Αρνητική η απάντηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην αύξηση που ζητά η εταιρεία, λόγω της γενικότερης ακρίβειας

Ούτε μία χαμένη ημέρα αποκομιδής για την ανακύκλωση

Να ελέγξει πλήρως τη σύμβαση για την ανακύκλωση οφείλει η απελθούσα Δημοτική Αρχή, καθώς όμως και η επόμενη διοίκηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά και την αρνητική απάντηση προς την εταιρεία, η οποία ζήτησε αύξηση του ποσού που παίρνει, λόγω γενικότερης ακρίβειας και οικονομικών συνεπειών, εξαιτίας του πληθωρισμού.

Αν και βάσει σύμβασης, δεν μπορεί αυθαίρετα η εταιρεία να περικόψει δρομολόγια στην ανακύκλωση και άρα, να εισπράξει… το νησί συνέπειες όσον αφορά στην αποκομιδή, ωστόσο, ο Δήμος οφείλει να ελέγξει πλήρως την εκτέλεση της σύμβασης, ώστε να μην υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά στον δρόμο.

Ουσιαστικά, η εταιρεία αιτήθηκε από τον Δήμο να πληρώνεται ακριβότερα, καθώς οι συνέπειες της γενικότερης αύξησης των τιμών παντού, έχουν προκαλέσει ζητήματα στη δική της οικονομική ανταπόκριση όσον αφορά στις υποχρεώσεις της.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς το οποίο η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη είναι αρνητική. Ουσιαστικά θα ζητήσει από τα αιρετά μέλη να στηρίξουν τη θέση πως η εκτέλεση της σύμβασης θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται βάσει των συμφωνηθέντων και άρα, να μη δοθούν επιπλέον χρήματα προς την εταιρεία.

Το αίτημα και το επιχείρημα… του πληθωρισμού

Συγκεκριμένα η εταιρεία που καλύπτει το έργο της αποκομιδής της ανακύκλωσης στη Σύρο επικαλείται ζητήματα λόγω αυξήσεων - σε πολλά επίπεδα - των εξόδων της και άρα, ζητά από τον Δήμο να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία τους.

“Κύριοι, μετά την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/6/023 και τη γενικότερη αύξηση στο κόστος διαβίωσης λόγω του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος εργασίας και το συνολικό κόστος λειτουργίας της εταιρείας μας, αιτούμεθα την αποδοχή εκ μέρους σας της αναπροσαρμογής της τιμής των υπηρεσιών μας, ήτοι την αύξηση κατά 15% και αριθμητικά, από το μηνιαίο αντίτιμο των 9.520 ευρώ σε 10.950 ευρώ για το υπόλοιπο του συμβατικού χρόνου ισχύος”, αναφέρει στην επιστολή της.

Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση λήγει τον Απρίλιο του 2024, ωστόσο, ο Δήμος έχει το δικαίωμα να ανανεώσει για ένα ακόμη έτος.

Δεν συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω αναπροσαρμογή”

Σε απαντήσεις του Γιάννη Πιταούλη στην “Κοινή Γνώμη”, ο ίδιος υπήρξε κάθετα αντίθετος με την πληρωμή επιπλέον ποσού προς την εταιρεία. Εξήγησε δε, πως ο Δήμος στη σύμβασή του είχε λάβει υπόψιν εξ αρχής όλα τα ζητήματα που θέτει ο εργολάβος της ανακύκλωσης.

“Η εταιρεία έκανε ένα αίτημα για αναπροσαρμογή της τιμής. Σύμφωνα με τη διαδικασία πρέπει να εισηγηθεί η αρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού. Η Επιτροπή αυτή εισηγείται αρνητικά και αυτή θα είναι και η δική μας εισήγηση. Δηλαδή να μην υπάρξει περαιτέρω αναπροσαρμογή της τιμής της σύμβασης της ανακύκλωσης”, ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επισημαίνοντας μάλιστα τα εξής: “Επικαλείται την ακρίβεια, όμως επειδή ακριβώς όλο αυτό έχει συνεκτιμηθεί σε προηγούμενες φάσεις, σε προηγούμενα χρονικά διαστήματα που είχε γίνει η σχετική αναπροσαρμογή της αρχικής τιμής, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής – γιατί αυτή ήταν το αρμόδιο όργανο – και στη συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου πάλι με τους ίδιους όρους, αυτή τη στιγμή κρίνουμε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να προχωρήσουμε σε κάποια περαιτέρω αναπροσαρμογή”.

Δεν μπορεί η εταιρεία να περικόψει δρομολόγια”

Στην ερώτηση, αν η εταιρεία μπορεί να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αν υποστηρίξει ότι δεν “βγαίνει” οικονομικά και άρα, η στάση της αυτή να σημάνει συνέπειες και μικρά “βουνά” ανακύκλωσης στους δρόμους και δίπλα από τους μπλε κάδους, υπήρξε σαφής.

“Αυτό δεν είναι στη διάθεση της εταιρείας. Ο Δήμος προκήρυξε έναν ανοικτό διαγωνισμό. Οι συμμετέχοντες ήρθαν και υπέβαλαν τις προσφορές τους. Το χρονικό διάστημα του διαγωνισμού ήταν για δύο χρόνια συν ένα χρόνο, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προσπαθούμε κι εμείς να είμαστε τυπικοί και φυσικά να “βγαίνει” το έργο.

Από εκεί και μετά, αυτά τα όρια έχουν αξιοποιηθεί και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για κάποια περαιτέρω αύξηση, με την έννοια ότι και τα οικονομικά δεδομένα, δεν συνηγορούν στο να κάνουμε μία περαιτέρω αναπροσαρμογή της συγκεκριμένης σύμβασης”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Επεσήμανε δε, πως, αν τυχόν παρατηρηθεί αυτό, τότε ο Δήμος “θα κινηθεί βάσει των προβλεπομένων της σύμβασης”.

Εκτιμά πως η σύμβαση θα συνεχιστεί

Ο κ. Πιταούλης υπενθύμισε δε, πως, η σύμβαση ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2024, ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα συνέχισης για μία ακόμη χρονιά.

“Ο διαγωνισμός είναι για δύο συν ένα έτη. Δηλαδή η σύμβαση που έχουμε υπογράψει είναι για δύο χρόνια και ο Δήμος έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου αν θα συνεχίσει ή όχι τη συγκεκριμένη σύμβαση για ένα ακόμη έτος ή αν θα προχωρήσει σε νέα διαδικασία και διαγωνισμό”, παρατήρησε ο κ. Πιταούλης, λέγοντας βέβαια πως, “άρα, πρακτικά έχουμε ένα χρονικό διάστημα μέχρι τον Απρίλιο συν ένα χρόνο και η εικόνα που έχω είναι ότι πιθανότατα ο Δήμος θα ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης”.

Να βελτιωθεί η επόμενη σύμβαση”

Για την ομαλή εκτέλεση της σύμβασης δε, μετά από την αρνητική απάντηση του Δήμου προς την εταιρεία για αύξηση της πληρωμής της, ο κ. Πιταούλης εξήγησε πως, το μεγάλο στοίχημα ουσιαστικά είναι να ελέγχεται η εκτέλεσή της. “Ναι. Ενδεχομένως, ο Δήμος να πρέπει να είναι πιο πιεστικός σε κάποια πράγματα. Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές δεν είχε τα στελέχη, τον κόσμο για να μπορέσει να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του. Όμως, ναι θέλει έλεγχο”.

Συμπληρωματικά προς τα ανωτέρω, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, ανέφερε πως, προσεχώς “η σύμβαση πρέπει να βελτιωθεί 100%, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση για όλες τις ανάγκες της Σύρου, όλο τον χρόνο και βάσει του ρυθμού τουριστικής ανάπτυξής της”.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως, “αυθαίρετα δεν μπορεί να περικόψει κανένα δρομολόγιο. Και σήμερα η σύμβαση ελέγχεται. Εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Η Επιτροπή που ελέγχει τη σύμβαση αποτελείται από υπαλλήλους. Η συνεργασία που έχουμε με την εταιρεία και τους εργαζόμενους είναι σχετικά καλή”. Επεσήμανε βέβαια πως, “άλλο ο δημόσιος τομέας και άλλο ο ιδιωτικός. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα έχουν βραδινή απασχόληση κι ας παίρνουν ένα μικρό ποσό, έχουν υπερωριακή απασχόληση το Σάββατο, τις Κυριακές, μετά το τέλος του ωραρίου τους. Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει τέτοια αναλογία”. Ως εκ τούτου, ανέδειξε εμμέσως τα κενά… στην αποκομιδή, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “η σύμβαση μας καλύπτει στο εξής. Ότι κάθε φορά που πρέπει ο ιδιώτης να πάρει αυτοκίνητο ή να μεσολαβήσει ο Δήμος για μία μορφή αποκομιδής πέραν της συμβάσεως και της συμφωνίας που έχει γίνει, χρεώνεται ο εργολάβος με ένα ποσό. Όμως, η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να κρίνει ανάλογα με τις ανάγκες και να δει αν θα συνεχίσει ή θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό. Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα για ανακύκλωση. Πάντως, η επόμενη σύμβαση θα πρέπει να είναι βελτιωμένη, γιατί το νησί “καλπάζει” σε ανάπτυξη και οι υπηρεσίες θα πρέπει να είναι τέτοιες που να καλύπτουν τις ανάγκες”.

Ετικέτες: