Τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις ενώνονται στη συναυλία του «ΑΝΩ Χριστούγεννα 2019» και μας βάζουν βαθύτερα στο πνεύμα των εορτών με μοναδικούς ύμνους και τραγούδια

Ανάδειξη της Συριανής κουλτούρας

Συνέντευξη του οργανίστα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, Γ. Ρούσσου και του Διευθυντή της Χορωδίας Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης, Γιάννη Ρηγούτσου

Η τρομπέτα και -για πρώτη φορά- το σαξόφωνο συμπράττουν με το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, στο πλαίσιο της φετινής χριστουγεννιάτικης συναυλίας του Διεθνούς Φεστιβάλ «ΑΝΩ».

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού ανταμώνουν στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όπου τα πανέμορφα στολισμένα σοκάκια και η μοναδική φάτνη του Αγίου Γεωργίου, δημιουργούν ένα ιδανικό σκηνικό για μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη εμπειρία.

Οι μουσικοί: Γιάννης Ρούσσος (εκκλησιαστικό όργανο), Φώτης Τσαντήλας (τρομπέτα) και Ούρσουλα Στράϊτφελντ (σαξόφωνο) θα κομμάτια της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης σημαντικών συνθετών όπως Πρετόριους, Μπαχ, Χέντελ και Μέντελσον, αλλά και πολλά παραδοσιακά. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Χορωδία Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης Σύρου θα ψάλλει γνωστούς χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια.

Ξεχωριστό στοιχείο της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των αξιόλογων καλλιτεχνικών δυνάμεων του τόπου, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες, μουσικοί και χορωδοί, ζουν στη Σύρο και ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μουσική, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σε συνέντευξή τους στην «Κοινή Γνώμη», ο οργανίστας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, Γιάννης Ρούσσος και ο διευθυντής της Χορωδίας του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης, Γιάννης Ρηγούτσος αναφέρονται τόσο στο έργο τους, όσο και στο περιεχόμενο της φετινής εορταστικής συναυλίας, που θα μας βοηθήσει να νιώσουμε βαθύτερα το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Κύριε Ρούσσο, σαν οργανίστας του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, μιλήστε μας λίγο για τη σχέση σας με το ιστορικό όργανο του ναού.

Γιάννης Ρούσσος: «Η επαφή μου με το συγκεκριμένο όργανο άρχισε όταν ήμουν μικρό παιδί ακόμα. Μια θεια μου η οποία ήταν χορωδός, με ανέβαζε στον Άγιο Γεώργιο και με έβαζαν να ''τρομπάρω'' ώστε ο ασκός να γεμίζει αέρα για να παίζει ο οργανίστας, όπως άλλωστε έχει κάνει και πολύς άλλος κόσμος της εποχής εκείνης, όταν ακόμη δεν υπήρχε ηλεκτρικό μοτέρ αέρα. Τότε θυμάμαι έπαιζαν το όργανο ο π. Ιωάννης Ρούσσος και η κα. Ελπίδα Ρηγούτσου. Ποιος να μου το έλεγε τότε ότι μετά από χρόνια θα ήμουν στην θέση τους!».

Κύριε Ρηγούτσο, η Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, τα τελευταία έτη. Ποιες οι δυσκολίες που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα και πώς καταφέρνετε να γίνεστε καλύτεροι κάθε χρόνο;

Γιάννης Ρηγούτσος: «Ανέλαβα τη διεύθυνση της χορωδίας του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας το 2000. Τότε η χορωδία αριθμούσε τα 20 περίπου άτομα, τα οποία είναι και ο βασικός πυρήνας της σημερινής χορωδίας, η οποία αριθμεί τα 43 μέλη. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι χορωδοί δεν έχουν μουσικές γνώσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό σημαίνει ότι η εκμάθηση των κομματιών γίνεται ακουστικά, κάτι που απαιτεί υψηλό βαθμό αφομοίωσης και απομνημόνευσης της γνώσης! Έτσι το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αγάπη, τον ζήλο, την πειθαρχία, το ήθος και τον σεβασμό προς τη μουσική, που επιδεικνύουν οι χορωδοί, λειτούργησε από την αρχή κιόλας για εμένα, ως ένα μεγάλο στοίχημα! Χρόνο με τον χρόνο, ο πήχης ανεβαίνει στο πλαίσιο της προόδου, που απαιτείται να χαρακτηρίζει μια τέτοια προσπάθεια».

Πως προέκυψε ο συνδυασμός οργάνων και φωνών της εφετινής συναυλίας του ΑΝΩ Χριστούγεννα, που για πρώτη φορά στηρίζεται αποκλειστικά σε καλλιτεχνικές δυνάμεις του νησιού μας;

Γιάννης Ρούσσος: «Είναι ωραίο να γίνεται συνδυασμός του οργάνου με άλλο όργανο (τρομπέτα, σαξόφωνο, φλάουτο κλπ.). Άλλωστε έχουν γραφτεί - κυρίως από τη ''Γαλλική Σχολή'' -  πάρα πολλά έργα για όργανο και τρομπέτα. Το ίδιο το όργανο έχει αυλούς που μιμούνται τον ήχο της τρομπέτας. Το σαξόφωνο, σαν χάλκινο όργανο, με την δική του χροιά δίνει άλλο ηχόχρωμα σε συνδυασμό με τους αυλούς και πόσο παραπάνω μάλιστα, σε συνδυασμό «όργανο – τρομπέτα-– σαξόφωνο»! Και τι πιο ωραίο άκουσμα όταν το όργανο συνοδεύει μια χορωδία σε Χριστουγεννιάτικους ύμνους! Η δε ιδέα μιας συναυλίας που να στηρίζεται αποκλειστικά σε τοπικούς καλλιτέχνες, είναι ότι καλύτερο για την ανάδειξη της κουλτούρας του τόπου. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σε κάθε καλλιτεχνική διοργάνωση».

Τι κομμάτια θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα παρακολουθήσουμε στις 28 Δεκεμβρίου στον Άγιο Γεώργιο;

Γιάννης Ρηγούτσος: «Το φετινό πρόγραμμα του «ΑΝΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» θα περιλαμβάνει κομμάτια της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι τη Σύγχρονη εποχή, αρκετά από αυτά μεταφρασμένα και διασκευασμένα στα ελληνικά, καθώς και από τη βυζαντινή παράδοση».

Εκτός από τα πολύ ωραία κομμάτια που θα ακουστούν, υπάρχει κάποιος επιπλέον λόγος για να ανέβει κάποιος στην Άνω Σύρο για τη συναυλία;

Γιάννης Ρηγούτσος: «Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, είναι από μόνος του ένας σημαντικός λόγος επίσκεψης στον λόφο! Ειδικά Χριστούγεννα, που είναι στολισμένα τα πανέμορφα σοκάκια! Επίσης, ας μην ξεχνάμε και την καταπληκτική φάτνη που επιμελούνται κάθε χρόνο οι πιστοί του οικισμού, με τόση αγάπη και μεράκι!».

Γιάννης Ρούσσος: «Η θέα της πόλης από ψηλά είναι όλες τις εποχές μαγευτική! Έπειτα, μια συναυλία σε εκκλησία, και μάλιστα σε ένα ωραίο Καθεδρικό Ναό όπως αυτός του Αγίου Γεωργίου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να νοιώσει κάποιος ακόμα πιο βαθειά το πνεύμα των Χριστουγέννων, μέσα από την θρησκευτική κατάνυξη που δημιουργεί η όλη ατμόσφαιρα. Και πέρα από τη γνωριμία του Ναού - για όσους δεν τον έχουν επισκεφθεί - είναι σίγουρα η παραδοσιακή μεγαλοπρεπής φάτνη που στολίζει τον Ναό αυτές τις Άγιες ημέρες. Αξίζει να την δει κάποιος».