Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσος ζητά να επιληφθεί του σοβαρού θέματος, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Παρέμβαση στον Δένδια για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την απομάκρυνση του πτητικού μέσου από τη βάση του στη Σύρο

Την ανταπόκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια στο αίτημα των Συριανών και των Κυκλαδιτών, για άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην πτητική βάση της πρωτεύουσας του νομού, διεκδικεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, με σχετική παρέμβασή του.

Δεδομένου πως η Σύρος και τα άλλα Κυκλαδονήδια παραμένουν χωρίς πτητικό μέσο για τις αεροδιακομιδές το τελευταίο τρίμηνο, ο κ. Ρούσσος καλεί τον αρμόδιο υπουργό να μεριμνήσει για την επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο νομό, το ταχύτερο, σημειώνοντας σε σχετική χθεσινή επιστολή του, πως, το γεγονός της απουσίας ελικοπτέρου για αεροδιακομιδές – απευθείας - από τη νησιωτική(!) περιοχή, “δεν αρμόζει σε μία χώρα που σέβεται τους πολίτες της”.

Επισημαίνει μάλιστα, πως αυτή η κατάσταση “δεν τιμά κανέναν” από την πλευρά του κεντρικού κράτους, καθώς για μία ακόμη φορά η νησιωτικότητα δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα και όπως αρμόζει στους κατοίκους των Κυκλάδων.

Ο κ. Ρούσσος διατηρεί το σοβαρό θέμα στην πρώτη γραμμή και ζητά ανυποχώρητα την ανταπόκριση του κ. Δένδια το ταχύτερο, καθώς η απουσία του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ προκαλεί αγωνία για καθυστερήσεις σε αεροδιακομιδές.

Πρέπει να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη παρέμβαση ενημερώθηκαν μέσω κοινοποίησης της επιστολής, τόσο οι τέσσερις βουλευτές του νομού Κυκλάδων, όσο και οι δήμαρχοι των νησιών.

Να επιληφθείτε προσωπικά και να επιστρέψει το ελικόπτερο”

Σε απόλυτο τόνο, στο περιεχόμενο της επιστολής του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων εξηγεί αρχικά πως από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα η Σύρος και ο νομός δεν εξυπηρετείται από το ελικόπτερο που υπήρχε στην πτητική βάση του νησιού, αφού αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ και δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το αν και πότε θα δοθεί πίσω.

“Αγαπητέ κύριε υπουργέ, από το τέλος του Αυγούστου 2023 έχουμε γίνει γνώστες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, το οποίο δεν αρμόζει σε μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της και δεν τιμά κανέναν. Πρόκειται για την απομάκρυνση από τη Σύρο του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, το οποίο συνέβαλε στην αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη κατοίκων και επισκεπτών σώζοντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές, χωρίς κανείς να γνωρίζει και χωρίς να έχουμε μια επίσημη απάντηση για το πότε και εάν θα επιστρέψει”, σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ επιπλέον, τονίζει πως, “θεωρούμε περιττό να επιχειρηματολογήσουμε για την αναγκαιότητα της άμεσης επιστροφής του ελικοπτέρου”.

Μάλιστα, για τις συνέπειες της απουσίας του ελικοπτέρου, ο Γιάννης Ρούσσος, εξηγεί στην επιστολή του, πως, “παρότι ήδη πολλοί συμπολίτες μας βιώνουν τις δυσάρεστες συνέπειες της έλλειψής του και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες όλων των ενδιαφερομένων, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την επιστροφή του στη Σύρο”.

Σε καυστικό τόνο, προσθέτει δε, πως οι άμεσα αρμόδιοι, δεν κατανοούν τι σημαίνει η συγκεκριμένη έλλειψη του ελικοπτέρου για τους νησιώτες. “Δυστυχώς φαίνεται ότι οι αρμόδιοι για την επίλυση του θέματος δεν αντιλαμβάνονται εδώ και τρεις μήνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και γι’ αυτό δεν έχουν αντιδράσει, ως όφειλαν. Γι’ αυτό και σας ζητούμε να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος και να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το ελικόπτερο να επιστρέψει άμεσα στην υπηρεσία των νησιωτών που το έχουν ανάγκη”.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή, ο πρόεδρος, τονίζει πως αναμένει αποτελεσματική στάση από τον κ. Δένδια.

“Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα που αφορούν την ευημερία της κοινωνίας, ελπίζουμε στην άμεση και αποτελεσματική αντίδρασή σας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρήλθε 3μηνο χωρίς ανταπόκριση

Με αφορμή τη συγκεκριμένη επιστολή, ο κ. Ρούσσος ρωτήθηκε και από την “Κοινή Γνώμη”. Αρχικά επιβεβαίωσε πως έκανε τη συγκεκριμένη “κρούση” για το σοβαρό θέμα απευθείας προς τον Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια, εξήγησε πως αυτή η κίνηση ήρθε με φόντο την ανυπαρξία ανταπόκρισης των αρμοδίων μέχρι σήμερα για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στη Σύρο.

“Ναι, απέστειλα επιστολή προς τον κ. Δένδια, καθώς το ελικόπτερο υπάγεται στο Υπ. Εθνικής Άμυνας. Εδώ και τρεις μήνες δεν έχει επιστρέψει, αλλά και δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία επιστροφής του”, ανέφερε αρχικά, λέγοντας πως το κεντρικό κράτος και οι υπεύθυνοι όφειλαν να έχουν επιδείξει αντανακλαστικά και να έχουν ανταποκριθεί σε όσα ζητούν οι Συριανοί και οι Κυκλαδίτες. “Οι πληροφορίες μας είναι ότι υπάρχουν γενικότερα δυσκολίες και δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο ελικόπτερο, όμως θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία για το σοβαρό θέμα. Η έλλειψή του έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και κυρίως σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη”, πρόσθεσε.

Δεδομένης της κατάστασης που γεννά εύλογα μεγάλη ανησυχία στους νησιώτες, ο κ. Ρούσσος πρόσθεσε, πως, “αφού οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν και δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα έπρεπε, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Το θέμα της υγείας όπως είναι γνωστό αφορά το σύνολο του νομού και ενόψει και της επικείμενης άφιξης του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρέπει να παραμείνει σε πρώτη γραμμή και να υπάρξει ανταπόκριση”.

Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί”

Σε συνέχεια των απαντήσεών του, ρωτήθηκε και για το στάδιο των ενεργειών από πλευράς Επιμελητηρίου, σχετικά με τη διοργάνωση συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Σύρο, για τα προβλήματα και τις ελλείψεις ιατρών στο Νοσοκομείο Σύρου και στις άλλες δομές υγείας του νομού.

Άλλωστε, η πρόταση για να επισκεφθεί το νησί ο κ. Χρυσοχοΐδης και να συζητηθεί η ατζέντα της Υγείας στα νησιά, αποτέλεσε πρόταση του κ. Ρούσσου, που υιοθετήθηκε από το σύνολο των παρισταμένων στη συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει προ καιρού με πρωτοβουλία του, ο Σύλλογος Εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου” και η πρόεδρός του, Κατερίνα Καλογεράκη.

“Γίνεται μία προετοιμασία μεταξύ όλων των δημάρχων αλλά και των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Υπάρχει μία καθυστέρηση ως προς την ανταπόκριση για τον καλύτερο συντονισμό των Δήμων. Βέβαια, η επιδίωξή μας είναι να γίνει όσο πιο συντονισμένα αυτή η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας γιατί επιβάλλεται να ανοίξει συνολικά το θέμα της Υγείας στις Κυκλάδες, ώστε να υπάρξει μία γενική διεκδίκηση”, δήλωσε ο κ. Ρούσσος, εξηγώντας μάλιστα πως, “τα Νοσοκομεία της Σύρου, της Νάξου και της Σαντορίνης είναι αυτά που δέχονται τον περισσότερο κόσμο, όμως το “Βαρδάκειο και Πρώιο” στη Σύρο είναι αυτό που έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες γιατί δέχεται όλους τους Κυκλαδίτες και εξ αυτού του λόγου, πρέπει να υπάρξει συντονισμός. Οι ελλείψεις μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς επίκεινται κι άλλες συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις. Εμείς δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα”.

Απαιτεί η νησιωτικότητα να εφαρμόζεται στην πράξη

Άρα, τόνισε την αναγκαιότητα συλλογικής διεκδίκησης για την Υγεία στα νησιά. “Είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε όσα πρέπει για την Υγεία και τις δομές στα νησιά. Ξέρουμε ότι οι ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι μεγάλες σε όλη την Ελλάδα, αλλά πρέπει επιτέλους η νησιωτικότητα στην πράξη να αρχίζει να ισχύει”, ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας μάλιστα πως, “στην πράξη μέχρι σήμερα, δυστυχώς βλέπουμε ότι οι ανισότητες δεν μικραίνουν”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, υπογράμμισε τα εξής: “Ειδικά για τον τομέα της Υγείας είναι σημαντικό να υπάρξει μία διαφορετική αντιμετώπιση. Εκτός από τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων είναι και οι ανάγκες των επισκεπτών την καλοκαιρινή περίοδο.

Θέλουμε να υπάρξουν στοχευμένες τοποθετήσεις για την Υγεία στη Σύρο και στις Κυκλάδες και φυσικά θέλουμε να ακούσουμε και τον υπουργό Υγείας. Πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση και μακριά από κομματικές τοποθετήσεις γιατί τα θέματα της Υγείας δεν έχουν χρώμα. Η προσπάθεια για τη Σύρο και τα νησιά πρέπει να γίνει από όλους”.