Επίσκεψη της υπουργού Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως στο ναυπηγείο της Σύρου και συνάντηση με τον πρόεδρο της ONEX, Πάνο Ξενοκώστα

“Το Νεώριο λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης στη χώρα”

Παρακολούθησε αντιρρυπαντική άσκηση πλησίον των εγκαταστάσεων του Νεωρίου

Τη διαρκή στήριξη της πολιτείας στο ναυπηγείο της Σύρου και στον επενδυτή της ONEX, Πάνο Ξενοκώστα εξέφρασε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως κατά την επίσκεψή της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και στις εγκαταστάσεις του, το πρωί του Σαββάτου.

Η κ. Κεραμέως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ομίλου, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την πορεία του Νεωρίου Σύρου, με την ίδια να διαπιστώνει πως το ναυπηγείο αποτελεί λαμπρό παράδειγμα υγιούς ανάπτυξης στη χώρα.

Ο κ. Ξενοκώστας υποδέχθηκε την υπουργό Εσωτερικών και την ευχαρίστησε για τη σημαντική στήριξη της κυβέρνησης προς το Νεώριο Σύρου, στην προσπάθεια αναγέννησής του, τονίζοντας παράλληλα πως τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί, αν δεν είχαν βάλει πλάτη οι εργαζόμενοί του.

Την κ. Κεραμέως συνόδευσαν και οι τρεις βουλευτές του νομού Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Μάρκος Καφούρος, οι οποίοι υπογράμμισαν πως τα νησιά δεν είναι μόνον τουρισμός, αλλά υπάρχουν και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και στη Σύρο υπάρχει και η ναυπηγική βιομηχανία.

Αμέσως μετά τη συζήτηση, η κ. Κεραμέως παρακολούθησε μία αντιρρυπαντική άσκηση που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του Νεωρίου, με τη συνδρομή του μεγαλύτερου ναυαγοσωστικού ρυμουλκού ανοικτής θαλάσσης που διαθέτει η χώρα. Σημειώνεται πως η άσκηση αφορούσε σε σενάριο διαρροής πετρελαιοκηλίδας από πλοίο.

Ν. Κεραμέως: Η κυβέρνηση πιστεύει και στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία

Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ προέβη η υπουργός Εσωτερικών, λίγο πριν την αναχώρησή της από το Νεώριο. “Το Νεώριο της Σύρου είναι ένα πάρα πολύ όμορφο παράδειγμα μία υγιούς σύμπραξης του ιδιωτικού τομέα με όλες τις δυνάμεις της πολιτείας, προκειμένου ακριβώς να ξαναπάρει ζωή”, ανέφερε προλογικά η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ακόμη πως, αποτελεί “ένα λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης της χώρας μας. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε αυτή την προσπάθεια καθώς πιστεύει πάρα πολύ στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο να αίρουμε διαρκώς εμπόδια γραφειοκρατικά και άλλα που υπάρχουν για την υγιή ανάπτυξη”.

Κατά συνέπεια, για τις προσπάθειες της ONEX, αλλά και των εργαζομένων, σημείωσε: “Θέλω συγχαρώ πάρα πολύ τη διοίκηση, τον επενδυτή για την εξαιρετική πορεία όλα αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πλέον. Αλλά η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει επιτύχει σε τέτοιο βαθμό, εάν δεν είχε μία υγιή σύμπραξη όλων των φορέων. Και όταν λέω όλων, εννοώ αφενός τον επενδυτή, εννοώ τους εργαζόμενους οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί σε αυτό το πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, εννοώ την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, την πολιτεία συνολικά, τα σώματα ασφαλείας προκειμένου ακριβώς, το Νεώριο της Σύρου να ξαναζωντανέψει και να συμβάλει σε τέτοιο βαθμό στην ανάπτυξη όχι μόνο της Σύρου, αλλά και της χώρας μας συνολικά”.

Ακολούθως, διαπίστωσε πως, “το Νεώριο της Σύρου σήμερα συμβάλλει σε ποσοστό σημαντικότατο στο ΑΕΠ του νησιού (15%), αλλά είναι και ένα από τα πιο φωτεινά παραδείγματα στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και στη βιομηχανία και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της, τόνισε: “Νομίζω πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους, εργαζόμενους και επενδυτή, αλλά και σε όλους τους φορείς που έχουν κάνει πράξη, αυτό το καταπληκτικό εγχείρημα”.

Π. Ξενοκώστας: Τα ελληνικά ναυπηγεία να πρωταγωνιστήσουν στη Μεσόγειο

Την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής στήριξη της πολιτείας εξέφρασε ο Πάνος Ξενοκώστας, τονίζοντας σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ τα εξής: “Κυρία υπουργέ σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα εδώ. Η προετοιμασία, η πρόληψη, γενικά όλο αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος για να ετοιμαστεί για ένα δύσκολο γεγονός είναι παραπάνω από το 50% της δουλειάς. Και αυτό είδατε σήμερα, ως ένα παράδειγμα των πραγμάτων και των διαδικασιών που ακολουθούμε κάθε μέρα.

Αυτά δεν θα είχαν γίνει, εάν οι εργαζόμενοι μαζί μας, μαζί με την κυβέρνηση, από το 2019, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τον υπουργό Ανάπτυξης, όλοι αυτοί μαζί με την περιφέρεια – που έβαλαν κι εκείνοι πολύ μεγάλη πλάτη -, έκαναν μία ομαδική δουλειά”.

“Το ότι το Νεώριο λειτουργεί κι έχει φτάσει ως εδώ είναι μία απόδειξη ότι όλοι μαζί και ο καθένας στο κομμάτι του κάνουν αυτό που πρέπει”, υπογράμμισε παρακάτω ο πρόεδρος του Ομίλου, επισημαίνοντας μάλιστα πως η ONEX έχει ένα επενδυτικό πλάνο να ακολουθήσει.

“Το επόμενο επίπεδο για εμάς είναι νέες επενδύσεις για το περιβάλλον, για την ασφάλεια, για τον άνθρωπο. Είναι συμπράξεις με τις στρατηγικές ενώσεις ναυπηγείων που συμμετέχουμε φυσικά, λιμένων, ρυμουλκών και άλλους, για να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά”.

Στην ίδια κατεύθυνση με το ξεκίνημα της προσπάθειας, ο κ. Ξενοκώστας τόνισε: “Πριν πέντε χρόνια βάλαμε ένα στοίχημα όλοι μαζί. Μαζί με τους εργαζόμενους να γράψουμε ιστορία για τα ελληνικά ναυπηγεία. Μία ιστορία ότι τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να πάνε όχι μόνο στη βιωσιμότητα, αλλά στο να πρωταγωνιστήσουν στη Μεσόγειο και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην περιοχή”. Έκλεισε τις δηλώσεις του, ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση. “Ευχαριστούμε πολύ για όλα και θα είμαστε πάντα εδώ. Οτιδήποτε προκύπτει να το λύνουμε και να συζητάμε οτιδήποτε μπορείτε να μας βοηθήσετε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.