Προχωρά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μετά από έναν άγονο διαγωνισμό

Εργολαβία για τις ανάγκες του ΓΕΛ Σύρου

Σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου, ο χρόνος παρεμβάσεων στους εξωτερικούς χώρους

Με το ποσό των 165 χιλ. ευρώ αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες του κτηρίου του ΓΕΛ Σύρου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς σε συνέχεια της πτώσης σαθρών μερών στον εξωτερικό χώρο προ μηνών, αλλά και της προσεκτικής καθαίρεσης επικίνδυνων μερών από την Τεχνική Υπηρεσία, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο έργο επισκευών στο σχολικό συγκρότημα.

Μετά από έναν άγονο διαγωνισμό που υπήρξε τον χειμώνα στον Δήμο και δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον κανένας εργολάβος, η Δημοτική Αρχή σήμερα προχωρά σε απευθείας διαπραγμάτευση με εταιρεία, ώστε να “τρέξει” το απαιτούμενο έργο αποκαταστάσεων το ταχύτερο.

Σήμερα, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου παίρνει απόφαση και τις επόμενες ημέρες ο Δήμος υπογράφει τη σύμβαση.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος μίλησε για τον προγραμματισμό των επισκευών στο ΓΕΛ, αλλά έδωσε απαντήσεις συνολικά για τις ανάγκες των σχολείων. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, προσεχώς θα βγει διαγωνισμός και για νέα εργολαβία αναφορικά με τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.

  • Πώς προχωράτε στην εργολαβία για τα σχολεία σήμερα; Είχε προηγηθεί ένας άγονος διαγωνισμός. Με τι ποσό θα τρέξει η εργολαβία;

“Όντως είχε υπάρξει το προηγούμενο διάστημα ένας άγονος διαγωνισμός. Πλέον επείγει όμως να “τρέξει” εργολαβία μετά και από αυτά που είχαν γίνει τον χειμώνα στα Λύκεια, στο ΓΕΛ. Οπότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προχωράμε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά κάποιος τοπικός εργολάβος θα αναλάβει το έργο ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή του. Μιλάμε για 165 χιλ. ευρώ”.

  • Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο κτηριακό συγκρότημα των ΓΕΛ, θα υπάρξει προτεραιότητα; Υπήρχε μία εκτίμηση ότι θα απαιτηθεί όλο το ποσό για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα. Ισχύει;

“Πράγματι θα αρχίσουμε από το σχολικό συγκρότημα των Λυκείων, όπως προανέφερα. Η εκτίμηση είναι ότι μάλλον θα απορροφήσει όλο το ποσό το συγκρότημα των Λυκείων. Από εκεί και πέρα είναι χρήματα που προέρχονταν από την περασμένη περίοδο για τα Λύκεια. Θα “τρέξει” σίγουρα και επόμενος διαγωνισμός για φέτος αναφορικά με τις ανάγκες των σχολείων. Οπότε αρχίζουμε σίγουρα από εκεί και η εκτίμηση και της Τεχνικής Υπηρεσίας και η δική μας είναι πως θα απορροφηθεί μάλλον όλο το ποσό για τις ανάγκες του ΓΕΛ”.

  • Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις που θα απαιτηθεί να υλοποιήσετε;

“Είναι κυρίως επιχρίσματα. Επισκευή επιχρισμάτων εξωτερικά. Θα απομακρυνθούν τα σαθρά τμήματα όπου χρειάζεται και θα γίνουν και νέα επιχρίσματα. Παράλληλα θα γίνουν και χρωματισμοί και η αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που έχει το συγκρότημα των Λυκείων. Υπάρχουν ανάγκες για επισκευές και στις τοιχοποιίες και κάτω από σκάλες που οδηγούν προς τους ορόφους. Υπάρχουν αρκετά να γίνουν και η εργολαβία θα έχει και άλλες παρεμβάσεις, κυρίως οικοδομικές”.

  • Πότε θα υλοποιηθεί το έργο των επισκευών για το ΓΕΛ Σύρου; Θα υπάρξει πρόβλεψη για μη όχληση στις ώρες μαθημάτων και επίσης θα υπάρξει μέριμνα για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών;

“Κατευθείαν όταν υπογραφεί η σύμβαση θα μπορούν να γίνουν οι εργασίες είτε σε ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο, είτε σε μέρες που δεν λειτουργεί το σχολείο. Σίγουρα όλος ο όγκος των εργασιών, όσα χρειάζεται να γίνουν, θα ενταθούν την καλοκαιρινή περίοδο. Είμαστε πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου. Έχει γίνει συνάντηση της Διεύθυνσης με τη νέα διοίκηση. Ήμασταν παρόντες και εγώ και ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός, αλλά και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ιωσήφ Ρούσσος. Τα προβλήματα τα συζητήσαμε μαζί τους και γνωρίζουν τις κινήσεις μας σχετικά με τις επισκευές.

Άρα, το έργο θα “τρέξει” άμεσα μετά την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συνεδριάσει και ευελπιστούμε ότι η απόφαση θα είναι θετική. Άμεσα λοιπόν, υπογραφή σύμβασης και εργασίες”.

  • Aναφορικά με τις ανάγκες των υπόλοιπων σχολείων έχει προβλεφθεί κάποια άλλη εργολαβία ενδεχομένως; Έχετε αναλάβει εδώ και δυόμιση μήνες. Πώς είναι η κατάσταση στα σχολεία;

“Οι ανάγκες στις σχολικές μονάδες είναι αρκετές. Τα τελευταία δέκα χρόνια και από τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή Παιδείας και ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών είχα εικόνα για τα σχολεία. Τότε η εκτίμηση που είχαμε κάνει με την Τεχνική Υπηρεσία είναι πως οι ανάγκες έφθαναν τα 4-5 εκατ. ευρώ. Όλη αυτή τη δεκαετία βέβαια έχουν γίνει προσπάθειες και σίγουρα αυτή η κατάσταση στη δεκαετία έχει βελτιωθεί. Αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως οι ανάγκες ακόμη και τώρα, δεν είναι αρκετές. Θα ψάξουμε για νέα προγράμματα και αυτό είναι προτεραιότητα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Δημοτικής Αρχής. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς την κατεύθυνση της συντήρησης των σχολικών μονάδων”.

  • Αν προκύψει κάτι έκτακτο αυτή τη στιγμή στα σχολεία, υπάρχει εργολαβία; Υπάρχουν χρήματα ώστε να ανταποκριθεί ο Δήμος;

“Στον Δήμο έχουμε χρήματα για τη συντήρηση των σχολείων το 2024 και στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Οπότε θα πάμε σε διαγωνισμό το επόμενο διάστημα. Αναγκαστικά θα πάμε σε διαγωνισμό και αν βγει άγονος, τότε χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες της νομοθεσίας ώστε να πάμε σε άλλη κίνηση, όπως η απευθείας διαπραγμάτευση.

Η πρόθεσή μας είναι να γίνει συνεχόμενα. Δηλαδή αμέσως μόλις τελειώσει η μία εργολαβία να “τρέξει” η άλλη. Αν τύχει κάτι έκτακτο θα προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε. Ο Δήμος θα ανταποκριθεί, αν απαιτηθεί να γίνει τάχιστα”.

  • Είστε σε επικοινωνία με την πλευρά της Περιφέρειας; Υπάρχει κάποια άλλη επιπλέον χρηματοδότηση για τα σχολεία του νησιού;

“Έχουμε επικοινωνήσει με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Λεονταρίτη. Όλη αυτή τη δεκαετία έχουν δώσει χρήματα. Και η δική του πρόθεση είναι να συνεχίσουν να στηρίζουν στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχολικών μονάδων.

Πιστεύω πως η συνεργασία όλων μας βοηθά προς αυτή την ανάγκη για συντηρήσεις στα σχολεία μας”.