Αποτίμηση θητείας αναφορικά με το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από την εντεταλμένη σύμβουλο, Αγγελική Πρίντεζη

“Με αντανακλαστικά για τις κοινωνικές ανάγκες”

Μέσα από τη “φουρτούνα” της πανδημίας κλήθηκε να περάσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και να αναπτύξει το έργο της, προκειμένου να στηρίξει την τοπική κοινωνία και να προωθήσει δράσεις που στόχο είχαν να ενισχύσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του τοπικού πληθυσμού.

Στην αποτίμησή της, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη προχωρά σε μία “ακτινογραφία” του έργου που υπήρξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι του Δήμου σε αυτήν και υπό την καθοδήγηση της Δημοτικής Αρχής, δεν περιορίστηκαν μόνον στο βασικό έργο όπως προωθείται από το κεντρικό κράτος, αλλά ανέλαβαν και πολλές νέες πρωτοβουλίες.

  • Η Κοινωνική Υπηρεσία του κάθε Δήμου εργάζεται για τον άνθρωπο και αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη, που πολλές φορές δεν συνοδεύεται από έργο που προβάλλεται έντονα. Ως πολιτική προϊσταμένη θεωρείτε ότι παράξατε έργο ουσιαστικό για τους δημότες, ή κάνατε τα απολύτως απαραίτητα, όπως “υπαγορεύονται” κεντρικά;

“Βάσει του προεκλογικού μας προγράμματος είχαμε πει ότι θα υπάρχει μία εξωστρέφεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με ποια έννοια… Με την έννοια ότι το έργο της αφορά τον άνθρωπο και δεν πρέπει να είναι διεκπεραιωτική και να περιορίζεται στις παροχές του κράτους προς τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα. Το καταφέραμε και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα. Θέλαμε ο Δήμος μας να λειτουργεί προσφέροντας, κάτι που έκαναν και άλλοι Δήμοι.

Για παράδειγμα, παρείχαμε στους ωφελούμενους συμβουλευτική, ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια και διασύνδεση με άλλους φορείς και προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα πως όποιο πρόβλημα και να έχει κάποιος, μπορεί να απευθύνεται στην Κοινωνική Υπηρεσία. Τα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία, δεν αναφέρονται ποτέ σε οποιαδήποτε βοήθεια ή στήριξη προκύπτει”.

  • Ποιες δράσεις ξεχωρίζετε στη θητεία σας και ποιες πρωτοβουλίες αναπτύξατε προς όφελος της κοινωνίας;

“Εξ αρχής διοργανώσαμε εθελοντική αιμοδοσία, υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το Όραμα Ελπίδας για ενημέρωση και εγγραφή δοτών μυελού των οστών, προχωρήσαμε για τη δωρεά βλαστοκυττάρων σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τιμήσαμε επίσης, δότες και λήπτες μυελού των οστών στις αντίστοιχες Παγκόσμιες Ημέρες για να πληροφορηθεί ο κόσμος για κάτι τόσο σημαντικό.

Επίσης, συγκεντρώναμε δώρα στις χριστουγεννιάτικες γιορτές του Δήμου, για τα παιδιά στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, για τις δομές της Σύρου και φυσικά, να μην ξεχνάμε τις δράσεις της ανακύκλωσης με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Έχουμε δώσει και προσφέρουμε επιταγές τροφίμων, σχολικών ειδών, κρέατος και φυσικά ενισχύσαμε τη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου μας. Η δράση για τα αποτσίγαρα, ενισχύει την Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου και τα έξοδά της.

Επίσης είμαστε πάντα σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου και τους ψυχολόγους του Νοσοκομείου. Πριν συσταθεί η Επιτροπή Ισότητας, μέσα από την Κοινωνική Υπηρεσία γίνονταν δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών.

Το θετικό είναι πως σε κάθε δράση, βρίσκαμε και βρίσκουμε συνοδοιπόρους που μας στήριζαν και μας στηρίζουν.”.

  • Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, ο Δήμος απηύθυνε πολλές φορές πρόσκληση στους κατοίκους για συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικού υλικού σε ανθρώπους που την είχαν ανάγκη. Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος;

“Πάντα η Σύρος ανταποκρινόταν σε όποιο κάλεσμα υπήρχε από τον Δήμο για στήριξη πληγέντων. Ήμασταν δίπλα σε ανθρώπους από τη Συρία με τη φονική έκρηξη, στους ανθρώπους της Τουρκίας με τον σεισμό, σε εκείνους που αντιμετώπισαν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στη Σάμο, στην Κρήτη. Οι δημότες μας ανταποκρίθηκαν με συγκίνηση και αγάπη και αυτό είναι σημαντικό και μάλιστα σε μία περίοδο, όχι τόσο εύκολη οικονομικά. Παρομοίως το ίδιο κάναμε και για τη Ρόδο. Η προσφορά του ανθρωπιστικού υλικού από τους δημότες, μεταφέρθηκε στο αντίστοιχο Νομικό Πρόσωπο της Ρόδου για να μοιραστεί. Οι Συριανοί και οι Συριανές πάντα στηρίζουν και προσφέρουν με αγάπη.”.

  • Άκρως σημαντικές εξελίξεις συνόδευσαν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, μέσω του οποίου στηρίζονται περισσότεροι από 100 συμπολίτες μας. Μονιμοποιήθηκε το προσωπικό και αγοράστηκε νέο όχημα. Υπήρξε αυξημένη παρουσία και λόγω πανδημίας για κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας;

“Είχαμε την πανδημία. Στην περίοδο του κορωνοϊού ο ρόλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας ήταν κομβικός. Στοχεύσαμε στην άμεση επαφή με τον πολίτη και επεκταθήκαμε σε δράσεις στήριξης, αλληλεγγύης και προαγωγής της υγείας για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Πιο αναλυτικά, κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, το έργο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” ήταν άκρως σημαντικό. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί 102 ωφελούμενους σε όλο το νησί και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων καθώς και μη ηλικιωμένων (ΑΜΕΑ κλπ), που χρήζουν κατ΄ οίκον βοήθειας, υποστηρικτικών υπηρεσιών αλλά και ιατρικών ή και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” επιφορτίστηκε επιπλέον με τη συνδρομή του στους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς των πολιτών, οι οποίοι δυσκολεύονταν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα, διαθέτοντας έναν εργαζόμενο κι ένα αυτοκίνητο για τη μετακίνηση του κλιμακίου.

Επίσης, το 2022 ο Δήμος προχώρησε σε αγορά ενός αυτοκινήτου, ποσού 12.630 ευρώ για τις ανάγκες του προγράμματος και ευτυχώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διορισμού του προσωπικού στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας.

Άρα ναι, ενισχύθηκε η “Βοήθεια στο Σπίτι” και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όλη η παροχή βοήθειας στους δημότες γινόταν και γίνεται με τους ανθρώπους του προγράμματος. Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια ο αγώνας τους δικαιώθηκε. Μπορούν να έχουν έναν προγραμματισμό που τους αξίζει”.

  • Παρομοίως το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ πέρασε στον Δήμο…

“Σωστά. Από 1η Σεπτεμβρίου του 2021 ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης τη λειτουργία της δομής του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ). Το ΚΔΑΠ πραγματοποίησε όλο αυτό το διάστημα ποικίλες δράσεις, όπως ημερίδες, εκθέσεις, ημερήσιες εκδρομές – εξόδους, ενώ συμμετείχε ενεργά και σε δράσεις πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων.”.

  • Η Κοινωνική Υπηρεσία ανεξαρτήτως συνθηκών και παρά την κρίση, επέδειξε αντανακλαστικά; Αφουγκράστηκε τις ανάγκες της κοινωνίας; Τι πρόσημο θα βάζατε σε αυτή τη θητεία;

    “Επέδειξε υψηλότατα αντανακλαστικά. Δεν ήταν μία εύκολη θητεία. Ακούγεται παράξενο να το λέμε για το έργο που έγινε, αλλά είναι η αλήθεια. Θα κάνουμε κι άλλες δράσεις μέχρι το τέλος της θητείας μας και αυτός είναι ο ρόλος των ανθρώπων της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Δεν θα αφήσουμε κάτι επειδή τελειώνει η θητεία. Θα δουλέψουμε μέχρι την τελευταία ημέρα. Αυτό είναι το καθήκον μας.”.