Για τις περιπτώσεις της Σύρου, της Σερίφου, της Κέας και της Κύθνου με φόντο την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και το νέο νόμο που θα εφαρμόσει η Κτηματική για τους χώρους ευθύνης των Δήμων

Παραλίες δύο ταχυτήτων ως προς τις παραχωρήσεις

Νόμιμες παραχωρήσεις που όμως δημιουργούν διαφορετικά δεδομένα για τους επιχειρηματίες τη φετινή σεζόν

Η αυστηροποίηση του νόμου για τις παραλίες ευθύνης των Δήμων, καθώς και τα διαφορετικά δεδομένα που ισχύουν για τις παραλίες ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ως προς τις παραχωρήσεις χώρων, διαμορφώνουν για τη φετινή σεζόν μία κατάσταση δύο ταχυτήτων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στη Σέριφο, την Κύθνο και την Κέα.

Ουσιαστικά, στις παραλίες που παίρνει απόφαση το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα ισχύσουν οι παραχωρήσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες (αυξημένα τετραγωνικά), ωστόσο, για τις παραλίες ευθύνης των Δήμων που πλέον η διαδικασία πέρασε στην Κτηματική, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, όταν αρχίζει να εφαρμόζεται ο νόμος που έχει ψηφιστεί από αρχές Μαρτίου.

Το θέμα αναδείχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, οπότε και ο πρόεδρος, Κώστας Γαβιώτης εισηγήθηκε να προχωρήσει το Δ.Σ. στην αποδοχή και έγκριση των αιτήσεων που ήδη στέλνουν οι επιχειρηματίες σε αυτά τα νησιά, καθώς σήμερα είναι στον αέρα, με φόντο και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γαβιώτης ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να καλυφθούν άμεσα οι επιχειρήσεις σε Κίνι, Μέγα Γιαλό, Αζόλιμνο και Φοίνικα, ώστε σε περίπτωση ελέγχων να μην κινδυνεύσουν με πρόστιμα οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν χώρους χερσαίους και παραλιακούς. Σημείωσε βέβαια, πως, δεδομένης της ψήφισης του νέου νόμου για τις παραλίες των Δήμων, τον Νοέμβριο θα υπάρξει επικαιροποίηση των τετραγωνικών και στις παραχωρήσεις των παραλιών του ΔΛΤΣ, ώστε αυτές να γίνονται με ίδιους όρους και οι επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε έναν τόπο.

Υπενθυμίζεται πως με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, η Κτηματική θα κάνει τις παραχωρήσεις αντί των Δήμων και μάλιστα στο κομμάτι των ελέγχων για το τι τετραγωνικά καταλαμβάνονται, το πλαίσιο θα είναι εξαιρετικά αυστηρό με υψηλές κυρώσεις.

Στη συνεδρίαση, σε σημαντικές παρατηρήσεις επί του θέματος προχώρησε το μέλος της αντιπολίτευσης, Κανδιώ Μαραγκού, καταψηφίζοντας την πρόταση του Κώστα Γαβιώτη και ζητώντας το Λιμενικό Ταμείο Σύρου να προσαρμοστεί άμεσα και βάσει των όρων του νέου νόμου, ώστε να αντιμετωπίζονται οι επιχειρηματίες του νησιού ισότιμα.

Κ. Γαβιώτης: Να προστατευθούν άμεσα οι επιχειρηματίες

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αναφορικά με την έγκριση αιτήσεων παραχώρησης χρήσης παραλιακού χώρου ευθύνης Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τα νησιά Κέας, Σύρου και Σερίφου, ξεκαθάρισε πως προχωρά με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε και πέρυσι, δηλαδή με αυξημένα τετραγωνικά.

“Επειδή ξέρουμε όλοι ότι στις παραλίες μπορεί να αλλάξει ο νόμος και να αλλάξουν τα τετραγωνικά – δεν έχει έρθει κάτι επίσημα στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου -, θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε όσες αιτήσεις έχουμε σε παραχωρήσεις και αν τυχόν αλλάξει κάτι στις παραλίες, θα αλλάξουμε και εμείς τις οδηγίες μας και θα πάμε σε πιο λίγα τετραγωνικά, σύμφωνα με τον νόμο”, ανέφερε προλογικά, ζητώντας από το σώμα να εγκρίνει τις αιτήσεις.

“Τώρα δίνουμε φέτος, ό,τι είχαν από πέρυσι για να είναι εντάξει και οι επιχειρηματίες. Τον Νοέμβρη θα πάμε να δώσουμε για τρία χρόνια”, γνωστοποίησε, εξηγώντας πως τότε θα υπάρξει και η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με όσα θα ισχύουν και για τις παραλίες του Δήμου.

Κ. Μαραγκού: Δεν είναι σωστό να πάμε σε παραλίες δύο ταχυτήτων

Από την πλευρά της, η Κανδιώ Μαραγκού τεκμηρίωσε την αρνητική ψήφο της στο θέμα, επισημαίνοντας πως δεν είναι σωστό στα νησιά και στη Σύρο να υπάρχουν ευνοημένοι επιχειρηματίες και ριγμένοι, αλλά όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Γι αυτό, κάλεσε τη νέα διοίκηση να εφαρμόσει τις παραχωρήσεις με ίδιους όρους όπως θα κάνει η Κτηματική στους Δήμους.

“Θα μειοψηφήσουμε στο θέμα για δύο λόγους. Καταρχήν υπάρχουν παραχωρήσεις που αφορούν σε τραπεζοκαθίσματα σε κρηπιδώματα και παραχωρήσεις που αφορούν σε παραλίες. Όσον αφορά στα κρηπιδώματα μειοψηφούμε διότι θεωρούμε πως οι παραχωρήσεις πρέπει να επιστρέψουν στα δεδομένα του 2018, δηλαδή να περιοριστούν. Δεν υπάρχει ούτε covid, ούτε ενεργειακή κρίση, οπότε πρέπει να επανέλθουμε στα προηγούμενα δεδομένα και να αφεθεί περισσότερος κοινόχρηστος χώρος για τους χρήστες”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας παρακάτω για τις παραλίες τα εξής: “Και όσον αφορά στις παραλίες 4/3/2024 ψηφίστηκε ο 5092/2024 σχετικά με τις παραχωρήσεις για ξαπλώστρες σε παραλίες, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι – τουλάχιστον μιλώντας για τη Σύρο, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά – αν προχωρήσουμε σε παραχωρήσεις με άλλους όρους εμείς και με άλλους όρους η Κτηματική Υπηρεσία (σ.σ. για παραλίες ευθύνης Δήμου), θα μιλάμε για παραλίες δύο ταχυτήτων”. Πρότεινε μάλιστα αυτό να “διορθωθεί”. “Θα μπορούσε ενδεχομένως, όσον αφορά στις παραχωρήσεις στις παραλίες να γίνει μία προσπάθεια από την Υπηρεσία να μελετηθούν οι προϋποθέσεις του νέου νόμου και σε επόμενη συνεδρίαση να πάμε προς αυστηροποίηση όσον αφορά στις παραχωρήσεις στις παραλίες”, εξήγησε χαρακτηριστικά.

Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας”

Απαντώντας στα παραπάνω, ο πρόεδρος επεσήμανε πως επ΄ ουδενί οι επιχειρηματίες σήμερα δεν μπορούν να μείνουν στον αέρα. “Εγώ σας είπα πριν για ποιον λόγο το κάνουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε τους επιχειρηματίες στον αέρα, γιατί θεωρώ ότι αν δεν ψηφίσουμε τώρα όσοι μας δηλώνουν τις αιτήσεις, θα αργήσουμε πάρα πολύ και ήδη είναι παράνομοι όλοι. Δεν έχουμε δώσει καμία παραχώρηση”. Συμπλήρωσε μάλιστα ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, Ρένος Ζερβός πως το Λιμενικό Ταμείο νόμιμα δίνει αυτές τις παραχωρήσεις.

“Ψηφίστηκε ο νέος νόμος. Δεν υπάρχει κάτι που αφορά το άρθρο 24 του Ν. 2971/2021, δηλαδή τις παραχωρήσεις εντός χερσαίας ζώνης λιμένα. Δεν έχει κάτι που να αλλάζει το καθεστώς των παραχωρήσεων που γίνονται στην ουσία από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου”, διευκρίνισε, με την κ. Μαραγκού να επιμένει πως, “έτσι θα πάμε σε παραχωρήσει δύο ταχυτήτων στη Σύρο, δηλαδή θα υπάρχει μία ασυδοσία στο Κίνι, αλλά θα είναι πάρα πολύ αυστηρές οι παραχωρήσεις στη Βάρη εν προκειμένω και άρα, θα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι επιχειρηματίες του ίδιου κλάδου σε διαφορετική παραλία”. Συμπλήρωσε ακόμη πως, “θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να προχωρήσουμε και να αναβάλουμε το θέμα των παραχωρήσεων στις παραλίες. Και να έρθουμε να προσαρμόσουμε τους όρους της παραχώρησής μας σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης της Κτηματικής. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης”.

Για τα ανωτέρω, επανήλθε ο Κώστας Γαβιώτης λέγοντας πως αυτή τη στιγμή αν γίνουν έλεγχοι όλοι οι επιχειρηματίες που παίρνουν έγκριση από το Λιμενικό Ταμείο θα έχουν πρόβλημα.

“Δεν μπορείς τον επιχειρηματία να τον έχεις στον αέρα. Δεν φταίει ο κάθε επιχειρηματίας αν εμείς δεν έχουμε προϋπολογισμό, ούτε Διοικητικό Συμβούλιο και έχουμε φτάσει 10 Μαρτίου και είναι όλοι στον αέρα. Άρα, αν αύριο το πρωί βγει το Λιμεναρχείο, θα αρχίσει να γράφει. Όλοι το ξέρουμε. Δίνουμε παραχωρήσεις τα νόμιμα. Όχι για παράνομες κατασκευές”, ανέφερε, ενώ τέλος και ο κ. Ζερβός, εξήγησε πως η προσαρμογή θα γίνει προσεχώς. “Δεν διαφωνούμε με το σκεπτικό που είναι λογικό και εν πάση περιπτώσει, μπορεί να συζητηθεί. Δεν είναι παράνομη όμως η παραχώρηση. Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας”.