Δέσμευση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Φραγκίσκου Βακόνδιου για το ποσό των 200 χιλ. ευρώ που παραμένει στο δημοτικό ταμείο

“Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για το έργο των παιδικών σταθμών”

Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς, προχωρά σε απευθείας διαπραγμάτευση με εργολάβους

Ύστατη προσπάθεια για να μη χαθεί το έργο των 200 χιλ. ευρώ που αφορά σε παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κάνουν τελικά, η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία, προχωρώντας σε απευθείας διαπραγμάτευση με εργολάβους, προκειμένου να υπάρξει σύμβαση και να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα στις τέσσερις δομές φιλοξενίας μικρών παιδιών.

Η χρηματοδότηση που προέρχεται από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και υπάρχει στον Δήμο από το 2018, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιοποιηθεί, καθώς βγήκαν άγονοι οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί κατά την περασμένη θητεία, αφού δεν προέκυψε εργολαβικό ενδιαφέρον.

Αν και τα χρονικά περιθώρια για την απώλεια… της χρηματοδότησης στενεύουν ασφυκτικά, αφού τελικά μέχρι 31 Μαΐου πρέπει να έχει υπάρξει ανάδοχος, ωστόσο, ο νέος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, δεσμεύθηκε πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να βρεθεί εργολάβος που θα κάνει τις παρεμβάσεις.

Η Δημοτική Επιτροπή έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για τη διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να συμμορφωθεί η λειτουργία τους με το νέο πλαίσιο που υπάρχει για σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς.

Ο κ. Βακόνδιος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το σοβαρό θέμα, επισημαίνοντας πως ο Δήμος ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση που είχε για την περίπτωση του ΓΕΛ Σύρου, μετά από σχετικό άκαρπο διαγωνισμό.

“Μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος”

“Ουσιαστικά αυτή η χρηματοδότηση υπάρχει από το 2018 και προοριζόταν για την αναβάθμιση των παιδικών σταθμών”, υπενθύμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως η Τεχνική Υπηρεσία σήμερα θα κινηθεί βάσει συγκεκριμένης πολιτικής βούλησης. “Τη δεδομένη στιγμή έχουν γίνει δύο άγονοι διαγωνισμοί την προηγούμενη θητεία και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Οπότε, τώρα μας δίνει ο νόμος το δικαίωμα να πάμε σε διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως το κάναμε και με τα Λύκεια. Με την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, δόθηκε το δικαίωμα στην Τεχνική Υπηρεσία να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση με εργολάβους”, ανέφερε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “θα υπάρξει επικοινωνία και θα ενημερωθούν οι εργολάβοι ώστε όσοι από αυτούς θέλουν να υπάρξει συζήτηση και συνεργασία, σύμφωνα με σύμβαση που θα υπογράψουμε, να το κάνουμε”.

Ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο μάλιστα πως, “αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να πάμε μετά σε απευθείας ανάθεση”.

50.000 ευρώ για κάθε δομή

Δεδομένου πως δεν υπήρχαν ελπίδες για αξιοποίηση των 200 χιλ. ευρώ, ο κ. Βακόνδιος επανέλαβε πως η προσπάθεια δεν σταματά, καθώς για κάθε δομή αναλογεί το ποσό των 50.000 ευρώ.

“Τη χρηματοδότηση τη θέλουμε. Είναι για τους παιδικούς σταθμούς πολύ σημαντική. Και με τον εντεταλμένο σύμβουλο των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Βουτσίνο υπάρχει συνεργασία. Έχουμε δει από κοινού τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους σταθμούς και με την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία έχει υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να μη χαθεί αυτή η χρηματοδότηση. Αναλογούν 50.000 ευρώ σε κάθε δομή και είναι τέσσερις οι δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, υπογράμμισε.

Περιθώριο μέχρι 31 Μαΐου

Στην ερώτηση μέχρι πότε έχει περιθώριο ο Δήμος να κάνει επαφές με εργολάβους για να μη χάσει τα χρήματα από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, δήλωσε τα εξής: “Είναι μέχρι 31 Μαΐου το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να πάμε σε έργο για τους παιδικούς σταθμούς. Θα κάνουμε μεγάλο αγώνα γιατί χρειάζεται λίγο χρόνο η απευθείας διαπραγμάτευση, μεσολαβεί και το Πάσχα, οπότε έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η Τεχνική Υπηρεσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση, πάντα σε συνεργασία και με το Τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας”. Πρόσθεσε δε, πως, “το καταφέραμε στα Λύκεια του νησιού, ελπίζουμε τώρα να το καταφέρουμε και στους παιδικούς σταθμούς”.

Οι ανάγκες ανά παιδικό σταθμό βάσει μελέτης

Αναφορικά με το ύφος των εργασιών, περιέγραψε αρχικά τα εξής: “Έχουμε ανάγκες σε κουφώματα, σε δάπεδα και σε κάποια κάγκελα, όπως και σε κάποια σκαλοπάτια, που πρέπει να διαμορφωθούν ράμπες για την ανισοσταθμία του δαπέδου, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά. Τέτοιες παρεμβάσεις έχουμε κυρίως και οι οποίες υποδεικνύονται εξ αρχής στη μελέτη”.

Αναλυτικά, για την κάθε δομή προβλέπονται τα ακόλουθα:

Ειδικότερα, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα χρειάζεται παρεμβάσεις εντός και εκτός αιθουσών. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια.

Επιπλέον, για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου προβλέπονται τα εξής: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Τέλος, όσον αφορά τις ανάγκες στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση.