Κατά πλειοψηφία η ανανέωση της συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τη Metropolitan Opera για τη σεζόν 2016-2017

«Δώστε κίνητρα στο κοινό»

Με το νοσταλγικό μεσαιωνικό ρομάντζο του Kaija Saariaho “Αγάπη από Μακριά ” («L’ Amour de Loin») εγκαινιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου ο δεύτερος κύκλος προβολών βραβευμένων παραστάσεων της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στο Θέατρο Απόλλων.

Τη συνέχιση της συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον Όμιλο ANTENNA, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών της σεζόν 2016 – 2017 ανακοίνωσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού.

Απογοητευτικές οι εισπράξεις της πρώτης χρονιάς

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα έσοδα των τεσσάρων παραστάσεων που προβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά στη Σύρο με τον αριθμό των θεατών να μην ξεπερνά στο σύνολο τους 229.

 «Παρόλο που δεν απαιτούνται οικονομικά στοιχεία, η Επιτροπή Πολιτισμού προέβη σ’ έναν μικρό απολογισμό προκειμένου, τόσο η οικονομική επιτροπή, όσο και το σύνολο των συμβούλων να έχουν μία πλήρη εικόνα», σημείωσε η κ. Μενδρινού κατά την εισήγησή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο Σώμα, την παράσταση «Καρυοθραύστης» στις 16 Δεκεμβρίου 2015 παρακολούθησαν 118 θεατές (1.325,64€). Τον επόμενο μήνα, το πρόγραμμα προβολών της MET Opera στη Σύρο άρχισε να έχει φθίνουσα πορεία, αφού η όπερα «Τουραντότ» έκοψε μόλις 45 εισιτήρια (536,79€). Ακόμα πιο απογοητευτικές ήταν οι εισπράξεις της επόμενης προβολής (353,79€), που μεταφράζονται σε 30 θεατές. Τέλος, τη «Μαντάμα Μπατερφλάι» παρακολούθησαν στις αρχές Απριλίου 36 θεατές με εισπράξεις 426,99€).

Καμία ζημία για τον Δήμο

Ωστόσο, διευκρινίστηκε από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, ότι παρά τον χαμηλό αριθμό εσόδων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν υποχρεώθηκε να πληρώσει κάποια ρήτρα, όπως όριζε το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη με την εταιρεία «Heaven Live Διοργάνωση, Παραγωγή και Εκτέλεση Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ».

«Παρότι ο αριθμός των θεατών δεν ήταν ικανοποιητικός, ο στόχος που είχαμε θέσει επετεύχθη» τόνισε η κ. Μενδρινού, εξηγώντας πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε οικονομική ζημία, η Επιτροπή Πολιτισμού αποφάσισε να εισηγηθεί τη συνέχιση του προγράμματος με την πραγματοποίηση πέντε νέων προβολών.

Πέντε νέες παραστάσεις

Συγκεκριμένα, το κοινό της Σύρου θα έχει την ευκαιρία φέτος να παρακολουθήσει τις παραστάσεις «Η Αγάπη από Μακριά» (Saariaho) στις 10 Δεκεμβρίου 2016, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (Gounod) στις 21 Ιανουαρίου 2017, «Λα Τραβιάτα» (Verdi) στις 11 Μαρτίου 2017, «Ευγένιος Ονιέγκιν» (Tchaikovsky) στις 22 Απριλίου 2017 και «Ο Ιππότης του Ρόδου» (Strauss) – 13 Μαΐου 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του εισιτηρίου παραμένει στα 15€ για τους ενήλικες και στα 10€ για τα παιδιά, τους φοιτητές, τους ανέργους και για ομαδικές αγορές εισιτηρίων άνω των 20 εισιτηρίων.

 «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την προβολή των παραστάσεων»

Με δεδομένο ότι την προηγούμενη σεζόν, αρκετοί συμπολίτες μας επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία προβολές, αλλά η υψηλή τιμή του εισιτηρίου τους ανάγκαζε να διαλέξουν μία, το πολύ δυο παραστάσεις από το πρόγραμμα της Met, η κ. Μενδρινού υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Πολιτισμού πρότεινε στην αρμόδια εταιρεία τη μείωση του εισιτηρίου, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά αποδεκτό. Ωστόσο, η ίδια θα διαθέσει για κάθε προβολή είκοσι εισιτήρια δωρεάν, δίνοντας την ευκαιρία σε 100 δημότες της Σύρου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να παρακολουθήσουν τις φετινές προβολές της Metropolitan Opera.

Θα ήταν λάθος της Επιτροπής να εισηγηθεί την κάλυψη ενός ποσού 1.000-2.000 ευρώ για προώθηση αυτών των εκδηλώσεων από τη στιγμή που εισπράττει η εταιρεία και ο δήμος λαμβάνει μόνο το 10%» δήλωσε η κ. Μενδρινού, υπογραμμίζοντας πως η προβολή των παραστάσεων είναι υποχρέωση της εταιρείας.

Προτάσεις για την αύξηση των θεατών

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών Σύρου» Παύλος Χρυσαφίδης συνεχάρη την Αντιδήμαρχο για την απόφαση ανανέωσης της συμμετοχής του Δήμου στο δίκτυο προβολών της MET, κρίνοντας ωστόσο πως με την ανάλογη διαφήμιση θα μπορούσε να αυξηθεί και ο αριθμός των θεατών.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Γιάννης Κεράνης εκφράζοντας την άποψη, πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στον κόσμο της Σύρου προκειμένου να αγκαλιάσει περισσότερο το εν λόγω πρόγραμμα. Τόνισε μάλιστα πως μία καλή λύση θα ήταν η έκδοση συγκεκριμένου αριθμού προσκλήσεων από τον Δήμο, οι οποίες θα προσφέρονταν στο κοινό που θα παρακολουθούσε κάποια από τις προβολές. «Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10 και 15 ευρώ. Ωστόσο, ο Όμιλος ANTENNA δεν μας απαγορεύει να δώσουμε προσκλήσεις όπου εμείς θέλουμε για να προσελκύσουμε το κοινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεράνης, ο οποίος μεταξύ άλλων έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο επιλέχθηκε από την Επιτροπή η προβολή της όπερας «Τραβιάτα» τον προσεχή Μάρτιο, έργο το οποίο θα απολαύσει το κοινό της Σύρου τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο των δωρεάν προβολών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Όπως εξήγησε η κ. Μενδρινού, το πρόγραμμα των προβολών διαμορφώθηκε και αποφασίστηκε στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, πριν από την πρόταση της ΕΛΣ, την οποία η Επιτροπή δεν βρήκε τον λόγο να αρνηθεί, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες παραστάσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό της Σύρου.

Κ. Στρογγύλης: «Απαράδεκτη η σύμβαση με ιδιωτικά συμφέροντα»

Η εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου. Μειοψήφησε ο κ. Κομνηνός Στρογγύλης ο οποίος χαρακτήρισε «λίαν επιεικώς απαράδεκτη» τη σύμβαση του Δήμου με ιδιωτικά συμφέροντα. «Παρά τη διαμαρτυρία κάποιων που με έπιασαν και με προπηλάκισαν για την αρνητική μου θέση, εγώ επιμένω στο ότι πρόκειται για μία ανισομερή κατανομή όχι μόνο ως προς τους θεατές αλλά και ως προς τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί μας, δεδομένου κιόλας ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δε ευοδώθηκαν», υπογράμμισε ο σύμβουλος της μειοψηφίας.