Συμμετοχή της ομάδας HERMeS στην πρόσκληση του Civic Europe

Μονοπάτια πολιτιστικής κληρονομιάς

  • Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020 - 07:31

Στην πρόσκληση του Civic Europe για συλλογή και υποστήριξη ιδεών σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες με θέματα συμμετοχικών διαδικασιών σε τοπικές κοινότητες, συμμετέχει η ομάδα του HHERmes, με την ελπίδα τόσο οι προτάσεις όσο και η δράση της να φέρει στην Ερμούπολη την υποστήριξη ενός σημαντικού εκκολαπτηρίου νεοφυών οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την απτή και άυλη κληρονομιάς της πόλης τους, η ομάδα τους εμπλέκει σε μια διαδικασία ανταλλαγής ιστοριών που θα φέρνει πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά. Μέσω στρατηγικών ψηφιακής επικοινωνίας, δημόσιων εργαστηρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, δημιουργούν μια διαδικασία σχεδιασμού υπηρεσιών που συγκεντρώνει, αναπτύσσει, αφηγείται και διαδίδει τις δημιουργημένες ιστορίες μέσω διαδραστικών τεχνολογιών.

Μία πόλη με ιδιαίτερη φυσιογνωμία

Η πρώτη πρόκληση που αντιμετώπισαν ως προς το πρότζεκτ έχει να κάνει με την κοινωνική πολυμορφία και την ιστορική μεταφορά / ερμηνεία. Η πόλη της Ερμούπολης δημιουργήθηκε πριν από 200 χρόνια από πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί της Σύρου (που κατοικήθηκε τότε από μια μικρή καθολική κοινότητα). Το αποτέλεσμα ήταν η σύνθεση μιας ετερογενούς κοινωνίας των πολιτών δύο κοινοτήτων, δύο δογμάτων, δύο πολιτισμών, δύο οικονομιών κάτω από την ίδια στέγη, και τελικά με τους δύο τρόπους που σχετίζονται με μια κοινή ιστορία / κληρονομιά.

Υπενθυμίζεται ότι στόχο του HERmes αποτελεί η καταγραφή, διάσωση, διαχείριση και διάδοση της υλικής και άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών.

Η πόλη ως Έργο Τέχνης και τα Ιστορικά Κτήρια και Μνημεία, ως μέρος αυτής της τεράστιας συλλογής. Με αυτό τον τρόπο χειρίζεται η HERMeS την Πολιτιστική Κληρονομιά και για αυτό διαφοροποιείται και εξειδικεύεται στις σχέσεις Υλικού και Άυλου Πολιτισμού.

Η HERMeS απευθύνεται σε όλους τους φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, ΜΚΟ, Επιμελητήρια) που ενδιαφέρονται για τη διάσωση των μνημείων τους, την προώθηση της πολιτιστικής αξίας του Τόπου τους και στοχεύει στην κινητοποίηση των πολιτών με στόχο τη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη.

Έχει δημιουργηθεί από μία ομάδα δημιουργικών ανθρώπων που επιθυμεί να βοηθήσει στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ένα Μητρώο Φίλων της HERMeS που αποτελείται από εξαίρετους επαγγελματίες στο χώρο του Πολιτισμού, οι οποίοι εργάζονται στις δράσεις της HERMeS.

Ετικέτες: