Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» βραβεύτηκαν από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την ανάπτυξη και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού

Πολύτιμη συνεισφορά στην προβολή της Πάρου

Συνέντευξη του Παναγιώτη Θεοδωράκη, μέλους της εθελοντικής ομάδας διοργάνωσης

Η ποιότητα των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» και η συμβολή τους στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου, αναγνωρίστηκαν και επιβραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτιστικό Τουρισμό, που διεξήχθη στην Πάφο από 25 έως 28 Οκτωβρίου 2018.

Το τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ των Κυκλάδων διακρίθηκε στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την ανάπτυξη και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού (European Cultural Tourism Network), αποσπώντας το 3ο βραβείο στην κατηγορία “Cultural Sites”.

Θέμα του φετινού διαγωνισμού, όπου έλαβαν μέρος 57 υποψήφιοι από 15 χώρες, ήταν η πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας υπεύθυνης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για έναν θεσμό που επιβραβεύει δράσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών, ευαισθητοποιώντας τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τους επισκέπτες.

Τα φετινά βραβεία διοργανώθηκαν από το ECTN σε συνεργασία με τους φορείς Europa Nostra και European Travel Commission, με την υποστήριξη του Network of European Regions for a Sustainable and Competitive Tourism και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Στην επιτυχημένη πορεία των «Διαδρομών» από το 2010 μέχρι και σήμερα, καθώς και στην ανάδειξη της Μάρπησσας ως προορισμού βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτος, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο Παναγιώτης Θεοδωράκης, εκ μέρους της εθελοντικής ομάδας διοργάνωσης.

 

Πριν από εννέα χρόνια, η ομάδα σας αποφάσισε να χαράξει τις δικές της «Διαδρομές» στον πολιτιστικό χάρτη των Κυκλάδων. Ποιες οι προκλήσεις ή οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο δρόμο σας από τη δημιουργία και την καθιέρωση του φεστιβάλ σε τοπικό και εγχώριο επίπεδο μέχρι τη διεθνή αναγνώρισή του;

«Το φεστιβάλ “Διαδρομές στη Μάρπησσα” γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2010 από μια ομάδα νέων ανθρώπων με αγάπη για τον τόπο και διάθεση για προσφορά. Με βασικό κίνητρο αυτή την αγάπη, αλλά και το πνεύμα του εθελοντισμού, έχουμε καταφέρει όχι μόνο τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και τη συνεχή ανάπτυξή του. Το φεστιβάλ είναι μια πολυεπίπεδη διοργάνωση, με πολλές οργανωτικές απαιτήσεις, όπως ο συντονισμός πολλών ατόμων και η δημιουργία υποδομών σε χώρους που δεν είναι ειδικά διαμορφωμένοι για φιλοξενία εκδηλώσεων.

Ο εθελοντικός χαρακτήρας της ομάδας διοργάνωσης απαιτεί συνεχείς προσωπικές υπερβάσεις σε σχέση με τον απαιτούμενο χρόνο που μπορεί ο κάθε εθελοντής να διαθέσει. Να σημειώσουμε ότι οι εθελοντές είναι συνδημιουργοί στο σχεδιασμό, στην προετοιμασία και στο τελικό αποτέλεσμα και αυτή η συμμετοχή τους διαρκεί όλο το χρόνο.

Μία ακόμη πρόκληση είναι το οικονομικό ρίσκο, πόσο μάλλον που όταν το 2010 ξεκίνησε το φεστιβάλ, βρισκόμασταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Η ομαδικότητα των εθελοντών, η αγάπη των κατοίκων, η στήριξη των επαγγελματιών και των φορέων, ο ενθουσιασμός των επισκεπτών είναι η κινητήριος δύναμη που μας ωθεί να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να θέτουμε νέους στόχους για την πορεία του φεστιβάλ».

Ποιοι νέοι «δρόμοι» ανοίγονται μετά από τη βράβευση των «Διαδρομών», που έβαλαν το λιθαράκι τους για την ένταξη της Μάρπησσας και της Πάρου στη λίστα με τους σημαντικότερους προορισμούς βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού της Ευρώπης;

«Στόχος της εθελοντικής ομάδας από το ξεκίνημα του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της Μάρπησσας και της Πάρου ως πολιτιστικού προορισμού, προβάλλοντας την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου με μια σύγχρονη καλλιτεχνική προσέγγιση. Μέσα από το φεστιβάλ, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος τον αυθεντικό χαρακτήρα του τόπου και οι κάτοικοι να ανακαλύψουν κρυμμένες πτυχές της πλούσιας κληρονομιάς τους. Το θέμα των φετινών βραβείων του ECTN, λόγω του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ήταν η πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας υπεύθυνης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης (“Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards” Special Edition 2018: “Cultural Heritage as an Asset for Responsible and Sustainable Tourism”). Η διάκριση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση, γιατί σημαντικοί ευρωπαϊκοί φορείς που ασχολούνται με τον πολιτιστικό τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, αναγνώρισαν την ποιότητα της διοργάνωσης και το αντίκτυπο της δράσης μας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι συνεισφέρουμε στην προβολή της Πάρου, καθώς τοποθετείται στον πανευρωπαϊκό χάρτη βιώσιμων πολιτιστικών προορισμών. Αυτή η προβολή, ξεπερνάει το τυπικό τουριστικό στερεότυπο και προσελκύει επισκέπτες που σέβονται και ενδιαφέρονται για την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού».

Η διάκρισή σας ενισχύει το αίσθημα ευθύνης αλλά και την επιθυμία σας για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του;

«Οδεύοντας στα 10 χρόνια πορείας του φεστιβάλ, οι “Διαδρομές στη Μάρπησσα” έχουν γίνει πλέον θεσμός για την Πάρο και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από το 2010, η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης θέτει υψηλούς στόχους, τους οποίους κάθε χρόνο καταφέρνει και ξεπερνάει. Η διεθνής αυτή διάκριση μας γεμίζει χαρά και ενθουσιασμό, και μας δίνει ώθηση για τη συνέχεια».

Ποιες οι εμπειρίες σας από τη συμμετοχή σας στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτιστικό Τουρισμό, που σας έδωσε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με εκπροσώπους καταξιωμένων πολιτιστικών φορέων; 

«Η συμμετοχή μας στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για τον Βιώσιμο Πολιτιστικό Τουρισμό που διοργανώθηκε από το ECTN (European Cultural Tourism Network), το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την ανάπτυξη και προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, στην Πάφο, ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία καθώς εκπρόσωποι της εθελοντικής μας ομάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις για επιτυχημένα έργα πολιτισμού από σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς. Γνωρίσαμε τις τελευταίες τάσεις στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η Διακήρυξη της Βαρκελώνης (Barcelona Declaration) “Καλύτεροι τόποι για να ζεις, καλύτεροι τόποι  για να επισκέπτεσαι” (Better Places to Live, Better Places to Visit) ως παρακαταθήκη του NECSTouR για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Ήταν ένα τριήμερο ανταλλαγής γνώσεων, απόψεων και εμπειριών πάνω στην προώθηση του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού».