Συνέντευξη στον νέο αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Σκευοφύλακα

“Αξιοκρατία και σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους του Δήμου”

Δεσμεύεται πως δεν θα γίνει καμία πρόσληψη με ρουσφετολογικά κριτήρια

Με ευθύνη απέναντι στους υπαλλήλους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και με διάθεση συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή απόδοση των Υπηρεσιών προς τους δημότες, δεσμεύεται να υπηρετήσει στη νέα 5ετη θητεία ως αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, ο Νίκος Σκευοφύλακας.

Στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη” επισημαίνει πως η συμπόρευση με τους υπαλλήλους και τον Σύλλογό τους θα είναι σε προτεραιότητα, ώστε να καλύπτονται ανάγκες, βάσει πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, ενώ μιλά για το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης.

Με ενέργειες μελετημένες τονίζει πως γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν Υπηρεσίες, ενώ σχετικά με ολιγόμηνες προσλήψεις, ξεκαθαρίζει και δεσμεύεται πως θα κινηθεί σταθερά μακριά από ρουσφετολογικές πρακτικές.

  • Στο παρελθόν “υπηρετήσατε” τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Πλέον είστε μέλος της Δημοτικής Αρχής και ένας εκ των αντιδημάρχων. Με απόφαση δημάρχου αναλάβατε από αρχή του έτους, ως αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών. Ποια είναι τα συναισθήματά σας και πόσο ευθυνοφόρα θεωρείτε τη θέση;

“Νιώθω χαρά, συγκίνηση και ευθύνη. Και είναι μεγάλη η ευθύνη όταν έχεις να ασχοληθείς με τους ανθρώπους από θέση διοίκησης στον Δήμο. Χρειάζονται αντανακλαστικά και ευήκοα ώτα από μέρους μου και δεσμεύομαι γι' αυτό.

Μπορεί να θεωρούν “κορωνίδα” στη διοίκηση του Δήμου την αντιδημαρχία Οικονομικών, καθώς πράγματι, αν δεν έχεις χρήματα, δεν μπορείς να προχωρήσεις, ωστόσο θεωρώ πως ο παράγοντας “άνθρωπος” έρχεται πάνω απ' όλα.

Πιστεύω πως για την αντιμετώπιση προβλημάτων, τη διαχείριση καταστάσεων, την προώθηση υποθέσεων και την ανάπτυξη δράσεων και έργου στον Δήμο χρειάζεται πάνω απ' όλα ο άνθρωπος που θα εργαστεί. Εν προκειμένω, ο δημοτικός υπάλληλος που θα εργαστεί σε οποιαδήποτε πόστο.

Προτεραιότητά μου και υποχρέωσή μου είναι να υπηρετήσω την καλή λειτουργία του Δήμου και άρα, να σεβαστώ τον άνθρωπο. Είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω το δίκαιο για εκείνους, γιατί ως υπάλληλοι είναι σταθεροί στον Δήμο. Οι αιρετοί ερχόμαστε και φεύγουμε, ανάλογα με τη βούληση του κόσμου. Θεωρώ πως είναι οι σταθεροί συνεργάτες της Δημοτικής Αρχής. Τους σέβομαι, τους τιμώ και πιστεύω ότι θα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία, στο πλαίσιο ειλικρίνειας και πνεύματος δικαιοσύνης”.

  • Η εμπειρία σας στις θέσεις του Λιμενάρχη Σύρου και του διοικητή της 6ης ΠΕΔΙΛΣ, θεωρείτε πως θα σας βοηθήσει στη διαχείριση του προσωπικού στον Δήμο;

“Θεωρώ ότι η εμπειρία που αποκόμισα από διάφορες θέσεις ευθύνης που υπηρέτησα στο Λιμενικό Σώμα, μου δίνει ένα πρόσθετο “όπλο”, τόσο για τη διαχείριση κάποιων θεμάτων, όσο και του προσωπικού.

Ανέκαθεν πίστευα πως ο άνθρωπος για να δουλέψει και να αποδώσει χρειάζεται καλή ψυχολογία. Και κάθε υπάλληλος είναι διαφορετικός και έχει ανάγκη από μία διαφορετική προσέγγιση. Εκτιμώ πως και λόγω του χαρακτήρα μου, θα μπορώ να συνεργαστώ και να προσεγγίσω το προσωπικό και τους υπαλλήλους του Δήμου”.

  • Πραγματοποιήσατε συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης;

“Ήδη η πρώτη επαφή που είχα στο γραφείο μου στον Δήμο ήταν με την πρόεδρο των εργαζομένων, την κ. Άννα Βαμβακάρη. Με επισκέφθηκε και συζητήσαμε. Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση στο πλαίσιο μίας ειλικρινούς συνεργασίας που θέλουμε να αναπτύξουμε. Ανταλλάξαμε απόψεις, μιλήσαμε για πολλά θέματα και είναι αυτονόητο πως θα ακολουθήσει συνάντηση και με όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Δεσμεύομαι πως θα έχω ανοικτή την πόρτα του γραφείου μου πάντα, για οτιδήποτε προκύψει. Η συνεργασία μας επιβάλλεται να είναι παραγωγική”.

  • Το πρόβλημα της υποστελέχωσης “καίει” τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και μάλιστα σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες. Πώς έχετε καταγράψει από πλευρά σας την κατάσταση και ποιες κινήσεις θα κάνετε;

“Η υποστελέχωση είναι ένα πρόβλημα που εντοπίζεται στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όπως βέβαια εντοπίζεται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπάρχει αυτό το πρόβλημα και από πλευράς μας, άμεσα έχουμε επεξεργαστεί και προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας, προχωρήσαμε για προσλήψεις 25 ατόμων (6μηνα) για την ενίσχυση του τομέα Καθαριότητας. Επίσης, φροντίσαμε για να προχωρήσουν οι προσλήψεις για 4 άτομα στον τομέα του Πολιτισμού.

Εκτός αυτών, ήδη έχω συντάξει ένα υπηρεσιακό σημείωμα για την κατάσταση στον Δήμο, σε συνέχεια επαφής με τα διάφορα υπηρεσιακά στελέχη. Διαπίστωσα ανάγκες και έχω κάνει πρόταση στον δήμαρχο, τον Αλέξη Αθανασίου για κάλυψη θέσεων από επιδοτούμενα προγράμματα, εν προκειμένω της ΔΥΠΑ”.

  • Είναι στον σχεδιασμό σας να ενισχύσετε τον Δήμο με όσο περισσότερο προσωπικό μπορείτε, αλλά πάντα σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν;

“Εννοείται. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη αναγκαίων πιστώσεων για προσλήψεις. Σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, θα προχωράμε. Δεν θα υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Θα προχωράμε πατώντας σε ρεαλιστική βάση”.

  • Κατά καιρούς στο παρελθόν, αντιδήμαρχοι Διοικητικών Υπηρεσιών είχαν δεχθεί κριτική για ρουσφετολογικές πρακτικές στις ολιγόμηνες προσλήψεις. Τι έχετε να παρατηρήσετε; Είναι αυτονόητο για εσάς ότι τέτοια πολιτική πρακτική πρέπει να μείνει εκτός Δήμου;

“Μακριά από εμένα η νοοτροπία του ρουσφετιού. Θεωρώ πως μέχρι σήμερα έχω αποδείξει ποιος είμαι κι έχω αφήσει ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα. Δεν μπορώ να ενστερνιστώ τέτοια άποψη για προηγούμενους αντιδημάρχους αν δεν γνωρίζω πράγματα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για εμένα και το πνεύμα σύμφωνα με το οποίο ως νέα Δημοτική Αρχή θα πορευθούμε και θα ασκήσουμε διοίκηση.

Για εμένα, δεν υπάρχουν δημότες που μας ψήφισαν και δημότες που δεν μας ψήφισαν. Είμαστε Δημοτική Αρχή για όλους τους δημότες, σε όλο το νησί. Οφείλουμε να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια και να συμπεριφερόμαστε αξιοκρατικά για το καλό του Δήμου. Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι αξίζουν να δουλέψουν για τον Δήμο, θα δουλέψουν”.

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες από τη θέση του αντιδημάρχου και φυσικά για τη στήριξη που πήρατε στις εκλογές;

“Αρχικά ευχαριστώ τον κόσμο για την εμπιστοσύνη του. Ευχαριστώ τους δημότες που επέλεξαν να είμαι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή να είμαι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Δεσμεύομαι για τα επόμενα χρόνια και την προσπάθεια που θα κάνω, ώστε να μην τους διαψεύσω.

Το τηλέφωνό μου και η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοικτά πάντα και για τους πολίτες. Εκείνοι μας εξέλεξαν και οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους με ουσιαστικό τρόπο”.