Συνέντευξη του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ερμούπολης, Λευτέρη Ζάννε, με τον συνδυασμό του Άρη Ρώτα, “Με σχέδιο για τη Σύρο”

“Δημοκρατικός διάλογος, σχέδιο και πράξη για το νησί”

Στην πρώτη γραμμή της διαδρομής για τη δημοτική κάλπη του Οκτωβρίου βρίσκεται ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ερμούπολης, Λευτέρης Ζάννες με τον συνδυασμό “Με σχέδιο για τη Σύρο” του υποψήφιου δημάρχου, Άρη Ρώτα.

Στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, μιλάει για τους λόγους της συμμετοχής του, μοιράζεται τους κύριους άξονες πάνω στους οποίους οραματίζεται την ανάπτυξη της Σύρου και καλεί τους δημότες να στηρίξουν τον ίδιο, το συνδυασμό και τον Άρη Ρώτα για μία επόμενη Δημοτική Αρχή που θα έχει σε προτεραιότητα τον δημοκρατικό διάλογο με τους πολίτες, σαφές σχέδιο για το νησί και πράξεις που θα φέρουν αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. .

  • Είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ερμούπολης με το συνδυασμό του Άρη Ρώτα. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν να συμμετέχετε στα κοινά του τόπου με μπροστάρη τον ίδιο;

    Αρχικά θέλω να τονίσω ότι η απόφαση μου να συμμετάσχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν αποτέλεσμα ιδιαίτερα επίπονης σκέψης και βασάνου. Θεωρώ όμως, ότι η κριτική χωρίς συμμετοχή στα κοινά, απ' όποιο μετερίζι κι αν είναι αυτή, είναι στάση ανεύθυνη και μη εποικοδομητική. Είναι “μεγάλο το βάρος” επίσης για όποιον κάθεται στα ίδια έδρανα που κάθισαν ένας Βαφειαδάκης, ένας Παπαδάμ, ένας Ξοχάκης.

    Τον Άρη Ρώτα δεν τον γνώριζα προσωπικά. Με έπεισε και με ενέπνευσε το όραμα του, το επιστημονικό του υπόβαθρο, το ακέραιο του χαρακτήρα του και η ανάγκη του να προσεγγίζει τα δημόσια πράγματα με πνεύμα σύνθεσης. Ως εκ τούτου και επειδή εμφορούμαι από τις ίδιες αξίες και ιδέες, αποφάσισα να συστρατευθώ στην προσπάθεια του να χτίσουμε μια Σύρο για όλους και όχι για τους λίγους”.

  • Θεωρείτε κρίσιμη αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την πορεία της Σύρου, προσεχώς; Αν ναι, σε ποιους άξονες κρίνετε πως πρέπει να “βαδίσει” η ανάπτυξη του νησιού;

Η εκλογική αναμέτρηση του Οκτώβρη δεν είναι απλώς κρίσιμη, αλλά καθοριστική. Ή διασφαλίζουμε το αυτοδιοίκητο του Δήμου ή ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος όρος, οδηγούμαστε σε ετεροδιοίκηση. Με απλά λόγια είναι συνταγματική μας υποχρέωση ο δημότης και ο πολίτης εν γένει, να αποφασίζει για τη δημόσια ζωή και όχι να επιβάλλονται λύσεις προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Οι άξονες που θα κινηθούμε πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικοί. Πρώτα ο άνθρωπος – δημότης - επισκέπτης. Συνοπτικά θα μπορούσα να αναφέρω τα ακόλουθα. Ποιότητα ζωής και καθημερινότητας. Εξωστρέφεια και καθιέρωση της Σύρου ως “τουριστικό προϊόν”. Βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών και δημιουργία νέων, διότι η επισκεψιμότητα του νησιού αυξάνεται ραγδαία. Καινοτόμα και υγιής επιχειρηματικότητα καθώς και προσέλκυση νέων επενδύσεων. Πράσινη και ψηφιακή θωράκιση όλων των δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών. Ανάδειξη της Σύρου σε πολιτιστικό κέντρο του Αιγαίου. Στον άξονα αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η δημιουργία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Η παράδοση και η ιστορία της, αποτελούν εχέγγυα για την θετική έκβαση του εγχειρήματος”.

  • Ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό μοιάζουν δυσεπίλυτα μέχρι σήμερα. Εκτιμάτε πως αντιμετωπίζεται αυτός ο “εφιάλτης” που όλοι βιώνουμε καθημερινά και ακόμη πιο έντονα τη θερινή περίοδο; Αν ναι, με ποιο τρόπο;

Τα καυτά προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό για να αντιμετωπιστούν, απαιτούν πυγμή και βούληση. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις σε όποιο νέο μέτρο επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε. Η δημοκρατία όμως επιτάσσει ότι το καλό των περισσότερων, να υπερισχύει των “θέλω” των μειοψηφιών.

Δημόσια διοίκηση σημαίνει συνέχεια και συνέπεια. Υπάρχουν εδώ και χρόνια μελέτες από έγκριτους επιστήμονες για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Πρέπει επιτέλους να προσαρμοστούν στο σήμερα και να εφαρμοστούν. Θα σταχυολογήσω, όχι μόνο τις δικές μου απόψεις, αλλά και του συνδυασμού “Με σχέδιο για την Σύρο”. Απομάκρυνση διοικητικών υπηρεσιών από το κέντρο της πόλης. Μονοδρομήσεις τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά και διαπλάτυνση πεζοδρομίων. Δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης. Συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης παντού με δωρεάν θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους. Βελτίωση της δημοτικής συγκοινωνίας με πυκνότερα δρομολόγια και λιγότερο ρυπογόνα οχήματα. Μεταφορά του επιβατικού λιμένα εκτός κέντρου, σύμφωνα με το ψηφισμένο και από τις δύο προηγούμενες δημοτικές αρχές, νέο master plan του λιμένος”.

  • Αν είστε επόμενη Δημοτική Αρχή και εσείς δημοτικός σύμβουλος, για προβλήματα όπως η ακριβή ακτοπλοϊκή μετακίνηση και η ανεπαρκής αεροπορική σύνδεση του νησιού, θα διεκδικήσετε λύσεις;

Όπως γνωρίζετε οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου. Όπως όμως προανέφερα το πνεύμα του συνδυασμού και του Άρη Ρώτα είναι ανθρωποκεντρικό. Φυσικά και θα παλέψουμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών. Οι λύσεις παρόμοιων προβλημάτων δεν προκύπτουν ούτε με ψηφιακή αλληλογραφία, ούτε με τηλεφωνικές συνομιλίες. Απαιτείται προσωπική παρουσία του δημάρχου και των αρμόδιων αιρετών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις έδρες των εταιρειών. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή θεωρώ αυτονόητο ότι το συμφέρον του δημότη, πρέπει να προταχθεί πάνω από το κέρδος των ιδιωτών. Επίσης, απαιτείται ομοφωνία από όλες τις παρατάξεις επί του θέματος.

Βελτιώνοντας τις υποδομές, επεκτείνοντας επιτέλους τον αεροδιάδρομο του αερολιμένα και χωροθετώντας νέο χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων των επιβατηγών πλοίων, ενισχύουμε καταλυτικά τα επιχειρήματα μας προκειμένου να αναγκάσουμε τις εταιρείες να βάλουν τη Σύρο στον τουριστικό “χάρτη””.

  • Ποια είναι η ποιότητα του δημόσιου πολιτικού διαλόγου που θα επιθυμούσατε να έχει η τρέχουσα προεκλογική περίοδος, ώστε να βγάλουν συμπεράσματα οι δημότες για την τελική επιλογή τους;

Πιστεύω ότι το ερώτημα σας είναι το πλέον κρίσιμο. Η συμμετοχή μου στα κοινά δεν είναι πρόσφατη. Εδώ και δεκαετίες, από τα φοιτητικά μου χρόνια ακόμα, με την παρουσία μου στο πολιτικό γίγνεσθαι, αλλά και με την επιστροφή μου στο νησί και δραστηριοποιούμενος στο χώρο του αθλητισμού, η πολιτισμένη και δημοκρατική “αντιπαράθεση” είναι για μένα ιερά. Ο συνδυασμός μου έχει επιδείξει σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διάθεση ενότητας, πολιτισμού και δημοκρατικές ευαισθησίες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρατηρώ ότι αυτή η συμπεριφορά έχει βρει ευήκοα ώτα και μιμητές. Διαβούλευση χρειάζεται και κοινή λογική.

Ο δημοκρατικός διάλογος και η παράθεση επιχειρημάτων είναι ο θεμέλιος λίθος της κοινωνίας. Το να συκοφαντούμε, να διασπείρουμε ψευδή και να μειώνουμε δεν οδηγούν πουθενά. Τοξικότητα και στείρα αντιπαράθεση μόνο.

Κάνω έκκληση με την ευκαιρία στους δημότες να διαβάσουν τα προγράμματα και τις θέσεις όλων των υποψηφίων και μετά να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν”.

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες και γιατί να ψηφίσουν εσάς την ημέρα της κάλπης;

Πρωτίστως καλώ όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και επιταγή. Με την ψήφο μας διαμορφώνουμε το αύριο του τόπου. Οι εκλογές δεν είναι social media για να κάνουμε like. Ψηφίζουμε ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν με τις γνώσεις τους, τον ενθουσιασμό τους και την πείρα τους.

Προσωπικά ζητώ την στήριξη των συμπολιτών μου, διότι πιστεύω ότι έχω την ικανότητα και την βούληση να τους εκπροσωπήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχω πορευθεί στη ζωή μου με αξιοπρέπεια, με ειλικρίνεια και σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να παραφράσω το ρητό του John Fitzgerald Kennedy. “Τη Σύρο δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Την δανειστήκαμε από τα παιδιά μας””.