Δηλώσεις των Συριανών υποψήφιων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ

Με μικρά κενά στις εφορευτικές οι εκλογές της 25ης Ιουνίου

Με “απώλειες” όσον αφορά στην παρουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα της Σύρου, αλλά και των άλλων νησιών των Κυκλάδων, διεξήχθησαν χθες, οι εθνικές εκλογές στο νησιωτικό νομό, με τους πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν να εξυπηρετήθηκαν ομαλά παρά τις ανωτέρω συνθήκες.

Ειδικότερα, το βάρος της απρόσκοπτης διαδικασίας στα εκλογικά τμήματα που είχαν αρκετές ελλείψεις στις εφορευτικές επιτροπές “σήκωσαν” κατά κύριο λόγο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς, αφού σε ορισμένα τμήματα δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος για την εφορευτική.

Σε γενικές γραμμές οι πολίτες ψήφισαν χωρίς προβλήματα, ενώ σε ορισμένα εκλογικά τμήματα “δανείστηκαν” μέλη εφορευτικών από γειτονικές αίθουσες.

Σχετικά με το εκλογικό υλικό, δεν υπήρξαν ελλείψεις, αφού τις προηγούμενες μέρες αυτό εστάλη προς κάθε νησί και οι Δήμοι φρόντισαν για τη διανομή του στα εκλογικά τμήματα.

Αξίζει να αναφερθεί πως, στη Σύρο λειτούργησαν οκτώ εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, ενώ κανένα άλλο δεν υπήρξε στις Κυκλάδες, με τους πολίτες να κάνουν τα παράπονά τους, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, σημαντικό υπήρξε το γεγονός πως λίγο πριν την είσοδο στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, είχε στηθεί παραβάν με κάλπη για τους συμπολίτες μας με κινητικά ή άλλα προβλήματα και τα ΑΜΕΑ, ώστε να εξυπηρετούνταν όσοι αδυνατούσαν να μεταβούν στην “καρδιά” του λόφου με τα πολλά σκαλοπάτια.

Στην “Κοινή Γνώμη” αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, μίλησαν οι μέχρι χθες, υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων, με τη Νέα Δημοκρατία, Ανθή Χαλκιά, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τζώρτζης Μακρυωνίτης και με το ΚΚΕ, Νικόλας Καΐλης.

Νέα Δημοκρατία - Ανθή Χαλκιά

Ειδικότερα, η Ανθή Χαλκιά προέτρεψε τους πολίτες να σπεύσουν στην κάλπη. “Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να την γεμίσουμε ξανά από την αρχή, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση για να μπορέσουμε να κάνουμε βαθιές τομές, αλλά και να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το2019 με ορίζοντα το 2027”, σημείωσε σχετικά, κάνοντας μετά αναφορά στα θέματα που απασχολούν τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες.

“Θέλουμε μία δυνατή κυβέρνηση η οποία θα πραγματοποιήσει τις αλλαγές που ο τόπος έχει ανάγκη. Αναμφίβολα η νησιωτικότητα έχει κάποια προβλήματα που διαφέρουν από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να στηριχθούν περισσότερο τομείς όπως η Υγεία και οι μεταφορές και ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Τζώρτζης Μακρυωνίτης

Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος που ψήφισε, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης δήλωσε: “Αρχικά να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και τις υπηρεσίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, γιατί συμμετέχουν σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Τα πράγματα φαίνεται ότι κυλούν ομαλά και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Αυτές οι εκλογές θα τελειώσουν νωρίς και σύντομα θα ξέρουμε το αποτέλεσμα. Δεν θα διακινδυνεύσω να κάνω μία πρόβλεψη γιατί θεωρώ ότι είναι ρευστά τα πράγματα και σε λίγες ώρες θα ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα”, ανέφερε αρχικά, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την κάλπη της 25ης Ιουνίου. “Πάντα το λέμε και είναι πάρα πολύ σπουδαίο οι πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι απλά υποχρέωσή αλλά είναι για το συμφέρον των πολιτών και της Ελλάδας, βέβαια, το να συμμετέχουμε και να ανεβάσουμε τα ποσοστά συμμετοχής”. Τέλος, σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, “Το δεδομένο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα μεγάλο βήμα και ελπίζουμε αυτό το βήμα να γίνει ακόμα πιο μεγάλο, ώστε να έχει ένα καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων χρόνων”.

ΚΚΕ - Νικόλας Καΐλης

Τέλος, ο Νικόλας Καΐλης, αφού προέτρεψε τον κόσμο να ψηφίσει, έστειλε μετά το δικό του πολιτικό μήνυμα, τόσο για την ανάδειξη κυβέρνησης, όσο και για την παρουσία του ΚΚΕ ως λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή. “Το σημαντικό είναι πως και σε αυτές τις εκλογές οι μάσκες έχουν πέσει. Δηλαδή αυτό που αναφέραμε και στην πρώτη κάλπη σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια σύνθεση και να έχει, θα είναι καθαρά αντιλαϊκή. (…) Από τη μία πλευρά, είχαμε και την εαρινή έκθεση της Κομισιόν που λέει ξεκάθαρα, ξεχάστε 3ετιες μέχρι το 2027, ξεχάστε επιδόματα και από την άλλη πλευρά, προκρίνει την αύξηση της φορολόγησης κυρίως των αυτοαπασχολουμένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων γιατί λέει πως πρέπει να υπάρχουν τα ματωμένα πλεονάσματα. Επίσης έχουμε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιβεβαιώνει όσα έχει πει το ΚΚΕ, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα ακόμη μνημόνιο και το οποίο έρχεται με 350 προαπαιτούμενα τα οποία θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε πως, “αυτά δεν έρχονται για να ελαφρύνουν τον κόσμο, αλλά έρχονται με πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις για να δώσουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες και φυσικά να αλλάξουν προς το χειρότερο τα εργασιακά, να δημιουργήσουν συνθήκες περαιτέρω εμπορευματοποίησης στην υγεία και στην παιδεία και γενικότερα μεταρρυθμίσεις τέτοιες που χρειάζεται το κεφάλαιο για να έρθει να επενδύσει στη χώρα μας, εις βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης”.

Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει ΚΚΕ, λέγοντας τέλος πως, “δεν υπάρχει κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη, είτε μη αυτοδύναμη, που να είναι ισχυρή εφόσον υπάρχει απέναντί της ένα δυνατό εργατικό λαϊκό κίνημα και φυσικά και ένα δυνατό ΚΚΕ που είναι εγγύηση για μία 100% λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη ημέρα”.