Σε εξέλιξη οι επαφές για τα αντικείμενα που θα εκτεθούν και οι ενέργειες για το οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τη ζωή και το έργο του αείμνηστου ποιητή

Τον Ιούνιο η μελέτη για το εκθετήριο του Μάνου Ελευθερίου

Θα απαιτηθεί η μετακόμιση του Συλλόγου Πολυτέκνων από ισόγεια αίθουσα του πρώην Πάνθεον
  • Παρασκευή, 28 Απριλίου, 2023 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 28 Απρ. 2023 - 17:00

Η οριστικοποίηση της μελέτης για τη διαμόρφωση του εκθετηρίου στη Σύρο, που θα είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Μάνου Ελευθερίου, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, προκειμένου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να προχωρήσει στην εξασφάλιση ποσού για τις ήπιες συντηρήσεις εντός του πρώην “Πάνθεον” με σκοπό να “υποδεχθεί” τη λειτουργία του.

Η υπόθεση της δημιουργίας ενός καλαίσθητου εκθετηρίου που θα περιλαμβάνει εκτός από προσωπικά αντικείμενα του σπουδαίου ποιητή και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, μετρά αρκετούς μήνες προσπαθειών, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Η Τεχνική Υπηρεσία αναμένει να λάβει συνολικά τη μελέτη για το εκθετήριο, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να εντάξει στον προϋπολογισμό της χρήματα για τη διαμόρφωσή του.

Η αγορά προθηκών και άλλου απαραίτητου εξοπλισμού δεν θα απαιτήσει μεγάλο χρόνο, αφού η μελέτη θα υπαγορεύσει με σαφήνεια τι θα χρειαστεί ο εσωτερικός χώρος του εκθετηρίου.

Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με την αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκθεσιακός χώρος εκτείνεται μέχρι και το βάθος του ισόγειου χώρου στην πλευρά του πρώην Πάνθεον, θα απαιτηθεί η μεταστέγαση του Συλλόγου Πολυτέκνων Σύρου.

Δίμηνη παράταση για την οριστικοποίηση των εκθεμάτων

Ειδικότερα, η εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. που έχει αναλάβει την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης για το εκθετήριο (με ποσό 37.200 ευρώ), σήμερα έχει προχωρήσει μέχρι το στάδιο της καταγραφής των αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου που βρίσκονται αποθηκευμένα στη Σύρο, καθώς και άλλων, στην Αθήνα. Όπως αναφέρθηκε στην “Κοινή Γνώμη” από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, “στη Σύρο έχουν μεταφερθεί και αποθηκεύονται κάποια έπιπλα” ενώ επιπλέον θα δοθούν “κάποια προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Ελευθερίου, όπως αντικείμενα, δίσκοι και βιβλία”.

Τα πάντα που αφορούν στο υλικό που θα εκτεθεί και θα “ταξιδεύει” τον επισκέπτη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα και Συριανού ποιητή, θα παραχωρηθούν από την αδελφή του, Λιλή Ελευθερίου, που μέχρι σήμερα, σταθερά και με θέρμη ανταποκρίνεται στις επαφές της εταιρείας και του Δήμου, για την προώθηση του εκθετηρίου.

“Η έκθεση θα περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό. Δεν θα περιλαμβάνει μόνον τα εκθέματα. Η ιδέα είναι πάρα πολύ καλή και όταν παραληφθεί η μελέτη οριστικά από τον Δήμο, θα κάνουμε και κάποια παρουσίαση για αυτό το “έργο””, ανέφερε σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής.

Ως εκ τούτου, σήμερα, η εταιρεία ολοκληρώνει τη β΄ φάση της σύμβασης για τη μελέτη και απομένει να δώσει την γ΄ φάση.

“Ο σχεδιασμός έχει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι οι προκαταρκτικές εργασίες και ο προγραμματισμός του εκθεσιακού έργου. Αυτό παραδόθηκε. Η δεύτερη φάση ονομάζεται νοηματικός και αρχιτεκτονικός – μουσειογαφικός σχεδιασμός. Η τρίτη φάση είναι η οριστικοποίηση σχεδιασμού της έκθεσης και τα τελικά παραδοτέα”, περιέγραψε ο κ. Αληφραγκής, με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας να συμπληρώνουν πως, “δόθηκε στη μελετητική εταιρεία μία δίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου της, ακριβώς για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν προσεκτικά οι επαφές με την κ. Λιλή Ελευθερίου για τα προσωπικά αντικείμενά του”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο και την εταιρεία υπεγράφη στις 23/8/2022 και είχε χρονική διάρκεια 8 μήνες. Θα έληγε τον Απρίλιο του 2023, όμως ζητήθηκε δίμηνη παράταση και άρα, μέχρι τον Ιούνιο, θα παραδοθεί η τελική φάση, που θα υπαγορεύει το πώς θα στηθεί το μουσείο.

“Γενικά οι μελετητές των έργων έχουν υποχρέωση στη φάση υλοποίησης του έργου να είναι παρόντες. Αυτή είναι η πρόθεση, γιατί διαθέτουν και την εμπειρία και μπορούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, πρόσθεσε ο κ. Αληφραγκής αναφορικά με το θέμα της επίβλεψης του στησίματος της έκθεσης.

Προσπερνούν τις καθυστερήσεις του Υπ. Πολιτισμού

Υπενθύμισε δε, πως, η επιλογή της διαμόρφωσης εκθετηρίου και όχι μουσείου, διευκολύνει τον Δήμο να παρακάμψει τις επιπλέον εγκρίσεις που θα έπρεπε να δοθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και άρα, τις όποιες καθυστερήσεις.

“Προχωράμε σε εκθετήριο όπως έχουμε αναφέρει επειδή είναι κάτι διαφορετικό το μουσείο. Για τη δημιουργία μουσείου, απαιτούνται εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και θέλει και τρόπο λειτουργίας. Σήμερα, από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν χρειάζεται καμία έγκριση επειδή είναι εκθετήριο και όχι μουσείο. Τα μουσεία παίρνουν άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού”, διευκρίνισε σχετικά.

Παράλληλα, στην ερώτηση για την αξιοποίηση του ισόγειου τμήματος του πρώην Πάνθεον, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας επεσήμαναν πως θα πρέπει οι χώροι να αδειάσουν συνολικά.

“Ο χώρος που θα αξιοποιηθεί δεν είναι μόνον η πρώτη αίθουσα του πρώην Πάνθεον. Είναι μέχρι πίσω. Δηλαδή και άλλες δύο αίθουσες. Σήμερα ο ένας είναι σαν αρχείο της Βιβλιοθήκης και ο άλλος που έχει παραχωρηθεί προσωρινά στον Σύλλογο Πολυτέκνων, θα πρέπει να αλλάξει.

Θα πρέπει ο Σύλλογος να μεταφερθεί σε άλλον χώρο”, ανέφεραν, τονίζοντας μάλιστα πως, “η αρχική απόφαση που είχε βγει από το δημοτικό συμβούλιο και είχε συνημμένη και μία κάτοψη, έδειχνε όλους τους χώρους, μέχρι πίσω. Μιλάμε για ένα μεγάλο εκθετήριο”.

Άγνωστο το ύψος της δαπάνης

Στην ερώτηση αν σήμερα είναι γνωστό το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί για να διαμορφωθεί το εκθετήριο, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε σαφής. “Αυτό δεν το ξέρουμε. Στα τελικά παραδοτέα της γ΄ φάσης θα υπάρχει όμως και κοστολόγηση. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο κτήριο εσωτερικά. Αυτό σίγουρα θα το επωμιστεί ο Δήμος με κάποιο έργο και θα πρέπει να διαμορφωθούν προθήκες και φωτισμός. Θα ακολουθήσει ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός, οθόνες, προβολείς, προτζέκτορες κ.α. Οπότε, γι αυτά όλα θα πρέπει να γίνουν προμήθειες”.

Σε δεύτερο χρόνο ο τρόπος λειτουργίας του

Αυτονόητο είναι ότι για τη λειτουργία του εκθετηρίου και για να είναι αυτό ανοικτό για το κοινό, θα απαιτηθεί προσωπικό του Δήμου. Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, αυτό θα εξετασθεί σε δεύτερο χρόνο, αφού η διαμόρφωση του εκθετηρίου, θα τείνει στο τέλος της. “Η λειτουργία του και για να είναι επισκέψιμος ο χώρος θα απαιτήσει και προσωπικό. Σίγουρα θα πρέπει να επιβλέπει κάποιος στις ώρες λειτουργίας του”, σχολίασε στέλεχος της Υπηρεσίας, διευκρινίζοντας τέλος πως, “όταν οριστικοποιηθεί η μελέτη, η Τεχνική Υπηρεσία θα έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού για να δούμε πώς θα γίνεται η λειτουργία. Αν δεν υπάρξει προσωπικό στο εκθετήριο, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος και πρόβλεψη ώστε να μην αγγίζονται τα αντικείμενα. Διαφορετικά θα πρέπει να υπάρχει άνθρωπος”.

“Είναι ρευστά όλα ακόμη σε αυτό το θέμα”, πρόσθεσε ο κ. Αληφραγκής, καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

Ετικέτες: