για την προστασία του παιδιού, των παιδιών με αναπηρία, των βαριά αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν μπορούν να προασπίσουν τον εαυτό τους, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ.