Προετοιμασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για υποβολή πρότασης Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο νέο ΠΕΠ 2021-2027

Διεκδικεί από 8 έως 15 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις

Στο προσκήνιο οι υποβαθμισμένες περιοχές της Ηρώων Πολυτεχνείου και της Λαλακιάς

Από 8 έως και 15 εκατ. ευρώ επιχειρεί να διεκδικήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης - από το νέο ΠΕΠ 2021-2027 -, για αναπλάσεις σε υποβαθμισμένα τμήματα της πόλης, στο πλαίσιο πρόσκλησης που έχει βγάλει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και απευθύνεται σε τέσσερα ακόμη νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Ουσιαστικά η Σύρος στοχεύει στην ένταξη πρότασης Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αναβαθμίσει και να βελτιώσει αισθητικά και λειτουργικά περιοχές με αστικό “χαρακτήρα”, που σήμερα, παρουσιάζουν δεκάδες προβλήματα και άλυτα θέματα.

Στην πρώτη γραμμή έχουν τεθεί οι περιοχές της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και της Λαλακιάς μέχρι και τα Πευκάκια, υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα αναδειχθούν εντονότερα από τους φορείς και τους συλλόγους που θα καταθέσουν προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που άρχισε τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έκανε, μία πρώτη συνάντηση με πολλούς φορείς ώστε να ενημερώσει για την πρόσκληση και να καλέσει όλους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και 13 Μαΐου. Αμέσως μετά, με τη βοήθεια εταιρείας συμβούλων, θα καταγραφεί μία πρόταση επί της οποίας θα υπάρξει νέα διαδικασία διαβούλευσης, ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου, ο Δήμος να έχει υποβάλει την οριστική πρότασή του.

Σημειώνεται πως η πρόσκληση απευθύνεται στους Δήμους Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Σύρου – Ερμούπολης και Νάξου και ένα νησί εξ αυτών δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το Ν. Αιγαίο φθάνει τα 25,1 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Επί της ουσίας, ο κάθε Δήμος καλείται να υποβάλει ένα σχέδιο ώστε να απαντήσει σε χωρικά προβλήματα σε μία ευρύτερη αστική περιοχή. Αυτό το σχέδιο θα αξιολογηθεί και θα επιλεγούν τα νησιά.

Καταγραφή προβλημάτων και ανάδειξη περιοχής

Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης, ρωτήθηκε ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου. “Πραγματοποιήθηκε μία πρώτη διαβούλευση ενημέρωσης για την κατάρτιση του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης. Κλήθηκαν οι φορείς στο πλαίσιο της συμμετοχικής διαδικασίας προκειμένου να συλλεχθούν προτάσεις έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρώτο σχέδιο, το οποίο προσεχώς θα τεθεί πάλι σε διαβούλευση”, διευκρίνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο. Αναμένουμε όλη τη διαδικασία”.

Ερωτηθείς, αν ο Δήμος θα συνεργαστεί με εταιρεία συμβούλων, αφού ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα νησιά θα είναι μεγάλος και η Σύρος πρέπει να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, απάντησε καταφατικά. “Θα προχωρήσουμε με σύμβουλο. Προς το παρόν δεν έχει γίνει ανάθεση, αλλά εντός Μαρτίου θα προχωρήσουμε για να “τρέξουμε” την προσπάθεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό και στην πρώτη συνάντηση του Δήμου με τους φορείς “καταγράφονται από εκείνους τα προβλήματα, ώστε να αναδειχθεί μέσα από την καταγραφή τους η περιοχή”. Αυτός άλλωστε είναι και ο τρόπος σύμφωνα με τον οποίον ο Δήμος θα καταλήξει στην περιοχή παρέμβασης.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

“Θέλουμε να καταθέσουμε μία πρόταση από 8 μέχρι και 15 εκατ. ευρώ. Από τα πέντε νησιά θα επιλεγούν τα τέσσερα. Έγινε η πρώτη διαβούλευση χθες (σ.σ. προχθές) και υπήρξε καλή συμμετοχή. Κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, θα τις πάρουν οι μελετητές ώστε να συντάξουμε μία πρόταση για έργα και δράσεις αλλά και να προσδιοριστούν οι περιοχές παρέμβασης. Θα ακολουθήσει νέα διαβούλευση και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 13 Μαρτίου”, σχολίασε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως “είναι μικρός ο χρόνος που έχει δώσει και το πρόγραμμα, αφού μέχρι 31 Μαΐου πρέπει να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις”.

Ζουμ... στις ανάγκες της Ερμούπολης και των ευρύτερων σημείων

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η πρόταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όπως και των υπολοίπων Δήμων πρέπει να αφορά σε περιοχή με υποβαθμισμένο χαρακτήρα και αστικό ύφος. Μία τέτοια περιοχή παρέμβασης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί συνολικά η έκταση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Ως εκ τούτου, μεταξύ των περιοχών που φαίνεται ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αποτελεί η περιοχή της Ηρώων Πολυτεχνείου και η περιοχή Λαλακιάς – Πευκακίων.

Παράλληλα, στην πρώτη συζήτηση έγινε αναφορά και στο κομμάτι του στρατοπέδου, το οποίο βρίσκεται εντός της περιοχής Ηρώων Πολυτεχνείου. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινισθεί πως αν τελικώς ενταχθεί στην πρόταση, η δυνατότητα παρέμβασης θα αφορά αποκλειστικά τους χώρους που θα λειτουργήσουν ως κοινόχρηστοι και όχι το τμήμα των στρεμμάτων που θα αποδοθεί προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης.

Ακόμη εξετάζεται η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου από τη σημερινή θέση του στην περιοχή του Αξού. Ο εν λόγω χώρος θα αναπλαστεί και θα πρέπει να προσδιοριστεί η χρήση του. Επιπλέον, εξετάζεται η διαμόρφωση του νέου parking της Λαλακιάς μέσα από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, αλλά επίσης και η ενεργειακή αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου.

Εκτός των ανωτέρω, κρίνεται απαραίτητο να τονισθεί πως είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό το σχέδιο πέραν των γνωστών υποδομών στις οποίες θα δοθεί προσοχή, προβλέπεται να δώσει έμφαση και σε “πράσινες” δράσεις – “πράσινες” υποδομές, σε δράσεις smart city, ενώ επίσης εμπεριέχει και δράσεις για τις ευάλωτες ομάδες, για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση φτώχειας.

Άρα, βάσει του προγράμματος, ένα κομμάτι θα πάει σε άυλες ενέργειες, ένα κομμάτι σε υποδομές και ένα κομμάτι στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως για την τελευταία κατηγορία, ο Δήμος είναι σε συνεννόηση και με το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Νέα διαβούλευση

Οι προτάσεις θα συλλεχθούν και θα υπάρξει ένα σχέδιο που θα τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση για την Σύρο, ώστε αρχές Μαΐου ο Δήμος να καταλήξει σε ένα οριστικοποιημένο σχέδιο και να μπορέσει να το υποβάλει μέχρι 31 Μαΐου που είναι και η τελική προθεσμία του προγράμματος. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να στείλουν τις προτάσεις τους μέχρι 13 Μαΐου.

Ένα νησί εκτός...

Όπως όλα δείχνουν η διεκδίκηση θα πρέπει να γίνει οργανωμένα, καθώς από τα πέντε νησιά, ένα δεν θα πάρει χρηματοδότηση. “Η Ρόδος υπήρχε αρχική σκέψη να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό ήταν αρχικό πλάνο και τα τέσσερα νησιά μέσα στο πρόγραμμα. Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν. Άρα, ένα νησί μένει εκτός”, σχολίασε παρακάτω ο κ. Αληφραγκής, επισημαίνοντας πως, “θα ανταγωνιστούν πέντε νησιά για τέσσερις θέσεις. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί πως η Σύρος και η Ερμούπολη θα είναι μέσα”.

Κριτήρια

Άξια αναφοράς είναι και τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως αυτά προσδιορίζονται από την πρόσκληση. “Η περιοχή εφαρμογής για κάθε στρατηγική ΒΑΑ θα προταθεί από κάθε Δήμο και θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού [επίπεδο διοικητικής διαίρεσης 8 (“οικισμός”)] έδρας της Περιφερειακής Ενότητας ελάχιστου μόνιμου πληθυσμού 5.000 (σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2021), περιλαμβάνοντας τμήμα ή το σύνολο του οικισμού, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η στρατηγική θα αφορά πράγματι αστικό οικισμό και αστικό πληθυσμό.

Επιπρόσθετα, στις περιοχές εφαρμογής των στρατηγικών ΒΑΑ είναι δυνατή η συμπερίληψη οικισμού (αστικού ή μη) ή τμήματος αυτού του ίδιου Δήμου, ο οποίος παρουσιάζει άμεση χωρική συνέχεια με τον αστικό οικισμό.”.