Ελευσίνα και «Αισχύλεια» υποδέχτηκαν τo «Europass»

  • Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:24

O Επάνω Κόσμος ή αλλιώς ο κόσμος της δράσης, της μετακίνησης, της μετατόπισης στην Ευρώπη Σήμερα και ο Κάτω Κόσμος ή αλλιώς ο κόσμος της ψυχής, εκεί που κρύβονται οι μεγαλύτεροι φόβοι και τα πιο δυσοίωνα όνειρα συνομίλησαν στην Ελευσίνα μέσα από το «Europass», το νέο έργο για την Ευρώπη σήμερα, του Eye's Walk Festival 2016.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016» πραγματοποιήθηκαν προβολές video installation art πάνω σε αγκυροβολημένα, αποσυρμένα πλοία που μετέτρεψαν τον κόλπο της Ελευσίνας σε θάλασσα πολιτισμού.

Η βάση του κύκλου της ζωής

Για τον Επάνω Κόσμο τα αγκυροβολημένα πλοία, παροπλισμένα πια μέσα σε ένα ζωντανό ωστόσο και περίφημο λιμάνι της Ελευσίνας, μετέφεραν μηνύματα για μια νέα ζωή, για θεούς, πλούτη, γνώση. Μετέφεραν το Απέναντι και το αντέστρεψαν ως μέσα για τη «Γη της Επαγγελίας» για όλους.

Το site specific installation στην εξωτερική επιφάνεια αγκυροβολημένων πλοίων στη θέση Καλυμπάκι ξεκίνησε με μια φωνή/ απαγγελία/ εικόνες που ήρθαν από τον Κάτω Κόσμο, τον κόσμο της ψυχής μπροστά σε μια δύσκολη μοίρα που δεν μπορεί να αποφύγει.

Το ποίημα που έγραψε ο εικαστικός Κώστας Καταγάς απήγγειλε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης.

Γύρω στο χώρο πεταμένες , παλιές τηλεοράσεις πρόβαλλαν τις εικόνες του Κώστα Καταγά σαν αναμεταδότες αυτού που συμβαίνει βαθιά. Το κοινό έσκυψε το κεφάλι και άκουσε την ψυχή να συνομιλεί με το απροσδόκητο (πόλεμος, θάνατος, βίαιη αλλαγή).

Κατά τη διάρκεια της δράσης, παρουσιάστηκε το ένα από τα τέσσερα video art, που πλέκουν μια αλληγορική ιστορία για την αρχή του 21ου αιώνα στην Ευρώπη. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο αντίστροφος παραλληλισμός του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης και της κεντρικής ιδέας της Μεγάλης Χίμαιρας του Καραγάτση σε συνδυασμό με το φλέγον προσφυγικό ζήτημα των τελευταίων χρόνων.

Το Eye’s Walk Digital Festival αποτελεί ένα καινοτόμο φεστιβάλ που συνδυάζει την σύγχρονη digital τεχνολογία, το video installation & performing artκαι το design εμπειρίας με το ιδιαίτερο πολιτισμικό υπόβαθρο μιας πόλης.