Καθαρισμός του βυθού στο Κίνι από ομάδα αυτοδυτών

Η ισχύς εν τη ενώσει για το περιβάλλον

Με τη συμμετοχή αρκετών εθελοντών αυτοδυτών, μελών της ομάδας Syros Diving Center πραγματοποιήθηκε χθες στο Κίνι ο καθαρισμός του βυθού της ευρύτερης περιοχής, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Ο φετινός εορτασμός κινητοποίησε μια σειρά φορέων της Σύρου που συνεργάστηκαν προς όφελος του περιβάλλοντος, διοργανώνοντας ήδη από τα μέσα Μαΐου τον καθαρισμό βυθών στο αλιευτικό καταφύγιο στο Καρνάγιο, στο λιμάνι Ερμούπολης, στις παραλίες Αχλάδι και Φάμπρικα και στην Ποσειδωνία. Τα «ευρήματα» στους βυθούς της Σύρου είναι απογοητευτικά και ενδεικτικά όχι μόνο της πλημμελούς οικολογικής συνείδησης που διαθέτουμε, αλλά κυρίως συμπεριφορών που επιδεικνύουμε «ελαφρά τη καρδία» και που συνεπάγονται τον «τραυματισμό» του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και ανασαίνουμε.

Οικολογική συνείδηση στην πράξη

Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι εθελοντές της ομάδας αυτοδυτών Σύρου και το ανθρώπινο δυναμικό του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου Γαλησσά, του Ναυτικού Οικολογικού Πολιτιστικού Ομίλου Κινίου, του Φυσιολατρικού και Ερασιτεχνικού Ομίλου Αλιέων Ποσειδωνίας και του Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Βάρης ''Φάμπρικα'' ένωσαν φέτος τις δυνάμεις τους, με στόχο να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, δείχνοντας τον δρόμο της οικολογικής συνείδησης στην πράξη.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα

Χθες ήταν η σειρά του Ναυτικού Οικολογικού Πολιτιστικού Ομίλου Κινιού να φιλοξενήσει στην περιοχή του τους εθελοντές αυτοδύτες, οι οποίοι στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου στον προβλήτα του Κινιού και ξεκίνησαν τον καθαρισμό.

Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον ενθαρρυντικό, καθώς τα άχρηστα και μολυσματικά για το θαλάσσιο περιβάλλον αντικείμενα που περισυλλέχθηκαν δεν είχαν ιδιαίτερα αυξημένο όγκο. Όπως εκτιμά η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου, Τερέζα Δαλεζίου, σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι ο βυθός του Κινιού καθαρίζεται ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια, με τον ΝΟΠΟΚ να «ηγείται» της προσπάθειας αυτής τουλάχιστον την τελευταία τετραετία.

Στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας των φορέων του νησιού, έχουν ακόμη προγραμματιστεί ο καθαρισμός τριών βυθών που θα διεξαχθεί τις επόμενες Κυριακές, 23 και 30/6 και 7/7.