Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης (Δεκέμβριος 2015 - Ιανουάριος 2016)

Χριστούγεννα στο Θέατρο «Απόλλων»

  • Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2015 - 06:10

Το επίκεντρο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Ερμούπολη θα είναι και φέτος το Θέατρο Απόλλων, φιλοξενώντας μία σειρά επιλεγμένων μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, που εντάσσονται στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου.

Τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Παναγιώτης Μάργαρης, η Ηρώ Σαΐα και η Σόνια Θεοδωρίδου, αλλά και αγαπημένοι ηθοποιοί όπως ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν.

 

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου

Ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία): «Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ»

Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης παρουσιάζει στο θέατρο Απόλλων την παράσταση «Ο Φιλοκτήτης», έναν μονόλογο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία).

Ερμηνεύει ο ηθοποιός Βασίλης Οικονόμου

Σκηνοθεσία-κείμενο: Απολλωνία Τσαντά

Κινησιολογία: performer Σοφία Σταυρακάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Ταμπούκας

Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποϊτη

Ηχοληψία: Χρήστος Νταλίπης

Το ΘΕ.ΑΜ.Α (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) αποτελεί μία από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με αναπηρία. Απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητική αναπηρία και με την παράλληλη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητική αναπηρία (συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παθήσεις) αμφισβητώντας με τον πιο γόνιμο τρόπο την προϋπόθεση της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που είχε θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Τα ΑμεΑ ξεπερνούν το 9 % του πληθυσμού της χώρας μας και σίγουρα ως μέλη της κοινωνίας μας έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα. Δικαίωμα ακόμα και στο να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί κάτι που στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού είναι γεγονός. Καθόλου περιττή αλλά επιτακτική η ανάγκη να ξεπεράσει πια η ελληνική κοινωνία τις «πρωτόγονες» και πάγιες αντιλήψεις του χθες για την κοινωνικά ενεργή παρουσία των ΑμεΑ.

Ώρα έναρξης 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 10 & 6 ευρώ –  ΑΜΕΑ ΔΩΡΕΑΝ

 

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ: «(Επι)μένοντας Κυκλάδες»

Από τις 5 έως τις 6 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της δράσης «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η Μικρή Ορχήστρα θα «δέσει» στη Σύρο χάρη στην υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Στις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή συναυλία στο Θέατρο Απόλλων ενώ παράλληλα θα γίνουν εκπαιδευτικές δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής και το ξεχωριστό ηχόχρωμα του κάθε μουσικού οργάνου.

Πρόγραμμα Συναυλίας:

J. Brahms: Ουγγρικός χορός αρ.1

L.V. Beethoven: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 (μεταγραφή για πιάνο και κουιντέτο εγχόρδων)

Δ. Γούζιος: Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα

Ν. Σκαλκώτας: Έξι ελληνικοί χοροί

J. Brahms: Ουγγρικός χορός Αρ.5

Kiveli Dörken, πιάνο

Δημήτρης Γούζιος, βιολοντσέλο

Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας

Στις 5-6 Δεκεμβρίου στις 12.00 το πρωί, στο θέατρο Απόλλων, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΙΧ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΟΥΤΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ

Η βραβευμένη ομάδα Κοπέρνικος και το περιοδικό Serious, παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο έργο, που συνδυάζει θεατρική αφήγηση και τεχνικές σωματικού θεάτρου με υπέροχες μουσικές, ήχους και διάδραση με τα παιδιά. Έπειτα από τις επιτυχημένες παραστάσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες παιδιά στον Ελληνικό Κόσμο στην Αθήνα, ο κύριος Κιχ ταξιδεύει στη Σύρο.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης 18:00

Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ

Παραστάσεις μόνο για τα σχολεία:

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 11.00 / Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 9.00 & 11.00

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

 

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΟΛΟΥ & PURPURA / KRYFTO TRIO

Η Re-Define Productions παρουσιάζει την καινούρια της παράστασή βασισμένη σε 2 νέα σχήματα στο χώρο της Ethnic ελληνικής σκηνής με ακούσματα από τα εγχώρια παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, την κλασική μουσική καθώς και γνώριμες μουσικές και τραγούδια από τον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Purpura:

Έφη Ζαϊτίδου, κανονάκι Μαρία Πλουμή, λαούτο Έλλη Φιλίππου, τσέλο Σοφία Σερέφογλου, φλάουτο

Kryfto Trio:

Δημήτρης Βαρελόπουλος, λαούτο Αλέξανδρος Καψο-καβάδης, λαύτα, κιθάρα Γιώργος Κοντογιάννης, λύρα, κρουστά

Ώρα έναρξης 21:30

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

 

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

«Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΟΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ»

Παραμονές Χριστουγέννων και στην παράγκα του Καραγκιόζη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση! Ποιος θα προλάβει να πει τα Κάλαντα και να μαζέψει τον γιορτινό μπουναμά;

Ο Καραγκιόζης συναντά τους διαχρονικούς του φίλους, μας τους παρουσιάζει και τους χαρίζει τα Κάλαντα και τους Χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Μια παράσταση Θεάτρου Σκιών γεμάτη χορό και μουσική από τα Ελληνικά πελάγη και τα Μικρασιατικά παράλια…

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Η Σοφία της Παράδοσης»

Ώρα έναρξης: 18.00

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

 

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ – 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, με αφορμή τις χριστουγεννιάτικες ημέρες που έρχονται και επειδή, τα Χριστούγεννα ανέκαθεν είχαν σπουδαία θέση στα σχολικά βιβλία, θα αφηγηθούν, θα δραματοποιήσουν και θα αναπαραστήσουν κείμενα, ιστορίες και εικόνες από τα παλιά αναγνωστικά (1920-1980) που ξέρετε και που ανακάλυψαν τα ίδια, με τη βοήθεια των δασκάλων τους.

Ώρα έναρξης 18:30

Είσοδος Ελεύθερη

 

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου

«Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ»

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα τo θεάτρο «Απόλλων» εντάσσεται στο δίκτυο αιθουσών της METROPOLITAN OPERA με την υποστήριξη του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ. Η συνεργασία αυτή ξεκινάει με μία εορταστική αναμετάδοση μιας φαντασμαγορικής παράστασης από το μπαλέτο του Royal Opera House του Λονδίνου.

Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων με την παράσταση «Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ» του Pyotr Il’yich Tchaikovsky, σε χορογραφία του Peter Wright σύμφωνα με τον Lev Ivanov. Το αγαπημένο υπερθέαμα για όλη την οικογένεια, μεταδίδει το πνεύμα των γιορτών και χαρίζει μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Την ορχήστρα διευθύνει ο Tom Seligman.

Ώρα έναρξης 21.15

Τιμές εισιτηρίων 15 & 10 ευρώ

 

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου

ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ μαζί του η Μιρέλα Πάχου

Έχοντας μόλις συμπληρώσει τα 20 χρόνια στη δισκογραφία, ο Μίλτος Πασχαλίδης βρίσκει αφορμή για απολογισμό και θυμάται τραγούδια «αδικημένα» από τις ζωντανές εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια. Μαζί του σ’ αυτό το παιγνίδι της μνήμης συμπράττει η Μιρέλα Πάχου, με το πιάνο, το ακορντεόν και τη φωνή της. Το Θέατρο Απόλλων θα γίνει ο τόπος συνάντησης φίλων και αναμνήσεων, με σκοπό να θυμηθούμε τραγούδια και ιστορίες που παραβλέψαμε.

Οργάνωση παραγωγής Stray Music & Action Εστί.

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισιτηρίου: 13 ευρώ

 

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου

Κάλαντα, Τραγούδια και Χοροί από όλη την Ελλάδα

«Για την καινούργια την χρονιά, που μόλις ανατέλλει,

οι μέρες να’ναι ζάχαρη κι οι μήνες της στο μέλι»

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου θα παρουσιάσει μια μουσικοχορευτική παράσταση με κάλαντα, τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα.

Ένα εορταστικό δρώμενο, στο οποίο θα συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα, η παραδοσιακή ορχήστρα και χορωδία του Λυκείου, τα μαθητικά τμήματα των παραδοσιακών του οργάνων, καθώς και η παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Ώρα έναρξης: 19.00

Είσοδος Ελεύθερη

 

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»

Συναυλία με τους Σταμάτη Κραουνάκη & Παναγιώτη Μάργαρη

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μουσική συνύπαρξη επί σκηνής, ένα κονσέρτο για δύο, όπου ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη συνοδεία της κιθάρας του εξαιρετικού σολίστα Παναγιώτη Μάργαρη, τραγουδάει με μοναδικό τρόπο, αγαπημένα δικά του τραγούδια αλλά και άλλων σημαντικών δημιουργών. Επίσης ακούγονται σόλο κομμάτια από τον Παναγιώτη Μάργαρη, ο οποίος ερμηνεύει στην κιθάρα δικές του συνθέσεις, καθώς και υπέροχες μουσικές των Ennio Morricone, Rolling Stones, Sting, Queen κ.α.

 Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων:

17 ευρώ Θεωρεία, 15 ευρώ Πλατεία, 12 ευρώ Α’ εξώστης, 10 ευρώ Β’ εξώστης

 

Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η διάσημη παγκοσμίως Χριστουγεννιάτικη ιστορία σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου

Mε τους:  Μάριο Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν και Τζούλια Μουρελάτου. Μία θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών! Το μεστό, γεμάτο μηνύματα κείμενο του Κάρολου Ντίκενς, διανθίζεται με χορογραφίες σε μουσική Μότσαρτ και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Οργάνωση παραγωγής Action Εστί

Ώρες έναρξης

Τετάρτη 23/12: 18.00

Πέμπτη 24/12: 12.00

Τιμές εισιτηρίων: 8 & 6 ευρώ

 

Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Δεκεμβρίου

ΦΩΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΓΕΝΩΝ

Μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία για όλη την οικογένεια. Ένα μαγευτικό μουσικό και ποιητικό οδοιπορικό που θα μας ταξιδέψει σε κόσμους εορταστικούς και παραμυθένιους, με αγαπημένες και αξέχαστες μελωδίες –από την Άγια Νύχτα και τον John Lennon μέχρι το Ω Έλατο και το Hallelujah– τραγουδισμένες μοναδικά από την διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Συμμετέχει η Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σύρου και η Οrchestra Mobile.

 Μουσική Διεύθυνση: Θεόδωρος Ορφανίδης

Ώρα έναρξης: 20.30

Τιμή εισιτηρίου: 15 & 9 ευρώ

 

Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Δεκεμβρίου

«ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ» με την ΗΡΩ ΣΑΪΑ

Μία μουσική παράσταση διανθισμένη από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου.

Τραγούδια παλιά και δικαιωμένα από τον χρόνο, τραγούδια σύγχρονα που διάλεξαν ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με την Ηρώ Σαΐα.

Την περασμένη χρονιά η παράσταση κατάφερε να αποκομίσει διθυραμβικές κριτικές και να επιτύχει συνεχόμενα sold-out στο Θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Συνοδοιπόροι της στο μουσικό αυτό ταξίδι θα είναι δύο εξαιρετικοί σολίστ, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο και η Αριάδνη Πόλκα στο βιολοντσέλο.

 

3-5 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ του Ευγένιου Τριβιζά

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «Ο ΣΟΥΡΗΣ»

Στο έργο αυτό του Ευγένιου Τριβιζά, ο άπληστος Βασιλιάς Αρπατίλαος απαγορεύει τις… Κυριακές, τα πάρτυ γενεθλίων μέχρι και τον λόξυγγα! Όλοι δουλεύουν νύχτα-μέρα για να γεμίζει με διαμάντια το θησαυροφυλάκιό του Βασιλιά. Η καταχθόνια μάγισσα, Σαυριλία Βρισελιέ, σχεδιάζει να καταργήσει ακόμη και τα όνειρα με την καινούργια της εφεύρεση, τα «εφιαλτικά μαξιλάρια», για να δουλεύουν όλοι περισσότερο, χωρίς παράπονα. Σε αυτή την απόπειρα θα βρει απέναντί του την αντίσταση των παιδιών και του δασκάλου τους που θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το τρομερό σχέδιο.

Ώρα έναρξης 18:00

Τιμή εισιτηρίου: 5€

 

Πέμπτη 7 & 8 Ιανουαρίου 2016

CIRCUS EXPLOSIVA, ομάδα Nefelopetra

Εννέα performers – μουσικοί – τραγουδιστές – χορευτές – ακροβάτες υπόσχονται να γοητεύσουν και να ξαφνιάσουν με το πάθος, την ενέργεια, την εκφραστικότητα και τα επικίνδυνα ακροβατικά τους το κοινό. Η παράσταση Circus Explosiva είναι εμπνευσμένη από το τσίρκο. Την ομάδα ενώνουν χρόνια φιλίας και κάθε παραγωγή γράφεται, δημιουργείται και χορογραφείται πάνω τους, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους χαρακτήρες τους.

Σκηνοθεσία: Nefelopetra – Πέμη Ζούνη

Οργάνωση παραγωγής Aκροποδητί

https://www.youtube.com/watch?v=HR08bFDyxIM&feature=youtu.be

Ώρα έναρξης 19:30

Τιμές εισιτηρίων: 10, 8, και 5 ευρώ