Πλούσιο το θεατρικό «μενού» για τους μικρούς φίλους της Σύρου στο φετινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα

Τα παιδία βλέπει

  • Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, 2016 - 06:19

Καλικάντζαροι, στρατιές μυρμηγκιών, ασημένιοι ιππότες, βασιλιάδες και αγαπημένοι ήρωες γνωστών παραμυθιών περιλαμβάνονται στο φαντασμαγορικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της Σύρου, φιλοδοξώντας να φωτίσουν τις καρδιές των μικρών και να επαναφέρουν την παιδική αθωότητα στην καρδιά των μεγάλων.

Τους επόμενους δύο μήνες, η σκηνή του Θεάτρου Απόλλων θα φιλοξενήσει επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις από θεατρικές ομάδας της Αθήνας, αλλά και έργα με την υπογραφή ερασιτεχνικών θιάσων και συλλόγων του νησιού, που θα προσφέρουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δώρο στους λιλιπούτειους φίλους τους.

«Καρμενσίτας»

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα προβληθεί η μαγνητοσκοπημένη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Καρμενσίτας». Μία πρωτότυπη παραγωγή, σε ιδέα της Α’ Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στη μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. Η παράσταση προσεγγίζει τη χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σ’ ένα πάρκο, όπου μια παρέα  παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής.

«Η Κάλλω & οι Καλικάντζαροι»

Στις 4 Δεκεμβρίου, στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων ξεμυτίζουν οι καλικάντζαροι έτοιμοι να αρπάξουν την όμορφη Κάλλω και να την πάρουν μαζί τους στα βάθη της γης. Εκείνη θα καταφέρει να τους ξεγελάσει με τους παραδοσιακούς χορούς της και να τους διώξει μακριά να πριονίσουν το δέντρο της γης; Την παράσταση «Η Κάλλω & οι Καλικάντζαροι» συνδιοργανώνουν ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά “Άγιος Στέφανος” και ο Λαογραφικός  -  Χορευτικός  Όμιλος  «H σοφία της παράδοσης».

«Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή»

Έπειτα από δυο χρονιές επιτυχημένων παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η θεατρική ομάδα Κοπέρνικος παρουσιάζει στο Θέατρο Απόλλων την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου την παράσταση «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή». Ένα έργο με χειμαρρώδη δράση και ευρηματικό χιούμορ που μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνέπεια των πράξεών μας, αλλά και τις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθίσει. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι το ψέμα και μερικές από τις πτυχές του. Η πλάνη, η απόκρυψη, η υπερβολή και η παραποίηση. Από πού πηγάζει η ανάγκη για το ψέμα; Ποιες επιθυμίες ικανοποιεί; Δίνει λύση στα προβλήματα ή τα σκεπάζει, κρύβοντάς τα προσωρινά; Η παραγωγή της παράστασης ανήκει στο περιοδικό “Serious”.

«Μια φορά κι έναν χορό»

Συνδυάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού με το εορταστικό δωδεκαήμερο   Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, το Λύκειο των  Ελληνίδων Σύρου παρουσιάζει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου τη μουσικοχορευτική  παράσταση «Μια φορά κι έναν χορό», όπου μέσα από χορούς, μουσικές και τραγούδια, ζωγραφιές και παραμύθια, μικρά και μεγάλα παιδιά  θα  ταξιδέψουν  στην  Παράδοση, θα ζωντανέψουν έθιμα και θρύλους, θα αφεθούν στη μαγεία των πιο χαρούμενων γιορτών του χρόνου.

Παραμυθορουφήχτρα

Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου  «Απόλλων», με συνέπεια και πίστη στην  επιθυμία  των μικρών μας φίλων, παρουσιάζει από 16 έως 19 Δεκεμβρίου το παιδικό θεατρικό έργο της Γιώτας  Αλεξάνδρου, «Παραμυθορουφήχτρα» σε  σκηνοθεσία της Βέτας Αποστολίδου. Η παράσταση μας μεταφέρει στο μακρινό Παραμυθιστάν, το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Δόκτωρ Μπαμπέσης Πανουργίδης επιτίθεται στις ιστορίες με την τρομερή παραμυθορουφήχτρα του. Τη μανία του θα προσπαθήσουν να σταματήσουν η Κοκκινοσκουφίτσα και η Χιονάτη, βάζοντας τα δυνατά τους για να γλιτώσουν τα παραμύθια από τη σατανική μηχανή του παραμυθά και κατ’ επέκταση από το στομάχι του Δόκτορα.

«Το βιβλίο των Θρύλων»

Τις επιρροές του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην ψυχολογία των παιδιών αναδεικνύει η παράσταση «Το βιβλίο των θρύλων» της εταιρείας παραγωγής «Εργοστάσιο Ονείρου», που στις 3 και 4 Ιανουαρίου 2017 θα μεταφέρει το κοινό της στο έτος 2077. Σύμφωνα με την υπόθεση, η φύση και τα ζώα έχουν εξαφανιστεί λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι έχασαν τη φαντασία τους, την επικοινωνία, τα όνειρα και το  γέλιο... Μόνο ένα μικρό παιδί που ακόμη ονειρεύεται, γίνεται βοηθός του ασημένιου  ιππότη Άσταναπαν και μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες ανοίγουν το βιβλίο των θρύλων, το  οποίο  έρχεται να μας θυμίσει αξίες που έχουν χαθεί.

Η παράσταση έχει ως βασικό μέλημά να καλλιεργήσει την φαντασία των παιδιών μέσα από οπτικά ερεθίσματα που είναι εμπνευσμένα απ’ το Μαύρο Θέατρο της Πράγας.

Στόχος της είναι να εμψυχώσει την ενεργή συμμετοχή των παιδιών μέσω του διαδραστικού χαρακτήρα της παράστασης που είναι βασισμένη και στο θεατρικό παιχνίδι και ν’ αφυπνίσει τις αισθήσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη μουσικής και χορού. Τέλος, το παιδί καλείται να ανακαλύψει νέες μορφές επικοινωνίας που ξεκινούν απ’ την παντομίμα και φτάνουν στη Νοηματική Γλώσσα.

«Η Γαλάτεια και τα Μυρμήγκια»

Ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ μυρμηγκιών θα λάβει χώρα στην «κήπο» του Θεάτρου Απόλλων από 14 – 18 Ιανουαρίου 2017. Ο Πολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος «Ο Σουρής» παρουσιάζει το παιδικό θεατρικό έργο του Αντώνη Κρύσιλα «Η Γαλάτεια και τα Μυρμήγκια». Όλοι είναι ανάστατοι στη μαύρη μυρμηγκοφωλιά. Οι κόκκινοι, στην άλλη πλευρά του κήπου ετοιμάζονται να τους κηρύξουν πόλεμο. Στην προσπάθειά τους για ειρήνη, μικραίνουν ένα κορίτσι, τη Γαλάτεια, που είναι φίλη και με τις δύο πλευρές. Θα καταφέρουν  να  αποτρέψουν  τον  πόλεμο;  Αν δεν τον ξεκίνησαν οι κόκκινοι, τότε ποιοι; Τι ρόλο παίζουν τελικά οι αράχνες του κήπου; Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Σιγάλας και τη σκηνογραφία έχουν αναλάβει ο Γιάννης Δεσύπρης και ο Γιάννης Παλαιολόγος.

«Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ»

Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 25 Ιανουαρίου με την παράσταση για ενήλικες και νέους άνω των 13 ετών «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ» από την Ομάδα Art Nouveau. Σε μια μακρινή πολιτεία η ζωή κυλά ήρεμη μέχρι την ημέρα που ανακοινώνεται μια εξωφρενική βασιλική διαταγή: «Όλοι υποχρεωτικά θα περπατούν με δεκανίκια!» Και έτσι γίνεται. Ο καιρός περνάει και πλέον στην πολιτεία αυτή κάθε βήμα συνοδεύεται από τον μεταλλικό ήχο που κάνει το δεκανίκι, καθώς στηρίζει τα αδύναμα πόδια των υπάκουων ανθρώπων. Μια μέρα, όμως, ο βασιλιάς πεθαίνει και μια απρόσμενη επίσκεψη δίνει στους πολίτες μία και μοναδική ευκαιρία να θυμηθούν όσα με τη βία έχουν ξεχάσει. Η Ομάδα Art Vouveau εργάζεται με άξονα τις τεχνικές αφήγησης του αμερικάνικου βωβού κινηματογράφου καθώς και της slapstick κωμωδίας. Έξι ηθοποιοί κι ένας μουσικός αφηγούνται επί σκηνής το παραμύθι χωρίς τη χρήση λόγου.