“ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ”

  • Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 22 Σεπ. 2016 - 7:27

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Το κτίριο του Μουσείου, διατηρητέο μνημείο. Θεμελιώθηκε το 1866. Η Ελένη Τοσίτσα δώρισε, τότε, το οικόπεδο της Πατησίων (έκτασης 62.056,42 τ.μ.) και ο μεγάλος ευεργέτης από την Αγία Πετρούπολη, ο Έλληνας Δημήτρης Μπερναρδάκης, προσέφερε το ποσόν των 200.000 δραχμών! Στις 3 Οκτωβρίου 1866 μπήκε ο θεμέλιος λίθος του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε λίγες μέρες, στις 3 Οκτωβρίου του 2016, θα γιορτάσει 150 χρόνια απο τη “γέννησή” του.

Το Μουσείο άρχισε να χτίζεται πάνω στα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκ και του Έλληνα Παναγή Κάλκου. Την τελική όμως διαμόρφωση της πρόσοψης του κτιρίου επιμελήθηκε ο “λάτρης της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής” Ερνέστος Τσίλερ!

Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θαύμαζαν και θαυμάζουν μέχρι σήμερα, τον υπέροχο αρχαιολογικό μας χώρο. Είναι ένα “θησαυροφυλάκιο” έργων απο την Νεολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώτο της χώρας μας, φιλοξενεί πολλά απο τα περίφημα Κυκλαδικά ειδώλια, αφιερώματα των Κυκλαδιτών στους νεκρούς τους.  Η Σύρος είναι παρούσα με μοναδικά έργα τέχνης της 3ης χιλιετίας π.Χ..

“Ναυαρχίδα”, των Ελληνικών Μουσείων ή το “Λούβρο” της Πατησίων, ονομάζουν Έλληνες και ξένοι επισκέπτες αυτό το θαυμάσιο Μουσείο, γιατί οι υπέροχες αίθουσες του φιλοξενούν τα σπουδαιότερα ευρήματα σε τέχνη. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, το Μουσείο παρουσιάζει πολλές και σπουδαίες εκθέσεις διαφόρων θεμάτων. Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο εμπλουτίζεται με αρχαιότητες από κατασχέσεις, δωρεές, αγορές και επαναπατρισμούς. Μια πολύ σημαντική δραστηριότητα είναι τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα!!! Εμείς στη Σύρο γνωρίζουμε άριστα τι σημαίνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, που πολλά απ' αυτά είναι οι μικροί “εθελοντές ξεναγοί” το καλοκαίρι! Βέβαια οι εκπαιδεύτριες πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο μετάδοσης στα μικρά παιδιά το ιστορικό των αρχαιολογικών ευρημάτων και τον τρόπο παρουσίασης στους επισκέπτες.

Τα παιδιά της Σύρου έμαθαν την Ιστορία του νησιού μας και ιδιαίτερα της προϊστορικής εποχής και ξενάγησαν πολλούς επισκέπτες και...καθηγητές Αρχαιολογίας.

Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου

Η Εταιρεία των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου ιδρύθηκε το 1933. Εδώ και 83 χρόνια η Εταιρία των Φίλων πετυχαίνει άριστα τους στόχους της, την ηθική και υλική ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του Μουσείου, με την αύξηση των πόρων και των μελών της. Είναι πολύτιμος αρωγός του Μουσείου για την φροντίδα και τον εμπλουτισμό των συλλόγων του με αρχαιότητες και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Προβάλουν το Μουσείο με την οργάνωση διαλέξεων ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Εμπνευστής και ιδρυτής της Εταιρίας ήταν ο Μιχαήλ Βλαστός, συλλέκτης, φιλότεχνος, νομισματολόγος, ο οποίος κληροδότησε στο Εθνικό Μουσείο την αρχαιολογική συλλογή του. Ο Μ. Βλαστός έφυγε από τη ζωή το 1936. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το Μουσείο έκρυψε τους θησαυρούς του σε υπόγεια και άλλα σημεία και.... προστατεύτηκαν.

Μετά τα δύσκολα χρόνια του πολέμου οι θησαυροί του Μουσείου πήραν πάλι τη θέση τους και άρχισε η δεύτερη περιόδους δραστηριοτήτων της Εταιρίας που με τις μεγάλες προσπάθειες των μελών της εκπληρώθηκαν οι σκοποί που αναγράφονται στο αναθεωρημένο καταστατικό που ο στόχος είναι: “.....η ηθική και υλική ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου...και η συνεχής προσπάθεια ώστε να περάσει σε έκταση της ελληνικής κοινωνίας η γνώση του αρχαίου πνεύματος!”. Για το πολιτιστικό της έργο η Εταιρία τιμήθηκε το 1997 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Επιφανείς Αθηναίοι συγκρότησαν το πρώτο διοικητικό Συμβούλιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, οι πρόεδροι και τα μέλη της Εταιρίας να είναι σπουδαίοι επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες. Σήμερα η Εταιρία αριθμεί περί τα 600 τακτικά μέλη και περίπου 100 επίτημα.

Τα έσοδα της Εταιρίας προέρχονται από εγγραφές συνδρομές και δωρεές και διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που δεν προβλέπονται από κρατικές πιστώσεις.

Τα μέλη της Εταιρίας ιδιαίτερα φροντίζουν να έχουν προσφορές με στόχο την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Επίσκεψη στη Σύρο.

Είναι η δεύτερη φορά που η Εταιρία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επισκέπτεται το νησί μας.

Τα μέλη της εταιρείας συνηθίζουν να επισκέπτονται αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους στην Ελλάδα, από τη Θράκη και τη Μακεδονία έως την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, Σποράδες, Δωδεκάνησα και φυσικά Κυκλάδες. Το νησί μας βέβαια γοητεύει και με την ιστορία του και με τον πολιτισμό του.

Η πρόεδρος της Εταιρίας, η κ. Ευθαλία Μπαρμπάτη – Βάρτσου, καθηγήτρια Φιλολογίας και καλή μου φίλη, αλλά και οι άλλες αξιόλογες κυρίες, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας επισκέφθηκαν πριν λίγες μέρες. Εντυπωσίασε την ομάδα των επιστημόνων κυριων η ευγενική υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Δωρόθεου Β' στο ξενοδοχείο Ερμή, αλλά και η υποδοχή του Καθολικού Επισκόπου στον Άγιο Γεώργιο στην Άνω Σύρο, καθώς και η παρουσίαση της πόλης από τον καθηγητή κ. Ιωσήφ Στεφάνου.

Στην Ερμούπολη υποδέχθηκε τις Κυρίες ο Δήμαρχος κ. Μαραγκός με την αντιδήμαρχο κ. Μενδρινού και στο Λύκειο Ελληνίδων η Πρόεδρος κ. Λιγοψυχάκη.

Η κ. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Εναλίων Αρχαιοτήτων θέλησε να ξεναγήσει στο αρχαιολογικό Μουσείο και φυσικά...στο λιμάνι του Φοίνικα.

Την Ερμούπολη ανέλαβε η κ. Π. Στεργίου, την Μεταμόρφωση ο ιερέας του ναού και βέβαια το Βιομηχανικό Μουσείο ο υπεύθυνος κ. Δημητρόπουλος. Ενθουσιάστηκαν!

Όταν μου τηλεφώνησε από την Αθήνα η κ. Βάρτσου, δεν μπορούσα να πιστέψω τις τόσο ενδιαφέρουσες και συγκινητικές εντυπώσεις που απεκόμισαν, τόσο από το νησί, όσο και από τους ανθρώπους που υποδέχθηκαν τις Κυρίες της Εταιρίας.

Εύχομαι από καρδιάς, να συνεχίσουν το έργο τους ώστε οι Έλληνες και τα παιδιά να γνωρίζουν την ιστορία μας.

Ετικέτες: