Ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου περιμένει να προχωρήσει στον διαγωνισμό για το κομμάτι που αφορά στα καταστήματα στο πλαίσιο του Open Mall

Σε αναμονή απαντήσεων από το Υπ. Πολιτισμού για τις προσόψεις

Β. Αλεξανδρίδης: “Να μας υποδείξουν τι χρώματα και τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε”

Τις υποδείξεις του Υπ. Πολιτισμού αναφορικά με τα υλικά και τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις προσόψεις των καταστημάτων στις εμπορικές οδούς της Ερμούπολης, στο πλαίσιο του έργου του Open Mall, αναμένει μέχρι σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, ώστε να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την υλοποίησή του.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης στην “Κοινή Γνώμη”, απαντώντας για το θέμα της καθυστέρησης που συνοδεύει τον απαραίτητο διαγωνισμό, ο οποίος θα φέρει ανάδοχο για τη βελτίωση και την αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου.

Επί του θέματος, σημειώνει πως αν και δεν ήταν αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του Υπ. Πολιτισμού καθώς δεν θα υπάρξουν αλλαγές και εκτεταμένες παρεμβάσεις στα καταστήματα, ωστόσο, για να υπάρξει μία συνοχή και ένας σεβασμός στο ιστορικό κέντρο και τη γενικότερη εικόνα του, ζητήθηκαν υποδείξεις και καθοδήγηση.

Επιπλέον, γνωστοποιεί πως αν και ανέμενε τις απαντήσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο, έως σήμερα το Υπ. Πολιτισμού, δεν έχει ανταποκριθεί και γι’ αυτό θα υπάρξει νέα όχληση. Πάντως, ξεκαθάρισε πως σε όλα τα επίπεδα είναι πανέτοιμος ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, ώστε να προχωρήσει στον διαγωνισμό.

Απευθύνθηκε στο Υπ. Πολιτισμού

“Είχαμε κάνει μια συνάντηση με το Υπ. Πολιτισμού πριν από 2 με 2,5 χρόνια λόγω του ότι δεν θα πειράζαμε κάτι ουσιαστικό, μας είπαν ότι δεν χρειάζεται η έγκρισή του. Όμως, λόγω του ότι υπάρχουν πολλά καταστήματα ιδιαίτερα στην οδό Χίου και στέγαστρα που έχουν παρωχημένη εικόνα και γενικά στην Ερμούπολη, παρατηρούμε πως ο καθένας παίρνει ένα πινέλο και βάφει και επειδή εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μία πιο ολοκληρωμένη δουλειά που να ταιριάζει στο κέντρο, ζητήσαμε να ξέρουμε τι είναι εγκεκριμένο από το Υπ. Πολιτισμού για να προχωρήσουμε”, ανέφερε αρχικά ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “άρα, απευθυνθήκαμε με πρωτοβουλία μας στο Υπ. Πολιτισμού και έχουμε στείλει όσα μας ζήτησαν για το θέμα των προσόψεων. Αρχίσαμε από μηδενική βάση και ό,τι μας ζήτησε το Υπ. Ανάπτυξης το προωθήσαμε και στο Υπ. Πολιτισμού”.

Στην ερώτηση, αν όλες οι αλλαγές έχουν αποτυπωθεί με σαφήνεια και κάθε λεπτομέρεια, διευκρίνισε: “Για το κάθε κατάστημα, όποια επέμβαση γίνει, θέλουν να είναι κοστολογημένη και τι ακριβώς θα γίνει, όπως επίσης και φωτογραφίες από όλες τις όψεις του κτηρίου. Διότι και τα από πάνω κτήρια που υπάρχουν συνδέονται με το ισόγειο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι τα ήθελαν όλα. Όλα αυτά, με αγώνα δρόμου, τα κάναμε και τα έχουμε στείλει. Προωθήσαμε 270 φωτογραφίες για τα 90 κτήρια στους εμπορικούς δρόμους”.

Νέα όχληση για άμεσες απαντήσεις

Δεδομένου πως πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει το έργο, ο κ. Αλεξανδρίδης πρόσθεσε πως, θα πραγματοποιήσει νέα τηλεφωνική όχληση, καθώς παρήλθε ο χρόνος μέσα στον οποίο είχε πει πως θα απαντήσει το Υπ. Πολιτισμού.

“Μας είπαν ότι την απάντηση θα την παίρναμε τη Μ. Πέμπτη. Ωστόσο, τότε δεν μας απάντησαν. Αφήσαμε εμείς να περάσει και η προηγούμενη εβδομάδα και ακόμη περιμένουμε. Βεβαίως, αύριο έχω την πρόθεση να επικοινωνήσω ξανά με το Υπ. Πολιτισμού για να προχωρήσουμε”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς, αν περιμένει τη σύμφωνη γνώμη για να προβεί στον διαγωνισμό, τόνισε: “Σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του Υπ. Ανάπτυξης γιατί αυτό πληρώνει. Ωστόσο, το Υπ. Πολιτισμού περιμένουμε να μας προσδιορίσει το χρωματολόγιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα υλικά. Δηλαδή θα αλλάξουμε κάποια στέγαστρα και όχι μόνο στην οδό Χίου και σε άλλες οδούς, όπου υπάρχουν και απαιτείται… Να ξέρουμε από τι υλικό θα το κάνουμε; Από σίδερο όπως ήταν, από σίδερο και ξύλο όπως ήταν παλαιότερα; Όλα αυτά τα ερωτήματα είπαν πως θα μας απαντήσουν μέχρι τη Μ. Πέμπτη, κάτι που δεν έγινε”.

Συμπλήρωσε ακόμη πως, “πάντως η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι καλή γιατί θέλουν να γίνει το έργο. Και γι’ αυτό και προχωράμε. Συμφωνώ και με τα δύο Υπουργεία ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα”.

Περί χρηματοδότησης

Θέμα που ελέγχει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου είναι η χρηματοδότηση, ώστε αυτή να μη χαθεί και να υλοποιηθεί το έργο. “Όταν αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο Υπ. Πολιτισμού, κάναμε πρώτα μία συζήτηση με το Υπ. Ανάπτυξης. Και ζητήσαμε το εξής: Δώστε μας χρόνο για να κάνουμε κάτι το οποίο θα είναι ποιοτικό και ασφαλές. Για να μη βρεθεί κάποιος και με κάποια κίνηση, κολλήσει τα πάντα. Και έτσι μιλήσαμε και ζητήσαμε τις οδηγίες από το Υπ. Πολιτισμού. Το έργο ξέραμε ότι  θα φτάσει 31 Δεκεμβρίου του 2023 και δεν θα έχει τελειώσει. Το γνώριζαν από τα Υπουργεία. Όχι το δικό μας μόνο, για πολλά Open Mall της χώρας”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “το έχουν κάνει γέφυρα με το επόμενο ΕΣΠΑ”, εξηγώντας όμως πως, “λογικό είναι πως δεν μας δίνουν περιθώριο μέχρι το 2027 που λήγει το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά μας είπαν πως κατά τη διάρκεια του 2024 πρέπει να το έχουμε ολοκληρώσει”.

Ερωτηθείς, αν αυτό το διάστημα, εκτιμά πως επαρκεί για να “τρέξει” αλλά και να ολοκληρωθεί το έργο, ανέφερε: “Φρονώ πως ο χρόνος είναι αρκετός και είμαστε σε όλα έτοιμοι. Όταν μας υποδείξουν τι θέλουν και τελειώσει το θέμα με τα χρώματα και τα υλικά, θα προχωρήσουμε στον διαγωνισμό”. Κλείνοντας το θέμα, τόνισε ακόμη πως, “μας είπαν ότι κατά τη διάρκεια του έργου, θα έρθουν στη Σύρο και θα κάνουν έλεγχο. Μιλάμε για ένα έργο 200 χιλ. ευρώ. Και θέλουμε να γίνει ένα σωστό έργο για την Ερμούπολη. Δεν κινδυνεύει η χρηματοδότηση”.