«Αγκαλιάστηκε» από τα κοινό η πρώτη προβολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη Σύρο

«Θαυματουργή» η ελεύθερη είσοδος

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα από το πρόγραμμα προβολής παραστάσεων «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη».

Η παράσταση «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι, που μαγνητοσκοπήθηκε τον Μάιο του 2015 στο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προβλήθηκε με επιτυχία στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, καθώς και σε κινηματογραφικές αίθουσες και πολιτιστικούς χώρους 12 ακόμα πόλεων της χώρας.

Το πρόγραμμα της ΕΛΣ, που συνεχίζεται σήμερα το πρωί και το απόγευμα με την προβολή της όπερας για παιδιά «Καρμενσίτας», άνοιξε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, το οποίο ξεκινά επίσημα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Πλατεία Μιαούλη.

Πλήθος θεατών - κάθε ηλικίας - έσπευσαν να παρακολουθήσουν τη μεγάλη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελεύθερη είσοδο της εκδήλωσης εν αντιθέσει με αντίστοιχα προγράμματα (The Met: Live in HD), το «τσιμπημένο» εισιτήριο των οποίων είναι απαγορευτικό για την πλειοψηφία των δημοτών.

Ως εκ τούτου, η αθρόα προσέλευση του κοινού στην πρώτη προβολή της ΕΛΣ απέδειξε ότι ο κόσμος επιθυμεί να γνωρίσει και να αγαπήσει το λυρικό θέατρο, το οποίο μέχρι και σήμερα θεωρείται ως ένα ακριβό είδος τέχνης.

Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη

Τα προηγούμενα χρόνια, με χρηματοδότηση από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ 2007-2013 με τίτλο «Virtual Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο διαδίκτυο & Ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων», η ΕΛΣ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεών της.

Στόχος της ΕΛΣ είναι να γίνεται ολοένα και πιο εξωστρεφής και προσιτή σε όλους, ξεπερνώντας οποιαδήποτε κοινωνικά, ηλικιακά και τώρα γεωγραφικά εμπόδια. Συνεπώς, το νέο αυτό πρόγραμμα παραστάσεων μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, συμβάλλει όχι μόνο στην προβολή του έργου της ΕΛΣ και των καλλιτεχνών της, αλλά κυρίως στην πλήρωση του θεμελιώδους ρόλου της τέχνης, να ταξιδέψει, να μεταδώσει και να μεταδοθεί.

Τραβιάτα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συστήθηκε στο κοινό της περιφέρεια με μια παράσταση υψηλού επιπέδου, στην οποία συνέβαλαν εκτός από την δύναμη του σπουδαίου έργου του Βέρντι, η κλασική σκηνοθεσία με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η εξαιρετική απόδοση της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη, καθώς και οι έξοχοι πρωταγωνιστές.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βιολέτας κατείχε η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία έχει ερμηνεύσει τον ρόλο στα πέρατα του κόσμου με ιδιαίτερη επιτυχία. Μάλιστα, για την ερμηνεία της σε αυτόν τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη στην Όπερα του Ντάλλας. Η Παπαθανασίου σημείωσε μια σπουδαία ερμηνεία φωνητικά, αλλά και υποκριτικά.

Μαζί της  βρέθηκαν οι εξαιρετικοί πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος και Δημήτρης Πλατανιάς, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό για τις επιτυχημένες ερμηνείες τους. Το καστ συμπλήρωσαν νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες Μονωδοί, ανάμεσά τους και ο -ιδιαίτερα αγαπητός στο Συριανό κοινό- βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης. Την Χορωδία της ΕΛΣ, διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ την χορογραφία υπέγραψε ο Πέτρος Γάλλιας.

Το έργο

Το ποιητικό κείμενο της τρίπρακτης όπερας Τραβιάτα – «Η παραστρατημένη»– υπογράφει ο Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε (1810-1876). Βασίζεται στο θεατρικό έργο Η κυρία με τις καμέλιες (1852) του Αλέξανδρου Δουμά υιού (1824-1895) και αφορά την ιστορία της Μαρί Ντυπλεσσί (1824-1847), διάσημης «εταίρας» της παρισινής κοινωνίας, με την οποία σχετιζόταν ο ίδιος ο Γάλλος συγγραφέας. Ως μυθιστόρημα το έργο δημοσιεύτηκε το 1848, μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατο της 23χρονης Ντυπλεσσί από φυματίωση. Στο Παρίσι, πιθανώς τον Φεβρουάριο του 1852, ο Βέρντι παρακολούθησε τη θεατρική εκδοχή, επίσης του Δουμά υιού. Συνεπαρμένος, αποφάσισε για πρώτη φορά να απευθυνθεί στο κοινό μέσα από ένα θέμα σύγχρονο, στοχεύοντας σε ένα είδος κοινωνικής κριτικής.

Η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της όπερας πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 1853 στο περίφημο Μεγάλο Θέατρο ο Φοίνικας της Βενετίας. Στη συνέχεια ο Βέρντι επεξεργάστηκε αρκετά μέρη κυρίως της Β΄ Πράξης και παρουσίασε εκ νέου το έργο του στις 6 Μαΐου 1854 στο Θέατρο Αγίου Βενέδικτου της Βενετίας.

Θ. Μενδρινού: «Εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας»

Ικανοποιημένη από τον πρώτο επιτυχημένο «καρπό» συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την Εθνική Λυρική Σκηνή, δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, καθιστώντας γνωστό ότι στα σχέδια τους είναι η πραγματοποίηση παραστάσεων της Λυρικής (Όπερα της Βαλίτσας) στη Σύρο, τόσο την καλοκαιρινή, όσο και τη χειμερινή περίοδο. «Στόχος μας είναι, το πολιτιστικό μας πρόγραμμα να συνθέτουν εκδηλώσεις υψηλές εκδηλώσεις που θα αγκαλιάζονται θερμά τόσο από το παιδικό, όσο και το ενήλικο κοινό του νησιού μας», κατέληξε.