Πολιτιστικό καλοκαίρι 2018 στο Santorini Arts Factory

Οι τέχνες έχουν το δικό τους φεστιβάλ

Θέατρο, μουσική και εκπαιδευτικά εργαστήρια κυριαρχούν στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, στη Βλυχάδα.

Αγαπημένοι ερμηνευτές, επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις και πολλές ακόμη εκπλήξεις θα χαρίσουν μοναδικές στιγμές σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού από 28 Ιουλίου μέχρι 26 Αυγούστου

Τις δικές του «Rooftop ιστορίες» θα παρουσιάσει ζωντανά ο Πέτρος Κλαμπάνης, το Σάββατο 28 Ιουλίου. Κοντραμπάσο, λούπες, κρουστά και φωνή θα συνθέσουν ένα ηχητικό ταξίδι σε πόλεις και αγαπημένα τραγούδια που θα μας ξανασυστηθούν μέσα από τη ματιά του χαρισματικού Έλληνα jazzman.

Παράσταση… εν πλω

Την Κυριακή 29 Ιουλίου, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, το Ferry-Boat που συνδέει τη Σαντορίνη με τη Θηρασιά μετατρέπεται στο ατμόπλοιο «Βιρτζίνιαν». Σε μία πρωτότυπη παράσταση, το πλοίο της γραμμής γίνεται θεατρική σκηνή, όπου ξεδιπλώνεται η ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, ενός σπουδαίου πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. Στο συγκεκριμένο δρομολόγιο αυτής της ημέρας, οι θεατές θα επιβιβαστούν από το Λιμάνο Αθηνιού και το Παλιό Λιμάνι μέσα στο Ferry-Boat συναντώντας τον Χιλιαεννιακόσια παρέα με το μοναδικό του φίλο, τρομπετίστα Τιμ Τούνυ, κι ένα ιδιαίτερο πιάνο. Οι δυο φίλοι, κάπου ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά, τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, θα παίξουν τη μουσική του Ωκεανού.

Σε διασκευή-σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη και παραγωγή των Experimento, η site-specific παράσταση «Lemon» ταξιδεύει κάνοντας στάσεις σε διαφορετικά μέρη. Η αφήγηση αυτής της παράξενης ιστορίας και η ζωντανή μουσική που αναδύεται από το πιάνο του Χιλιαεννιακόσια αλληλεπιδρούν με τον ήχο της θάλασσας και το φυσικό φως.

Το επόμενο βράδυ, ο Δημήτρης Μπάσης συναντά τον βιρτουόζο κιθαριστή και συνθέτη Μανόλη Ανδρουλιδάκη σε ένα απαιτητικό ρεσιτάλ για φωνή και κιθάρα. Τραγούδια «γυμνά», ντυμένα μοναδικά με τη φωνή του Δημήτρη και την κιθάρα του Μανόλη συνθέτουν ένα ακουστικό ρεσιτάλ που θα μας ταξιδέψει σε γνώριμες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός κ.ά.

Η «Σπυριδούλα» καλωσορίζει τον Αύγουστο

Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Η Παρέλαση», που παρουσιάστηκε σε Αθήνα, Αίγινα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Δωδεκάνησα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, κ,α. οι «This Famous Tiny Circus» καταδύονται στον γλαφυρό και ανατρεπτικό κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου, ζωντανεύοντας επί σκηνής τη «Σπυριδούλα» από τη συλλογή διηγημάτων της «Το μάτι του ψαριού». Η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου, που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Αθήνα, ταξιδεύει στην Σαντορίνη την 1η Αυγούστου. Ερμηνεύει η Ελένη Στεργίου.

Την παιδική παράσταση «Οι απίθανες περιπέτειες του Πινόκιο», βασισμένη στο υπέροχο παραμύθι του Κάρλο Γκολόντι, παρουσιάζουν η Μαρία Παπαγεωργίου και η Σπυριδούλα Παπαγεωργίου, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018. Με εντυπωσιακές κούκλες ανθρωπίνων διαστάσεων, κούκλες άμεσης κίνησης, γαντόκουκλες, μαριονέτες, επίπεδες κούκλες, και γιγαντόκουκλες, σχήματα και χρώματα αποκαλύπτονται μέσα από μαγικά κουτιά που δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό χώρο. Ηθοποιοί και κούκλες συνυπάρχουν αρμονικά δημιουργώντας μία παραμυθένια ατμόσφαιρα σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια.

Μία ημέρα νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο Κούκλας Μαρότ «Ο Πινόκιο». Όπως ο Τζεπέτο, τα παιδιά θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τις δικές τους κούκλες, χρησιμοποιώντας πολύχρωμα υφάσματα, χρώματα, μαλλί πλεξίματος και ανακυκλώσιμα υλικά.

Ο Γιάννης Ζευγόλης και το μουσικό σχήμα Μπάλλος (Ουρανία Λαμπροπούλου: σαντούρι, Κώστας Σιδέρης: λαούτο) επισκέπτονται το Σάββατο 4 Αυγούστου, το Santorini Arts Factory για μία συναυλία που θα ταξιδέψει το κοινό. Το ρεπερτόριό τους αναφέρεται στις μουσικές των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Thessaloniki Animation Festival

Με την υποστήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Addart μία ομάδα από καλλιτέχνες, εικονογράφους, animators και δημιουργούς comic, ένωσαν τις δυνάμεις τους και το 2015 κατάφεραν να δημιουργήσουν το 2ο μεγαλύτερο animation film festival της Ελλάδας. Το Thessaloniki Animation Festival (TAF) άνοιξε τις πλατφόρμες του και τελικά περισσότερες από 1400 συμμετοχές υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό του δηλώνοντας πόσο αναγκαία ήταν η ύπαρξη ενός τέτοιου θεσμού.

Το TAF ολοένα και διευρύνει το πεδίο των προβολών, των εργαστηρίων, των καλεσμένων και των συνεργασιών του με σκοπό να στηρίξει τη δημιουργική παρουσία του animation τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στις 5/8 το TAF επιλέγει και παρουσιάζει ταινίες μικρού μήκους από τις 3 βασικές κατηγορίες του: Animation Short Film, Animation Student Film, Animation Film about Human Rights.

Ο επιτυχημένος θεατρικός μονόλογος του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά «Η Κυρά της Ρω», παρουσιάζεται στο SAF, την Τρίτη 7 Αυγούστου. Η Κατερίνα Μπερδέκα σκηνοθετεί τη Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής την Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.

Ηχόχρωμα παράδοσης

Παραδοσιακές μελωδίες επεξεργασμένες για φωνητικό σύνολο, αλλά και νέα κομμάτια που ακολουθούν την τροπικότητα της Ανατολικής μουσικής, θα παρουσιάζει στις 24/8 το κουαρτέτο «Γιασεμί». Συνδυάζοντας παραδοσιακές μελωδίες με σύγχρονη αρμονία, το Γιασεμί εστιάζει στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, εξερευνώντας τον πολλαπλό ρόλο της φωνής σε μία πλούσια μουσική παράδοση. Το κουαρτέτο αποτελείται από τους: Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος

Στον ιστορικό και πνευματικό χώρο του SAF, στην πανσέληνο του Αυγούστου, ένα μοναδικό μεταμεσονύχτιο Lunar Sadhana με την καθοδήγηση της Λάουρα Γκίνη, θα μας βυθίσει σε ένα Sound Healing Circle με αναδυόμενους ήχους, συχνότητες και ουράνιες αρμονίες.

ΟΙ ήχοι των Θιβετάνικων Ηχογαβάθων, φωνητικών ragas και του Κοσμικού Ήχου του Sun Gong θα ευθυγραμμίσουν τις ψυχές και τα σώματά μας με τον κοσμικό παλμό δημιουργώντας έναν ατομικό μουσικό χώρο. Αυτή η ιδιαίτερη συναυλία θα ξεκλειδώσει τις πύλες της Sadhana και θα μας συνδέσει με τo δικό μας απέραντο άπειρο, σε μια μορφή σημαντικής προσωπικής βιωματικής εμπειρίας (26/8).

Επίσης, το πρωί της Κυριακής 30/9, ώρα 10:00, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας θα δοθεί η εκκίνηση για το 3ο Distinguished Gentleman’s Ride Santorini. Πρόκειται για πομπή μοτοσυκλετών με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη και την αντρική υγεία και την συγκέντρωση χρημάτων για τον σκοπό αυτό.30-9: Distinguished gentleman's ride santorini 2018.

Ταυτόχρονα, πέντε θεματικές εκθέσεις εμπλουτίζουν την ξεχωριστή εικαστική πορεία του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης. Συγκεκριμένα, το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τις εκθέσεις «T-Factory» του Χριστόφου Δουλγέρη, «5 Χρόνια Santorini Arts Factory» του Χριστόφορου Ασιμή, «Έλληνες Ζωγράφοι» - Ομαδική Παιδική Έκθεση, «Bioluminescence» και «Ατλαντίδα– Aerienirti» της Ειρήνης Δρόσου.