Η έγκριση του προγράμματος “Σύρος – Πολιτισμός 2015” και η νιοστή επίθεση στην “Κοινή Γνώμη”

Εκτός θέματος

Μία γνωστή παροιμία λέει “όταν κάποιος σου δείχνει το φεγγάρι, μην κοιτάς το δάχτυλο”. Ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποδείχθηκε ότι κάποιοι αρνούνταν πεισματικά να πάρουν τα μάτια τους από το “δάχτυλο”, καθώς η συζήτηση περί των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού περιστρεφόταν -σχεδόν με εμμονικό τρόπο- γύρω από την πρόωρη παρουσίαση του προγράμματος από την “Κοινή Γνώμη”, παρά απ' το περιεχόμενό του.

Συγκεντρώνουν μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις μελών της μειοψηφίας περί υποβάθμισης του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου και αψήφησης των θέσεών της μέσω των όποιων διαρροών, από τη στιγμή που το -κατατεθέν- πρόγραμμα εγκρίθηκε ομόφωνα μετ' απλόχερων ευσήμων προς την αρμόδια αντιδήμαρχο και την Επιτροπή Πολιτισμού.

Στην εισήγησή της, η κ. Μενδρινού εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με τις δημοσιεύσεις των πολιτιστικών εκδηλώσεων που προηγούνται των τελικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, διευκρινίζοντας πως αγνοεί τον τρόπο με τον οποίο πληροφορούνται οι δημοσιογράφοι για να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Με τη δήλωση αυτή, ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η ίδια ουδέποτε συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση κάποιου ρεπορτάζ, σχετικού με το αντικείμενό της.

Ανέμπνευστα “μονόπρακτα”

Επιπλέον, μέλη της δημοτικής αρχής, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους, αναλώθηκαν σε υποδείξεις προς τον συντάκτη του “επίμαχου” άρθρου, ο οποίος, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, “θα έπρεπε να κάνει απολύτως κατανοητό στο αναγνωστικό κοινό ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο, που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και ενδεχομένως να τροποποιηθεί”. Ωστόσο, φρόντισαν να “νίψουν τας χείρας τους”, υπογραμμίζοντας ότι αγνοούν την ύπαρξη του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και τον τρόπο με τον οποίο ο υπογράφων χειρίστηκε το θέμα.

Κατά συνέπεια, μέσω της πλάγιας αυτής οδού, αποσιωπήθηκε άτεχνα και σκόπιμα τόσο η επισήμανση στον πρόλογο του κειμένου, όσο κι η υποσημείωση, όπου καθίστατο σαφές ότι το ανακοινωθέν πρόγραμμα διαμορφώθηκε κατόπιν θετικών αποφάσεων – εισηγήσεων της Επιτροπής Πολιτισμού και πως στην περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής (προσθήκης ή αφαίρεσης) θα ακολουθούσε νέα δημοσίευση.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η συζήτηση του θέματος έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να αποδοκιμάσουν, αυθορμήτως ή μη, τη δημοσιοποίηση ολόκληρων των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, λησμονώντας ότι μέσω αυτών των κειμένων προβάλλεται το έργο των ίδιων και των επιτροπών που εκπροσωπούν.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γιώργος Δούναβης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης αναφέρθηκε στις “πιέσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφο”, κατά σύμπτωση πάλι της “Κοινής Γνώμης” για να του δώσει την εισήγηση που αναφερόταν στον νέο κανονισμό λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Υπογραμμίζεται ότι αυτό συνέβη, στο πλαίσιο της αγαστούς συνεργασίας της εφημερίδας με τον Οργανισμό της Βιβλιοθήκης, ανεξαρτήτως της προσωρινής διοίκησής της και κατόπιν εγκρίσεως του θέματος από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου. Ο δημοσιογράφος παρακολούθησε την ψηφοφορία, κατέγραψε τις προσθήκες και με βασικό κορμό το περιεχόμενο του κανονισμού, προχώρησε στο σχετικό δημοσίευμα. Για ποιο λόγο λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να τα βάλουν όλα στο ίδιο “τσουβάλι” στοχοποιώντας ένα τοπικό μέσο, το οποίο πασχίζει να καλύψει δημοσιογραφικά το έργο τους;

Στο στόχαστρο η έγκαιρη ενημέρωση

Αξίζει δε να τονιστεί, ότι καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης, δε διευκρινίστηκε από τη δημοτική αρχή εάν η δυσαρέσκειά της θα ήταν το ίδιο έντονη στην περίπτωση υιοθέτησης παρόμοιας τακτικής από κάποιο άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, ή αν οφείλεται αποκλειστικά σε πιθανή προσωπική εμπάθεια.

Σημειώνεται, ότι η “Κοινή Γνώμη” ενημέρωσε αναλυτικά το αναγνωστικό κοινό της για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τις εικαστικές εκθέσεις και όλες τις εκδηλώσεις που συνθέτουν το πρόγραμμα “Σύρος – Πολιτισμός 2015”, λίγες μόνο ώρες πριν από την τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στο παρελθόν, κατέκλυσαν το διαδίκτυο ειδήσεις για τις εμφανίσεις καλλιτεχνών στη Σύρο, σύμφωνα με πληροφορίες αγνώστου προελεύσεως.

Παρόλα αυτά, επειδή τέθηκε επί τάπητος και μία παλαιότερη ανάρτηση της “Κοινής Γνώμης” σχετικά με πιθανή συναυλία των Νίκου Ζιώγαλα και Βασίλη Καζούλη στο νησί, καλό είναι να επισημανθεί ότι πολλές από τις προγραμματιζόμενες συναυλίες, ανακοινώνονται στο επίσημο πρόγραμμα της περιοδείας των ίδιων των καλλιτεχνών. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν πηγή πληροφόρησης όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για το σύνολο των χρηστών του διαδικτύου. Επομένως στην περίπτωση μη ευόδωσης κάποιας συμφωνίας με μία εταιρεία παραγωγής, οι υπεύθυνοι καλούνται να αναζητήσουν τις ευθύνες σε εκείνους που τροφοδοτούν το ίντερνετ με “πλασματικές” αποφάσεις ή σε αυτούς που σπεύδουν να ενημερώσουν τα γνωστά “πηγαδάκια” τους.

Μείωση του κόστους κατά 50%

Σχετικά με τις δαπάνες των φετινών εκδηλώσεων η κ. Μενδρινού τόνισε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται γύρω στις 80.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν 165.000 ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι ο δήμος κατάφερε με τα μισά χρήματα να διοργανώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό εκδηλώσεων, που εκτός των εικαστικών εκθέσεων, υπερβαίνουν τις 50, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη της Σύρου.

Γ. Κεράνης: Λάθος ο ρόλος της Επιτροπής Πολιτισμού

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Κεράνης, αφού συνεχάρη την κ. Μενδρινού και την Επιτροπή Πολιτισμού για τον “άθλο” που πραγματοποίησαν επί έναν ολόκληρο μήνα, προκειμένου να στήσουν και να παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι ακολούθησαν την επιτυχημένη “συνταγή” των προηγούμενων χρόνων. “Το πρόγραμμα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το περυσινό, το δικό μας και καλύπτει μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να δηλώσει τη διαφωνία του για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Πολιτισμού. “Κατά τη γνώμη μου ο ρόλος της επιτροπής δεν είναι να αποφασίζει το τμήμα πολιτισμού για 50 εκδηλώσεις και τα μέλη να απαντούν “ναι” ή “όχι”. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να προτείνει εκδηλώσεις και ο καθένας να παίρνει το κομμάτι που του αναλογεί, να τις προωθεί και να τις υλοποιεί. Οπότε δεν αποφασίζω “ναι” ή “όχι”, αυτό το κάνει το δημοτικό συμβούλιο”, ανέφερε, ενώ έντονη κριτική άσκησε και στην απόφαση χρηματοδότησης δύο εικαστικών εκθέσεων με το ποσό των 5.000 ευρώ για την καθεμία ξεχωριστά. “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτές οι εκθέσεις θέλουν τόσα χρήματα, ενώ οι υπόλοιπες έχουν μηδαμινό κόστος. Επίσης συγκεκριμένος κύριος έχει δηλώσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Εικαστικών; Ποια είναι αυτή η Επιτροπή και πότε ψηφίστηκε; Καλό είναι πριν δίνουμε τίτλους να περνούν πρώτα απ' το δημοτικό συμβούλιο και να ψηφίζονται από όλους”.

Εύσημα προς την κ. Μενδρινού αλλά και τους συντελεστές αυτού του προγράμματος, το οποίο χαρακτήρισε απολύτως ισορροπημένο αναφορικά με την ποικιλία και τη γεωγραφική διασπορά των εκδηλώσεων, απέδωσε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. Καταλήγοντας σημείωσε ότι οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα πολύ ποιοτικό πρόγραμμα, το χαμηλό κόστος του οποίου αποδεικνύει περίτρανα τη χρηστή οικονομική διαχείριση του δήμου.

“Ηχηρές” παραλήψεις

Μεγάλη παράλειψη - εσκεμμένη ή μη - η οποιαδήποτε αναφορά της δημοτικής αρχής στο πρόσωπο του παραιτηθέντος Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θάνου Φώσκολου, ο οποίος στο διάστημα της θητείας του μέχρι και το τέλος Απριλίου, προσέφερε τα μέγιστα για τον σχεδιασμό του καλοκαιρινού προγράμματος. Τον κ. Φώσκολο ευχαρίστησαν για τις υπηρεσίες του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Βρούτσης.