Συζητήσεις για τον προγραμματισμό προβολών και ζωντανών παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη Σύρο

«Η Ερμούπολη είναι ένα φυσικό σκηνικό»

Συνάντηση του προέδρου του Δ.Σ. Αθανασίου Θεοδωρόπουλο με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού

Τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με νέο κύκλο προβολών στο Θέατρο Απόλλων, αλλά και ζωντανές παραστάσεις, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» εξέτασαν η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΣ, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros, όπου ο σημαντικός πολιτισμικός φορέας της χώρας μας συμμετείχε για τρίτη χρονιά.

Ο δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στο λυρικό θέατρο και την τέχνη της εμψύχωσης συνεχίστηκε φέτος με γκαλά όπερας, το οποίο άνοιξε χθες το βράδυ τη 10η επετειακή διοργάνωση του animasyros από το «σπίτι» του, τη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου της Ερμούπολης.

Η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, ερμήνευσαν δημοφιλείς άριες υπό τη συνοδεία της Σοφίας Ταμβακοπούλου στο πιάνο.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των περυσινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προβλήθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Τραβιάτα», που μαγνητοσκοπήθηκε τον Μάιο του 2015 στο Θέατρο Ολύμπια και η παράσταση για μαθητές σχολείων «Καρμενσίτας», βασισμένη σε ιδέα της Α’ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Μαρίας Κουσουνή.

«Το κοινό αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία και ευχόμαστε το αίτημά μας για νέες προβολές κατά την περίοδο των φετινών Χριστουγέννων να γίνει δεκτό από το διοικητικό συμβούλιο του φορέα», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μενδρινού.

«Η Σύρος προσφέρεται για πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου»

Θετικός στην πραγματοποίηση προβολών, αλλά και ζωντανών παραστάσεων, οι οποίες θα ενταχθούν στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου για το καλοκαίρι του 2018, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣ, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, το Δ.Σ. θα εξετάσει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, το οποίο διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στην Ερμούπολη.

Όπως τόνισε, η ΕΛΣ τιμά πάντα τη Σύρο, η οποία αποτελεί έναν τόπο με έντονη πολιτιστική δράση. «Άλλωστε το έχει αποδείξει μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο νησί. Η Ερμούπολη είναι ένα φυσικό σκηνικό, το οποίο προσφέρεται για πολιτιστικές δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε δε γνωστό το ενδιαφέρον της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς εντός και εκτός Αθήνας. Στις δράσεις της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η «Όπερα της Βαλίτσας», η οποία στο παρελθόν έχει «ταξιδέψει» και στη Σύρο, καθώς και το «Λυρικό Λεωφορείο».

«Η ΕΛΣ έχει φύγει πλέον από τα στενά της όρια»

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η ΕΛΣ, η οποία μεταγκαταστήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει ανοιχτεί πλέον προς τα έξω, φεύγοντας από τα στενά όρια. «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι κοινωνικές δράσεις μας έχουν απλωθεί, ακόμα και σε χώρους απρόσιτους. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις στις Φυλακές Κορυδαλλού και της Αυλώνας».

Στη νέα «στέγη» της, φιλοξενούνται δύο σκηνές, η Αίθουσα της Όπερας και η Εναλλακτική Σκηνή, όπου ετησίως διοργανώνονται 320 πολιτιστικές δράσεις, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται νέοι καλλιτέχνες και προγράμματα.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει όπερα, οπερέτα, μπαλέτο, μπαρόκ όπερα και όπερα για νέους και παιδιά, ενώ στην Εναλλακτική Σκηνή πραγματοποιούνται πάρα πολλές συναυλίες», επεσήμανε ο πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αγαστή συνεργασία του διοικητικού συμβουλίου με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του φορέα, Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2017 διαδέχτηκε τον επί 6 χρόνια διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρόπουλος διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το animasyros θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, καθώς μέσα από αυτή «παντρεύεται» αρμονικά η όπερα και με τις οπτικοακουστικές τέχνες.

Σημειώνεται ότι, ο κ. Θεοδωρόπουλος σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε δικηγόρος Αθηνών κατά το διάστημα 1974/2011. Μετά τη συνταξιοδότησή του τού απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Δικηγόρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από το 1976 εργαζόταν στη Βουλή των Ελλήνων και αφού ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Ελλήνων. Δούλεψε επί 39 έτη στη Βουλή,, ενώ διετέλεσε και γενικός διευθυντής του Κοινοβουλευτικού Έργου στο Κοινοβούλιο. Εργάστηκε στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και, ως διευθυντής, στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου (2001/12). Ακολούθως, έγινε γενικός διευθυντής Κοινοβουλευτικού Έργου, με αρμοδιότητα τον έλεγχο και την εύρυθμη λειτουργία των Διευθύνσεων Νομοθετικού Έργου, Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών και της Στενογραφικής Υπηρεσίας. Ασχολήθηκε ενεργά με τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της χώρας και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ). Από το 2009 είναι μέλος του ΔΣ της ΕΛΣ, αρχικά ως αντιπρόεδρος, ενώ από το 2012 κατέχει τη θέση του προέδρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.