Πραγματοποίηση ξεναγήσεων στο Θέατρο Απόλλων και έκδοση ενημερωτικού εντύπου σε τρεις γλώσσες

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στη Σύρο

Την έκδοση τρίπτυχου εντύπου του Θεάτρου Απόλλων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα εισηγήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Επιτροπή Πολιτισμού, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού θησαυρού της Σύρου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας και προετοιμασίας του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Στην εισήγησή της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού επεσήμανε πως αρχική πρόθεση της Επιτροπής ήταν η πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης «Για την Ελένη» του Μάνου Καρατζογιάννη, βασισμένη στην ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά. Στον μονόλογο αυτό, η Μαρία Κίτσου αφηγείται το «εμφύλιο κύτταρο του θεάτρου, του τόπου, του καιρού της μεγάλης ηθοποιού». Η παράσταση θα ήταν ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27 Μαρτίου).

Συμφέρουσα λύση

Ωστόσο, το κόστος της παράστασης (1.500 – 2.000 ευρώ) προβλημάτισε τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία, δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης, κατέληξαν στην απόφαση να αξιοποιήσουν το ποσό αυτό για την έκδοση 15.000 ενημερωτικών εντύπων που θα αφορούν στην ιστορία του Θεάτρου Απόλλων. Η δαπάνη για το δημιουργικό και την εκτύπωση τριπτύχου εντύπου θα ανέλθει στο ποσό των 3.200 ευρώ.

Όσον αφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Μενδρινού πρότεινε την ελεύθερη είσοδο του κοινού στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, καθώς και την πραγματοποίηση ξεναγήσεων σε μαθητές σχολείων του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν το έχουν επισκεφτεί μέχρι και σήμερα.

Μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους

Παράλληλα, ζήτησε από τους ερασιτεχνικούς θεατρικούς συλλόγους της Σύρου να δώσουν μαγνητοσκοπημένο υλικό από τις παραστάσεις τους, το οποίο θα προβάλλεται όλη την ημέρα, ως αναγνώριση του έργου τους, καθώς υπήρξαν και οι πρωτοστάτες στην αποκατάσταση του θεάτρου. Οι προβολές θα χωριστούν σε δύο ενότητες. Το πρωί θα προβάλλονται παραστάσεις για παιδιά και το απόγευμα για το ενήλικο κοινό.

«Μέσα από αυτό τον τρόπο, θέλουμε να αναδείξουμε τη σημαντική δουλειά που κάνουν οι θεατρικές ομάδες του νησιού μας, αλλά και την καταλυτική συμβολή τους στην επισκευή του θεάτρου, που σήμερα όλοι καμαρώνουμε και θαυμάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού.

Προβολή του πολιτιστικού θησαυρού της Σύρου

Παράλληλα, υπογράμμισε και τη σημασία ενός νέου και πληρέστερου εντύπου για το Θέατρο Απόλλων, δεδομένου ότι το υπάρχον υλικό έχει εξαντληθεί. Κατέστησε δε γνωστό, πως εν όψει της πασχαλινής και καλοκαιρινής περιόδου, το συγκεκριμένο έντυπο θα βοηθήσει στην προβολή του νησιού, καθώς θα αναρτηθεί σε ηλεκτρονικά μέσα εντός και εκτός Σύρου, προκειμένου να γνωρίσουν ακόμη περισσότεροι το Θέατρο Απόλλων.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη για την έκδοση του εντύπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου.