Πέντε χρόνια γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στο animasyros και την Εθνική Λυρική Σκηνή

Μεγάλη κερδισμένη η Σύρος

Συνέντευξη της Διευθύντριας προγράμματος του Φεστιβάλ, Μαρίας Ανεστοπούλου

Το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» πέταξε χθες στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, ακολουθώντας όμως διαφορετική διαδρομή από αυτή που είχαν σχεδιάσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν εμπόδιο για την άφιξη των συντελεστών της παράστασης στο νησί, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν αλλαγές στην επίσημη έναρξη της 11ης διοργάνωσης.

Ως εκ τούτου, το κοινό δεν παρακολούθησε τελικά μία ζωντανή παρουσίαση, αλλά ένα animation, διάρκειας έξι λεπτών με αποσπάσματα των τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος, που ερμηνεύουν οι ίδιοι οι μονωδοί και την αφήγηση της Μαρίας Σκουλά.

Στη συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στο animasyros και την Εθνική Λυρική Σκηνή αναφέρθηκε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια προγράμματος του Φεστιβάλ, Μαρία Ανεστοπούλου, η οποία τον Ιανουάριο του 2018 ανέλαβε τη θέση της Διοικητικής και Οικονομικής Διευθύντριας της ΕΛΣ.

«Η συνεργασία μας ξεκίνησε, στο πλαίσιο του animasyros 8.0, με την παρουσίαση αποσπασμάτων της όπερας «Νυχτερίδα» σε animation της Ειρήνης Βιανέλλη και με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η σχέση αυτή αναπτύχθηκε και εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μία πρωτότυπη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής

Το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος, μιας συνθέτριας που, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αφήσει βαθύ στίγμα στο μουσικό μας φαντασιακό αποτελεί την πρώτη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, που συνδυάζει την όπερα με το ανιμέισον. Σημειώνεται ότι, στην Κεντρική Σκηνή της έχουν παρουσιαστεί, κατά το παρελθόν, αντίστοιχες παραγωγές, όπως ο «Μαγικός Αυλός» σε σκηνοθεσία Μπάρι Κόσκι, ωστόσο αυτή τη φορά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από τις 17 Οκτωβρίου 2018, το έργο ενός Έλληνα δημιουργού, που ανεβαίνει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή.

Το σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας μουσικό παραμύθι που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η Λένα Πλάτωνος, θεματοποιεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης τέχνης: τη σχέση μεταξύ φυσικού και ψηφιακού, πραγματικού και εικονικού.

Η ιδέα για την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης έπεσε στο τραπέζι πριν από ενάμιση-δύο χρόνια. «Μαζί με τον Γιώργο Κουμεντάκη που ήταν τότε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής και τον Αλέξανδρο Ευκλείδη, που βρίσκεται τώρα στο «τιμόνι» της, το εξετάσαμε και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε», εξήγησε η κ. Ανεστοπούλου.

Από τις συζητήσεις, δεν έλειψε φυσικά η ένταξη κάποιου αποσπάσματος στην τελετή έναρξης του animasyros, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, λίγο πριν από την πρεμιέρα της ολοκληρωμένης όπερας στην Αθήνα.

Το έργο ανέλαβαν να φέρουν στη μεγάλη οθόνη δύο γυναίκες δημιουργοί, η σκηνοθέτις Κατερίνα Πετσατώδη και η ανιμέιτορ Ειρήνη Βιανέλλη, ενώ ερμηνεύουν οι μονωδοί: Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας, Νίκη Χαζιράκη. Αφηγείται η Μαρία Σκουλά.

Τον Οκτώβριο 2018, την ώρα που το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» θα συναρπάζει μικρούς και μεγάλους στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, κάτι εξίσου μαγικό θα συμβαίνει στο Στούντιο Β’ της ΕΛΣ στον 5ο όροφο. Εκεί, μικρά παιδιά θα συμμετέχουν στο συναρπαστικό εργαστήριο ανιμέισον «Μου ψιθύρισε τ’ αηδόνι» και θα δημιουργήσουν τη δική τους πρωτότυπη παράσταση, στην οποία τα σκηνικά δε θα είναι συνηθισμένα αντικείμενα, αλλά μοναδικές κινούμενες εικόνες. Αφού διδαχτούν τις βασικές αρχές του ανιμέισον, οι μικροί συμμετέχοντες στη συνέχεια θα γράψουν το σενάριο, θα πειραματιστούν με την κινούμενη εικόνα, θα σκηνοθετήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν σε μια παράσταση κινουμένων σχεδίων, εξ’ ολοκλήρου δική τους.

«Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία που το animasyros συμπράττει με το μοναδικό Εθνικό Λυρικό Θέατρο σε αυτό το πρότζεκτ που οδηγεί σ’ ένα ευρύτερο πεδίο συνεργασιών της ΕΛΣ με φορείς του πολιτισμού. Αυτές οι συνεργασίες ανοίγουν το δρόμο, ώστε πολιτιστικοί φορείς μικρότερης δυναμικότητας να έρχονται σε επαφή και να ενώνουν τις δυνάμεις τους με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς», σημείωσε η κ. Ανεστοπούλου.

Προβολή παραστάσεων της ΕΛΣ στη Σύρο

Τέλος, δεν έκρυψε τη χαρά της για το γεγονός ότι το αγαπημένο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το διήμερο 1 & 2 Οκτωβρίου 2018 θα προβληθεί το πρωί, στο Θέατρο Απόλλων, η παιδική όπερα «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή για τους μαθητές του νησιού. Η ιστορία του έργου μιλά για το Πουλί της φωτιάς, ένα μεγαλόσωμο, πανέμορφο πτηνό με μαγικές ικανότητες, μεγαλοπρεπές φτέρωμα στο χρώμα της φωτιάς. Το πιο βασικό όμως; Βάζει σε μεγάλες περιπέτειες όποιον επιχειρεί να το πιάσει. Ον ασυνήθιστο, μαγικό και εκθαμβωτικό, συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία γι’ αυτό και η κατάκτησή του σχετίζεται με την πραγματοποίηση των πιο δύσκολων στόχων, των πιο μεγάλων επιθυμιών.

Το βράδυ της Τρίτης, οι ενήλικες λάτρεις της όπερας θα απολαύσουν μία μαγνητοσκοπημένη προβολή του έργου "Ο Μικάδος ή η Πόλη Τιτιπού" των Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν. Οι δημιουργοί του Μικάδου και πρωτεργάτες της αγγλικής μουσικής κωμωδίας, εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19 ου αιώνα.

Οι αλλαγές στην τελετή έναρξης του “Animasyros 11” δεν είναι και οι μοναδικές στις οποίες προέβησαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ. Λόγω των καιρικών συνθηκών, οι προγραμματισμένες προβολές της Παρασκευής και του Σαββάτου στην πλατεία Μιαούλη μεταφέρονται στο Θέατρο Απόλλων (σήμερα) και στον Κινηματογράφο Παλλάς (αύριο). Αλλαγή ενδέχεται να υπάρξει και στον τόπο διεξαγωγής του πάρτι, που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ινστιτούτο Κυβέλη.