“Πονοκέφαλος” η διαχείριση και λειτουργία των γηπέδων της Σύρου

Παραμένουν στον προβληματισμό, χωρίς να φέρνουν λύση

Στο κενό... παραμένουν οι ανάγκες της νεολαίας της Σύρου αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα περισσότερα γήπεδα του νησιού, αφού ο Δήμος ασχέτως της έλλειψης προσωπικού που εμποδίζει το “άνοιγμα” και τη λειτουργία τους, δεν έχει βρει εναλλακτικές λύσεις για την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης των παιδιών.

Το θέμα “άνοιξε” για μία ακόμη φορά – σε επίπεδο προβληματισμού αποκλειστικά – στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή φθορές που έγιναν στο γήπεδο Καμινίων και με φόντο την προσωρινή απόφαση του Δήμου να αφήσει ελεύθερη την πρόσβαση μέσα στην ημέρα, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για τον έλεγχο και τον προγραμματισμό της οργανωμένης διάθεσής του στο ενδιαφερόμενο κοινό.

Από τη συζήτηση φάνηκε πως η Επιτροπή Αθλητισμού, καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Βρούτσης παραμένουν κατώτεροι των περιστάσεων, αφού δεν έχουν καταθέσει μία ολόκληρη θητεία, οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Την ίδια στιγμή, μάλιστα που η Κλειστή Α΄ Αίθουσα είναι “παροπλισμένη” εδώ και μήνες και συνδυαστικά με τα ανωτέρω, το ερώτημα που τίθεται στο προσκήνιο αφορά και στο αν γίνεται ορθή διαχείριση των όποιων ατόμων διαθέτει ο Δήμος για τις συγκεκριμένες ανάγκες.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ανάπτυξη νέων γηπέδων σε Βάρη, Πάγο και Καμίνια από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η διάθεσή τους στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, πολλαπλασιάζει την αγωνία της δεύτερης πλευράς, η οποία βλέπει λύση προς το παρόν, μόνο στη συνεργασία με Σωματεία ή και Πολιτιστικούς Συλλόγους για τη λειτουργία των αθλητικών χώρων.

Φθορές στο γήπεδο Καμινίων

Για το άνοιγμα του γηπέδου ποδοσφαίρου Καμινίων από τις 9 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου, καθώς και για το 24ωρο άνοιγμα του μικρού γηπέδου μπάσκετ έκανε λόγω στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Βρούτσης, μετά από φθορές στην είσοδο και σε εξοπλισμό του γηπέδου προ ημερών.

“Γίναμε μάρτυρες φθοράς την Πέμπτη το βράδυ. Παιδιά μπήκαν και έσπασαν τις εισόδους. Το χειρότερο δεν είναι ότι προκλήθηκαν φθορές που οικονομικά δεν είναι τόσο σοβαρές είναι ότι έσπασαν το πορτάκι από τον πίνακα της ΔΕΗ για να ανάψουν οι πυλώνες. Ο φόβος είναι να μην προκληθεί κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για κάποιο παιδί”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως, ο ίδιος ενημέρωσε την Αστυνομία, “ώστε να κάνουν και κάποιες περιπολίες αν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες ώστε να μην γίνει ξανά αυτό το συμβάν”.

Μιλώντας για την προσπάθεια συνεργασίας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων ώστε να περάσει σε αυτόν η διαχείριση, τόνισε πως απομένουν κάποιες διαδικαστικές ενέργειες μέχρις ότου ολοκληρωθεί επίσημα η τροποποίηση του καταστατικού του και είναι εφικτό το “πέρασμα” του γηπέδου στη διαχείρισή του.

“Οπότε μετά και από αυτή τη φθορά, η σκέψη μας είναι μήπως λειτουργεί μόνο

σαν δημοτικό γήπεδο, χωρίς να πάνε ομάδες μέσα και να είναι ανοικτό το μπάσκετ 24ωρο”, πρότεινε ο ίδιος, κάτι που παρά την κριτική και τον προβληματισμό όλων των παρατάξεων, έγινε αποδεκτό.

Κοινή απαίτηση να βρεθεί λύση

Κοινή παρατήρηση όλων των παρατάξεων και ειδικότερα της αντιπολίτευσης για το θέμα της λειτουργίας των γηπέδων είναι πως πρέπει να βρεθεί λύση ώστε αυτά να “υπηρετούν” τον ρόλο τους και να είναι διαθέσιμα στους αθλητές.

“Όταν βάλαμε το συγκεκριμένο γήπεδο μετά την παραλαβή του από την Περιφέρεια στο τιμολόγιο του Δήμου είχαμε κάνει μία αναλυτική συζήτηση και με την Επιτροπή Αθλητισμού ότι πρέπει και αυτό το γήπεδο να μπει στη ροή των γηπέδων του Δήμου, στη βέλτιστη περίπτωση με δημοτικό υπάλληλο υπεύθυνο, που δεν γίνεται. Είναι κατανοητό αυτό και είχαμε καταλήξει στο να αλλάξει το καταστατικό του ο Πολιτιστικός Σύλλογος ούτως ώστε να το πάρουν οι άνθρωποι πάνω τους.

Το επαναφέρω αυτό γιατί σιγά σιγά μας έρχονται γήπεδα όπως ο Πάγος, με το οποίο έχουμε τα ίδια προβλήματα. Υπάρχουν κλειδιά που έχει πάρει το Δ.Σ. του ΑΟ Πάγου και καλώς γιατί ανοίγουν το γήπεδο οι άνθρωποι για κάτι που δεν μπορεί να το υποστηρίξει ο Δήμος”, παρατήρησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Εστιάζοντας στην ουσία του προβλήματος, ο ίδιος τόνισε παρακάτω τα εξής: “Είναι καλό να συναποφασίσουμε γιατί σε λίγο θα έρθουν και άλλα γήπεδα στον Δήμο. Τι θα γίνει εκεί πέρα; Δεν πρέπει να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο να τα λειτουργούμε;”. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, πρόσθεσε δε, πως, “πρέπει να συζητήσουμε για να βρούμε έναν τρόπο για να μπορούμε να τα λειτουργούμε τα γήπεδα. Είναι κρίμα να τα “ακούμε” από όλους και να πηγαίνουν τα παιδιά να σκαρφαλώνουν από τα τοιχία τα σιδηρόφρακτα και να σπάνε πόρτες όπως στον Πάγο και εμείς να μην έχουμε κάνει το χρέος μας”.

Ουσιαστική στην κριτική της υπήρξε η επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, Μαρία Καζαντζάκη, η οποία επεσήμανε εξ αρχής πως ο Δήμος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του για το θέμα της διαχείρισης και λειτουργίας των γηπέδων. “Δεν μπορούμε να έχουμε αντιφατικές απόψεις και να λέμε θέλουμε περισσότερους αθλητικούς χώρους και να λέμε δημιουργήστε τους με πάσης φύσεως κονδύλια και από την άλλη δεν μπορούμε να τους λειτουργήσουμε και κλείστε τους”, σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας σε απόλυτο τόνο πως, “εδώ είναι ο δικός μας ρόλος, ο οποίος θα έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό να έχει ρυθμίσει το πώς θα λειτουργήσουν οι αθλητικοί χώροι με πρόγραμμα και με ωράριο”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως η διαδικασία για την τροποποίηση του καταστατικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων ολοκληρώνεται για να μπορέσει να συνδράμει στη διαχείριση του αθλητικού χώρου, η Μαρία Καζαντζάκη προχωρώντας σε ένα συνολικότερο σχόλιο, υποστήριξε τα εξής. “Ασφαλώς και χρειαζόμαστε γήπεδα, ασφαλώς και χρειαζόμαστε πρόγραμμα και τρόπο σωστό για το πώς θα τα λειτουργήσουμε. Είναι δική μας αποκλειστικά ευθύνη. Είναι επιτακτική η ανάγκη διαφύλαξης της περιουσίας μας και με βάσει τις σημερινές συνθήκες να δούμε τι θα κάνουμε”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, επεσήμανε πως είναι ένα κρίσιμο θέμα, για το οποίο η λύση είναι να απαιτηθεί η πρόσληψη ατόμων στον Δήμο.

“Επανέρχεται ένα σοβαρό θέμα που αντανακλά φυσικά και τις παθογένειες που υπάρχουν στη λειτουργία του Δήμου και αφορά και τις πολιτικές επιλογές που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια”, σχολίασε αρχικά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, “η αρχική μας τοποθέτηση ήταν ότι το γήπεδο το οποίο θα γίνει, θα πρέπει προφανώς για να ικανοποιεί τις αυξημένες ανάγκες σε άθληση που υπάρχουν στο νησί να είναι ανοικτό και προσβάσιμο στον κόσμο. Έτσι λειτουργούν τα περισσότερα ανοικτά γήπεδα σε όλη τη χώρα”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “πρέπει να δούμε διαχρονικά τις ευθύνες τις δικές μας. Υπάρχει ανάγκη στον κόσμο για αθλητικούς χώρους, που σήμερα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Ο Δήμος πάει στον γκρεμό όταν δεν έχει το προσωπικό για να επιτελέσει βασικές λειτουργίες του”. Κατά συνέπεια, επισημαίνοντας πως η λειτουργία και η καθαριότητα του γηπέδου στα Καμίνια “δεν μπορεί να επαφίεται σε μία εθελόντρια του Πολιτιστικού Συλλόγου”, υπογράμμισε πως, “για να είναι προσβάσιμο στο κοινό, να υπάρχει ασφάλεια και επίβλεψη, θα πρέπει να διεκδικηθεί προσωπικό”.

Δήμαρχος: Έλλειψη προσωπικού

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας εστίασε στο θέμα της έλλειψης προσωπικού. “Το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη προσωπικού. Τουλάχιστον από πλευράς μας, το ανθρωπίνως δυνατό έχει γίνει και όχι μόνο από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, έχει γίνει πολύ κεντρικότερα και μέσω της ΠΕΔ και μέσω της ΚΕΔΕ. Είναι πολύ γνωστό ότι από το 2011 έχουν να γίνουν προσκλήσεις. Τώρα δειλά δειλά ξεκινούν κάποιες. Οπότε εκ των πραγμάτων είναι αντικειμενικό ότι δεν υπάρχει προσωπικό”, ανέφερε ο ίδιος, με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού τέλος, να σημειώνει παρομοίως πως, τα γήπεδα “θα τα λειτουργήσουμε μόνον αν φέρουμε κόσμο. Στο ΑΚΔΕ τα άτομα είναι μετρημένα και είναι και λιγότερα”.