Η Σύρος γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τρίτη συνεχή χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις για τους μαθητές και μία παράσταση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

«Οφείλουμε να τιμούμε το Θέατρο Απόλλων κάθε μέρα»

Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού για το μοναδικό κόσμημα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Τη μαθητική κοινότητα της Σύρου υποδέχτηκε για μία ακόμη χρονιά το Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, που προσφέρει στους μικρούς φίλους του την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του και να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, εορτάστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος διοργάνωσε δωρεάν ξεναγήσεις σε σχολεία αλλά και τη θεατρική παράσταση «Η Κυρά της Ρω» με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου τιμά κάθε χρόνο αυτή τη γιορτή, καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου να γράψει τις σκέψεις του. Το μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται και διαβάζεται σε όλα τα θέατρα του κόσμου.

Θέατρο: δημιουργία στιγμών αλήθειας, ασάφειας, δύναμης, ελευθερίας

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επέλεξε για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2019 τον διακεκριμένο Κουβανό σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα, θεατροπαιδαγωγό και καθηγητή, Carlos Celdrán.

«Η θεατρική μου πατρίδα βρίσκεται σε εκείνες τις στιγμές της συνάντησης με τους θεατές που έρχονται κάθε βράδυ στο θέατρό μας, από τις πιο διαφορετικές γωνιές της πόλης μου, για να ενωθούν μαζί μας και να μοιραστούμε μερικές ώρες, μερικά λεπτά. Η ζωή μου είναι φτιαγμένη από αυτές τις μοναδικές στιγμές όταν παύω να είμαι ο εαυτός μου, όταν παύω να υποφέρω για τον εαυτό μου και ξαναγεννιέμαι και κατανοώ το νόημα του θεατρικού επαγγέλματος: το να ζούμε στιγμές αγνής εφήμερης αλήθειας, όπου γνωρίζουμε ότι αυτό που λέμε και κάνουμε, εκεί κάτω από τα φώτα σκηνής, είναι αλήθεια και αντανακλά το πιο βαθύ, το πιο προσωπικό, μέρος των εαυτών μας. Η θεατρική μου χώρα, η δική μου και αυτή των ηθοποιών μου, είναι μια χώρα που υφαίνεται από τέτοιες στιγμές, όπου αφήνουμε πίσω μας τις μάσκες, τη ρητορική, το φόβο τού να είμαστε αυτοί που είμαστε και ενώνουμε τα χέρια στο σκοτάδι», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Carlos Celdrán, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αβάνα της Κούβας.

Το μήνυμά του διανεμήθηκε χθες από το προσωπικό του Θεάτρου Απόλλων σε όσους έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον θεατρικό μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά, εμπνευσμένο από την αληθινό ιστορία της «Κυράς της Ρω», κατά κόσμον Δέσποινας Αχλαδιώτη.

«Μόνιμη αγωνία μας η συνεχής συντήρηση του Θεάτρου»

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ο οποίος τείνει να καταστεί θεσμός και στο νησί της Σύρου, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. «Ως Επιτροπή Πολιτισμού αποφασίσαμε προ τριετίας να τιμάμε κάθε χρόνο αυτή την Ημέρα, πρώτα από όλα φέρνοντας τους μαθητές του νησιού στο Θέατρο Απόλλων, με στόχο να γνωρίσουν τη μεγάλη ιστορία του και εξασφαλίζοντας μία αξιόλογη παράσταση για το κοινό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι και φέτος, μαθητές και εκπαιδευτικοί του νησιού ξεναγήθηκαν στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης από την κ. Καλυψώ Φαροπούλου.

Σύμφωνα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, η συγκεκριμένη ημέρα έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δίνει την ευκαιρία μέσω προγραμματισμένων δράσεων να καλλιεργηθεί, να μεταδοθεί αλλά και να ενισχύσει την αγάπη για το θέατρο. Ωστόσο, διευκρίνισε πως το σημαντικότερο για την ίδια είναι «να εκτιμάμε το θέατρό μας κάθε μέρα». Μόνιμη αγωνία της, αλλά και στόχο που έχει θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας της αποτελεί η συνεχής συντήρηση του Θεάτρου Απόλλων λόγω της συχνής χρήσης του. «Για το λόγο αυτό, έχουμε προβεί σε διάφορες ενέργειες, όπως ο ελαιοχρωματισμός, η εξασφάλιση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας με τοποθέτηση πυροκουρτίνας και ο κανονισμός λειτουργίας του Θεάτρου, που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διαφύλαξη αυτού του πολιτιστικού κοσμήματος, δεδομένου ότι εδώ φιλοξενούνται οι περισσότερες εκδηλώσεις του νησιού». Πρόσθεσε μάλιστα ότι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πλήθος καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό εκφράζουν την επιθυμία τους να εμφανιστούν στο Θέατρο Απόλλων.

«Ό,τι κάνουμε, γίνεται για το καλό του Απόλλωνα»

Με αφορμή την αναφορά στον κανονισμό λειτουργίας του Θεάτρου, η κ. Μενδρινού δεν έκρυψε τις -μεμονωμένες, όπως η ίδια χαρακτήρισε- αντιδράσεις-ενστάσεις που εκδηλώθηκαν μετά την κοινοποίησή του σχετικά με κάποιους όρους, όπως η μη εμφάνιση επί σκηνής παιδιών κάτω των 8 ετών. Τόνισε δε, ότι ο κανονισμός, ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ισχύει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τηρείται κατά γράμμα, χωρίς εξαιρέσεις. Αφού διευκρίνισε για μία ακόμη φορά πως οι αποφάσεις του Τμήματος Πολιτισμού λαμβάνονται αποκλειστικά για τη διατήρηση και ασφάλεια τόσο του θεάτρου, όσο και των επισκεπτών-χρηστών του, η κ. Μενδρινού τόνισε πως η ίδια θα είναι θετική σε οποιαδήποτε τροποποίηση του κανονισμού προταθεί μελλοντικά σε περίπτωση αλλαγής της δημοτικής αρχής, αποσκοπώντας αποκλειστικά στη βελτίωση τόσο των όρων, όσο και της εικόνας του «Απόλλωνα». «Αν είναι προς το καλύτερο και βέβαια θα το στηρίξω».

Μεταξύ άλλων, η κ. Μενδρινού υπογράμμισε ότι η στελέχωση του Θεάτρου Απόλλων αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου καθώς πρόκειται για τον χώρο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ετησίως. «Μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ, επωφεληθήκαμε ώστε η υποδοχή των επισκεπτών να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως μαζί με το μόνιμο προσωπικό, στο θέατρο απασχολούνται, αυτή τη στιγμή, συνολικά οχτώ άτομα.

Καταλήγοντας, η Αντιδήμαρχος μίλησε και για την απόφαση του Δήμου να αγοράζει κάθε χρόνο μία θεατρική παράσταση που θα προσφέρεται δωρεάν στο κοινό, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. «Για το σκοπό αυτό, εξετάζουμε κάποιες προτάσεις, αλλά πέρα από τα αιτήματα, στοχεύουμε σε παραστάσεις που σημειώνουν τεράστια επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τη χώρα μας αλλά και για εμάς τους ίδιους, όπως τα έργα «Νικολέτα Νομικού-Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» και “Η Κυρά της Ρω”».