Η ομάδα των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» επιστρέφει δυναμικά με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και μας καλεί να περπατήσουμε ξανά στον παραδοσιακό οικισμό της Πάρου

«Μας έλειψε η φυσική επαφή με τον κόσμο»

Restart στη ζωντανή επικοινωνία, τη διάδραση και την ανταλλαγή εμπειριών με τους πιστούς φίλους τους θα κάνουν σε λίγες ημέρες οι αγαπημένες «Διαδρομές στη Μάρπησσα», που επιστρέφουν δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη των Κυκλάδων για να μας χαρίσουν και πάλι μοναδικές στιγμές.

Συναυλίες, παιδικά εργαστήρια, ακουστικός περίπατος για όλες τις ηλικίες, έκθεση σύγχρονης τέχνης με θέμα την επιστροφή/ανατροφοδότηση και πολλές ακόμη εκπλήξεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του –βραβευμένου το 2018 ως «Προορισμού βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού από το Εuropean Cultural Tourism Network- φεστιβάλ.

Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι εναρμονισμένες με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας σχετικά με την παρουσία και την ασφάλεια του κοινού και επιπρόσθετα, προγραμματίζεται η διαδικτυακή τους προβολή μέσω livestreaming.

Για τη μεγάλη «Επιστροφή» των Διαδρομών, που μας καλούν να περπατήσουμε ξανά στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας στην Πάρο από 27 έως 29 Αυγούστου 2021, μίλησαν στην «Κοινή Γνώμη» μέλη της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλ.

Μετά από ένα χρόνο απουσίας λόγω συνθηκών, οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» επιστρέφουν. Πιο το συναισθηματικό αντίκρισμα αυτής της «επιστροφής» σε εσάς που επί 10 συναπτά έτη είχατε μία σταθερή σχέση με το κοινό του φεστιβάλ;

Μετά από τον εορτασμό των 10 χρόνων του φεστιβάλ το 2019, η περσινή παύση λόγω της πανδημίας λειτουργησε για εμάς ως μία άνω τελεία. Μας επέτρεψε να πάρουμε μια ανάσα, να ανασυγκροτηθούμε δημιουργικά και να βρούμε νέους τρόπους σύνδεσης με το κοινό μας, ενεργοποιώντας τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής εποχής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ξεκινήσαμε την αξιοποίηση του πλούσιου αρχειακού υλικού μας, δημιουργώντας την ψηφιακή πλατφόρμα blueheritage.gr

Επίσης, συμμετείχαμε στον ψηφιακό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δημιουργώντας  ντοκιμαντέρ.

Από την άλλη, η φυσική έπαφη της εθελοντικής μας ομάδας με τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Μάρπησσας είναι βασικό στοιχείο του διαδραστικού χαρακτήρα του φεστιβάλ και δεν κρύβουμε ότι μας έλειψε πολύ. Ανυπομονούμε να ανταμώσουμε ξανά στις φετινές Διαδρομές στη Μάρπησσα”.

 

Η περίοδος αποχής από τα πολιτιστικά δρώμενα αποτέλεσε έδαφος για κάποιον απολογισμό; Κοιτάξατε πίσω; Θυμηθήκατε τι έχετε καταφέρει και ποιους στόχους θέλετε να πετύχετε από δω και πέρα;

“Τόσο η συνθήκη περιορισμού των πολιτιστικών δραστηριοτήτων λόγω της υγειονομικής κρίσης, όσο και το κλείσιμο μιας δεκαετίας δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για απολογισμό και επαναπροσδιορισμό των στόχων μας. Καθώς η κρίση συνεχίζει να αποσχολεί την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, η γενική αβεβαιότητα επηρεάζει την ομάδα μας και τον μελλοντικό σχεδιασμό των δράσεών της.  Προσπαθούμε πάντα να παραμένουμε αισιοόδοξοι και δημιουργικοί”.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του φετινού προγράμματος;

“Ο σχεδιασμός του φετινού φεστιβάλ έγινε εξ αρχής βασισμένος στα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η φετινή διοργάνωση ενσωματώνει τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα που ορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση για την πραγματοποίηση ζωντανών θεαμάτων σε ανοιχτούς χώρους. Οι τρεις συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Κοινοτικό Γήπεδο της Μάρπησσας με ελεγχόμενη είσοδο και για περιορισμένο αριθμό θεατών. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο για καθήμενους θεατές και είναι ελεύθερη με δελτίο εισόδου. Παράλληλα, θα αναμεταδίδονται διαδικτυακά μέσω livestreaming. Στα εργαστήρια έχουμε μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων και δηλώσεις συμμετοχής την προηγούμενη ημέρα. Επιπλέον, δεν θα είναι επισκέψιμοι για το κοινό, οι παραδοσιακές κατοικίες και ο ανεμόμυλος, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, δεν έχουν σχεδιαστοί μεγάλοι θεματικοί σταθμοί που προσελκύουν αντίστοιχα και μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά αντί αυτών έχει η εθελοντική ομάδα έχει δημιουργήσει ένα παιχνίδι για ατομική ελεύθερη περιήγηση στον οικισμό.

Ποιες φετινές στιγμές και ποιες νέες συνεργασίες θεωρείτε ότι θα βοηθήσουν αυτή τη μοναδική βιωματική να ανέβει ένα σκαλοπάτι παραπάνω;

“Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις φετινές μας συνεργασίες. Έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε και να φιλοξενούμε για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Επίσης, η ομάδα δημιουργικού φωτισμού Beforelight, είναι προσκεκλημένη του Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» και ταξιδεύει στην Πάρο για να φωτίσει τα γραφικά σοκάκια της Μάρπησσας με έναν ιδιαίτερο τρόπο που ενεργοποιεί τους κατοίκους και αναδεικνύει τις μοναδικές γωνιές του χωριού. Το κινηματογραφικό εργαστήριο “Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία” από την Cinemathesis θα φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τις καλές τέχνες, επιστρέφοντας με το βλέμμα τους στα πρώτα χρόνια της έβδομης τέχνης και την ανάγκη των πρώτων κινηματογραφιστών να καταγράψουν τις ιστορίες της καθημερινότητάς τους. Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου οργανώνει το δημιουργικό εργαστήριο «Αναγνώστες για πάντα», για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του φεστιβάλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο ηχητικός περίπατος: Ιστορίες από τις «κατοικιές»: μια αρχιτεκτονική καταγραφή των αγροτικών αφηγήσεων του οικισμού και των κατοίκων από την αρχιτέκτονα και εκπαιδευτικό Δρ. Καρολίνα Βασιλικού. Η  εικαστική έκθεση υπό την επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή, με την οποία έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε από το 2015,  έχει ως τίτλο φέτος «Κυκλαδικό Ροντώ» και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των Εύα Γιαννακοπούλου, Δήμητρα Κονδυλάτου και Γιώργο Σαμαντά. Δανειζόμενη τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο του Γιώργου Σαμαντά που δημιουργήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ, η φετινή έκθεση πιάνει το νήμα από τους προπέρσινους εορτασμούς για τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ, μετά την περσινή παύση, κι έχει σαν αφετηρία την έννοια του restart, του «ξανά»”.

Φέτος ξεκινήσατε και ένα εγχείρημα, το «Blue Heritage». Σε τι στάδιο βρίσκετε και πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικτυακή εμπειρία αφήγησης της κληρονομιάς για τη διάδοση και διατήρησή της;

“Η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός της πλατφόρμας με νέο υλικό, ενισχύει τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του σωματείου μας στην τοπική κοινότητα. Με δεδομένο ότι η ταυτότητα της Πάρου μεταβάλλεται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και της αλλαγής της σύνθεσης του πληθυσμού, το σωματείο μας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαφύλαξη και ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον τρόπο ζωής της κοινότητας, να προβάλλουμε τα στοιχεία της φυσιογνωμίας του νησιού που διαφυλάσσονται από το παρελθόν μέχρι σήμερα και να προκαλέσουμε έναν γόνιμο προβληματισμό και διάλογο για τη συνέχεια. Μας ενδιαφέρει να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία για το πώς μπορεί η φυσική, ιστορική, αρχαιολογική και λαϊκή κληρονομιά να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο για να σκεφτούμε το μέλλον”.