Υποψηφιότητα της Ερμούπολης για πολιτιστική πρωτεύουσα στοχεύει να θέσει ο Δήμος

Ο «τίτλος» του πολιτισμού

Η πρόταση προϋπήρχε αλλά αγνοήθηκε

“Πρόταση-έκπληξη” δέχθηκε ο Δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας από τη Γερμανία.

Να διεκδικήσει το νησί, το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021.

Αυτή την πρόταση, την οποία δημοσίευσε και στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Δεκαβάλλας, ως μοναδική και πρωτοπόρα, είναι μια προσπάθεια η οποία καταβάλλεται ήδη εδώ και πολλούς μήνες, από έναν κάτοικο του νησιού και συγκεκριμένα από τον κ. Χάρη Βεκρή.

Οικειοποίηση πρωτοβουλιών

Ο κ. Δεκαβάλλας σε μία προσπάθεια να καταπλήξει τα πλήθη, παρουσιάζει το ιστορικό της πρότασης-έκπληξης που δέχθηκε, αλλά και τους όρους που πρέπει να προϋποθέτει η Σύρος για να διεκδικήσει το συγκεκριμένο θεσμό, χωρίς όμως να αναφέρει, ως όφειλε, την 6μηνη προσπάθεια που γίνεται από ένα συγκεκριμένο άτομο που απλά θέλει το νησί να κάνει βήματα προόδου.

Ήδη η συγκεκριμένη πρόταση έχει δημοσιοποιηθεί από τον κ. Βεκρή σε ιστοσελίδα που διαθέτει στο διαδίκτυο, η οποία μέχρι στιγμής έχει επισκεψιμότητα άνω των 1.700 ατόμων, ενώ ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει και σε προσωπική του συνέντευξη που είχε δημοσιοποιηθεί προ μηνός από την «Κοινή Γνώμη».

Η ουσία του δελτίου της σχετικής ανακοίνωσης του κ. Δεκαβάλλα, εντελώς τυχαία ( ;) έχει κοινά στοιχεία με τους στόχους που έχει θέσει εδώ και μήνες ο Χάρης Βεκρής και είχε γνωστοποιήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έγινε για αυτό το σκοπό.

Εύλογα γεννάται η απορία γιατί δεν υποστήριξε ο Δήμαρχος την ήδη υπάρχουσα πρόταση και προτίμησε να ακολουθήσει την τακτική της «αντιγραφής» και απαξίωσης όσων έχουν να προτείνουν κάτι θετικό;

Εποικοδομητικότερη και ελπιδοφόρα θα ήταν η υιοθέτηση ανάλογων προτάσεων, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους πολίτες να λειτουργήσουν ενεργά υπέρ της πόλης, καθώς το δυναμικό υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η Γερμανία ανακάλυψε την Ερμούπολη

Και “ω του θαύματος” ο Διευθυντής της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Γερμανίας Essen 2010, Oliver Scheytt, ανακάλυψε ότι η Ερμούπολη μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτικής πρωτεύουσας και τόσο ήταν ο ενθουσιασμός του μάλιστα που ζήτησε να συναντηθεί με το Δήμαρχο του νησιού, προκειμένου να καταστρώσουν ένα πλάνο για την επίτευξη του στόχου.

Ο κ. Δεκαβάλλας, σημειώνει ότι στην επιστολή που έστειλε η εκπρόσωπος του Γερμανού καθηγητή Υπ. Δρ. Μαρία Ψαρρού, επισημαίνει ότι το 2021 αναμένεται εκ νέου να φιλοξενήσει κάποια πόλη το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας, εφόσον βέβαια καταφέρει να διεκδικήσει επάξια τον τίτλο. Στην περίπτωση που επιστρέψει ο θεσμός αυτός στην Ελλάδα, θα πρέπει να οργανωθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα και μάλιστα να συμβάλει στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα.

“Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης με τον καθηγητή Scheytt και λαμβάνοντας υπ' όψιν τα κριτήρια επιλογής των πόλεων για τη φιλοξενία του θεσμού, όπως έχουν διαμορφωθεί πρόσφατα, καταλήξαμε ότι η Ερμούπολη συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας ισχυρής υποψηφιότητας. Αν μάλιστα προβληθεί ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων και προωθήσει την νησιωτικότητα στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της γίνεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική”, επισημαίνει στην επιστολή της η κ. Ψαρρού και συνεχίζει ενημερώνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν κάνει διερευνητικές συζητήσεις και δευτερογενή έρευνα και έχουν συγκεντρώσει ήδη υλικό τεκμηρίωσης της πρότασης για υποψηφιότητα της πόλης μας”, αναφέρει η κ. Ψαρρού, σημειώνοντας ότι ο Γερμανός καθηγητής προσφέρεται να ταξιδέψει στη Σύρο για μια πρώτη συνάντηση με το Δήμαρχο και μια πρώτη ομάδα εργασίας.

Τα δυνατά στοιχεία της Ερμούπολης

Ο Δήμαρχος προτίθεται να ορίσει συνάντηση στη Σύρο με τους εκπροσώπους της ανωτέρω γερμανικής εταιρείας, δηλώνοντας ότι κρίνει την πρόταση αυτή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ότι θα μπορούσε, κάτω από προϋποθέσεις αυτή η πρόταση, να αποτελέσει οραματικό στόχο για τη νέα γενιά.

“Και μόνο όμως ότι επελέγη η Σύρος ως ιδανικότερος τόπος για τη διεκδίκηση αυτής της κορυφαίας υποψηφιότητας, σημαίνει ότι πέρα από το αρχιτεκτονικό περιβάλλον, έχει αξιολογηθεί συνολικά θετικά η πολιτιστική της ταυτότητα, αλλά και η σύγχρονη πολιτιστική της δραστηριότητα και προσφορά. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας κ. Μαρία Ψαρρού με ενημέρωσε ότι δεν κατέληξαν τυχαία να προτρέψουν το νησί μας να υποβάλει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021', σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δεκαβάλλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν ήδη κάνει μεγάλη εργαστηριακή έρευνα και έχουν αξιολογήσει θετικά τα παρακάτω δυνατά στοιχεία:

  • Τον πανάρχαιο και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανθρωπότητα Κυκλαδικό Πολιτισμό
  • Την εκπληκτική αρχιτεκτονική της Σύρου και ιδιαίτερα της νεοκλασικής Ερμούπολης και της μεσαιωνικής Άνω Σύρου
  • Την αρμονική συνύπαρξη των δύο θρησκευτικών δογμάτων στο νησί
  • Τον συνδυασμό της μεγάλης παράδοσης του ρεμπέτικου, - λόγω Μάρκου Βαμβακάρη -, με την μουσική του Αιγαίου
  • Την ύπαρξη στη Σύρο σημαντικών πολιτιστικών υποδομών
  • Το θέατρο Απόλλων, το οποίο φιλοξενεί ήδη διεθνής εκδηλώσεις και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο
  • Την νεώτερη ιστορία του νησιού και τη συμβολή του στην σύσταση και εδραίωση του νεότερου ελληνικού κράτους
  • Την γειτνίαση με το νησί της Δήλου, στο οποίο μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις
  • Και τέλος τα μεγάλης εμβέλειας διεθνή φεστιβάλ που διοργανώνονται στο νησί τα τελευταία χρόνια, (Φεστιβάλ Αιγαίου, Φεστιβάλ κλασικής μουσικής, φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, φεστιβάλ κιθάρας), σε συνδυασμό με την γενικότερα πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.