Άρχισαν ξανά από χθες οι εργασίες στο σκαμμένο τμήμα της περιοχής του Βούρλη

Προετοιμασία για την άφιξη του γεωτρύπανου

Απαγορεύεται για λόγους ασφάλειας των οδηγών μηχανών, η διέλευση από το πεζοδρόμιο

Τυπικός στη δέσμευσή του ο εργολάβος για το έργο του Βούρλη, άρχισε ξανά χθες τις εργασίες για την παρέμβαση του στο οδικό δίκτυο της περιοχής, με το συνεργείο να πραγματοποιεί όλη την προεργασία για να έρθει τις επόμενες ημέρες το γεωτρύπανο.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή του, αφού το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου πρέπει να έχει κλείσει το πολυσυζητημένο έργο, που κατά κοινή ομολογία, ταλαιπώρησε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής αλλά και της Δόξας, με τον εκτεταμένο και πολύμηνο αποκλεισμό πρόσβασης.

Πρέπει να σημειωθεί πως, το θέμα που αφορούσε στην ομαλή μεταφορά των λυμάτων από το ένα σημείο του εργοταξίου μέχρι το άλλο, διευθετήθηκε, ώστε να υλοποιούνται απρόσκοπτα οι εργασίες.

Επιπλέον, ο Δήμος έχει ενημερώσει όλους τους οδηγούς που σταθμεύουν τα οχήματά τους κατά μήκος του δρόμου και πριν το εργοτάξιο, ώστε να τα απομακρύνουν και να τηρούν τις απαγορεύσεις, για την ασφάλειά τους. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει πως από χθες, οφείλουν να μη σταθμεύουν στην περιοχή, ενώ ακόμη και οι οδηγοί μηχανών που διέρχονται χρησιμοποιώντας το ένα πεζοδρόμιο που γειτνιάζει με το εργοτάξιο, πρέπει να σταματήσουν να το πράττουν.

Για όλα τα παραπάνω έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, σημειώνοντας πως το έργο πρέπει να κυλήσει ομαλά, ώστε να κλείσει το ταχύτερο.

Σχετικά με τις απαγορεύσεις για τους δημότες, σημείωσε δε, πως, θα βγαίνουν ανακοινώσεις από τη Δημοτική Αρχή.

Διευθετήθηκε η μεταφορά των λυμάτων

Με αφορμή την επανέναρξη του έργου, ο κ. Βακόνδιος μίλησε αναλυτικά για τη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο θα μεταφέρονται τα λύματα της περιοχής, καθώς ο δρόμος είναι σκαμμένος. Ως εκ τούτου, μέλημα αποτελεί η μη πρόκληση προβλήματος και η μη πρόκληση δυσοσμίας. “Άρχισαν εργασίες στον Βούρλη. Προχωράμε. Υπάρχει ένα φρεάτιο για λύματα στο επάνω μέρος της περιοχής που γίνεται το έργο και ένα στο κάτω μέρος. Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν αντλίες ώστε να απορροφούν τα λύματα από το επάνω μέρος και να μεταφέρονται στο κάτω”, γνωστοποίησε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, αφού καταλήξουν στο κάτω φρεάτιο, διοχετεύονται στο δίκτυο της πόλης. “Δηλαδή τα λύματα που είναι πάνω από την περιοχή του Βούρλη και καταλήγουν σε αυτό το φρεάτιο, τώρα με αντλίες μεταφέρονται στο κάτω και από εκεί διοχετεύονται στο υπόλοιπο δίκτυο της πόλης. Αυτό έγινε την περασμένη εβδομάδα και λειτούργησε ικανοποιητικά”, πρόσθεσε ο κ. Βακόνδιος, αναφέροντας πως το συνεργείο που είναι στην περιοχή, από χθες προχωρά στην απομάκρυνση των μαρμάρων των πεζοδρομίων και σε γενικότερες εργασίες προετοιμασίας για την άφιξη του γεωτρύπανου.

“Οπότε, τώρα άρχισαν και κάνουν τις απαραίτητες εργασίες αποξήλωσης από τα πεζοδρόμια, αφαιρούν τα μάρμαρα και προχωρούν για να γίνουν οι εργασίες για τις γεωτρήσεις. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε και το γεωτρύπανο στο νησί για να αρχίσουν οι υπόλοιπες εργασίες”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “αυτή τη στιγμή ο εργολάβος έχει ξεκινήσει ξανά στην περιοχή του Βούρλη και γίνεται η προεργασία για να έρθει το γεωτρύπανο”.

Αποσύνδεση των φορτίων του δρόμου από τον τοίχο αντιστήριξης

Ουσιαστικά ο σκοπός του β΄ μέρους του έργου (παρέμβαση στον δρόμο), μετά το α΄ μέρος που αφορούσε στην ενίσχυση του τοίχου αντιστήριξης,, είναι η αποσύνδεση των φορτίων που “σηκώνει” το οδικό τμήμα, από τον εν λόγω τοίχο.

“Θα γίνουν πάσσαλοι στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά του δρόμου και πάνω εκεί θα τοποθετηθεί ο νέος δρόμος. Θα γίνει η νέα πλάκα του δρόμου με οπλισμένο σκυρόδεμα και θα στηρίζεται σε αυτούς τους πασσάλους”, εξήγησε ο αντιδήμαρχος για την ουσία του έργου, τονίζοντας πιο αναλυτικά πως για να επιτευχθεί αυτό, “το πρώτο κομμάτι που θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα θα είναι οι γεωτρήσεις. Θα γίνουν κυλινδρικοί πάσσαλοι ώστε να πατήσουν σε σταθερό έδαφος, οι οποίοι θα γίνουν από οπλισμένο σκυρόδεμα και πάνω εκεί, αφού ολοκληρωθούν και δεξιά και αριστερά οι εργασίες κατασκευής των πασσάλων, θα φτιαχτεί το κομμάτι του δρόμου από πλάκα με σκυρόδεμα που θα στηρίζεται σε αυτούς τους πασσάλους”.

Κλειστή η πρόσβαση και στο πεζοδρόμιο για μηχανές

Δυστυχώς, παρά τις απαγορεύσεις πρόσβασης, αυθαίρετα μέχρι στιγμής, ορισμένοι οδηγοί μηχανών – προερχόμενοι από το ιστορικό κέντρο -, μετακινούνταν από το “ανοικτό” πεζοδρόμιο της περιοχής, προκειμένου να μην κάνουν τον κύκλο για τις περιοχές της Δόξας και του Βροντάδου.

Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος για το αν θα συνεχίσει και τώρα να επιτρέπεται... αυτή η μετακίνηση σε οδηγούς μηχανών, απάντησε αρνητικά. Επεσήμανε μάλιστα πως, όλη η εξέλιξη του έργου απαιτεί υψηλά αντανακλαστικά και καθώς η περιοχή αποτελεί εργοτάξιο και άμεσα φθάνει το γεωτρύπανο, οι οδηγοί μηχανών θα πρέπει να πάψουν να “καβαλούν” το πεζοδρόμιο.

“Η περιοχή είναι ένα εργοτάξιο. Οπότε, τώρα που θα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες θα απαγορεύεται η πρόσβαση από οποιαδήποτε πλευρά. Ο Δήμος θα βγάλει και σχετικές ανακοινώσεις για την ασφάλεια των πολιτών και των οδηγών”, δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας τέλος, πως οι δημότες χρειάζεται να δείξουν υπομονή για το επόμενο δίμηνο, ώστε να ανοίξει οριστικά ο δρόμος και να δοθεί στη διάθεσή τους.