Μικρό αλλά περιεκτικό το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης (30 Ιουλίου – 09 Αυγούστου 2020)

Η Άνδρος δεν θα στερηθεί το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ της

Τρεις θεατρικές παραστάσεις και δύο συναυλίες περιλαμβάνονται στο φετινό μικρό αλλά περιεκτικό πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, το οποίο ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Παντελή Βούλγαρη.

Εβδομήντα πέντε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα στο πέτρινο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου. Πέντε καλοκαίρια γεμάτα θεατρική μαγεία, μουσική πανδαισία, χορευτικές και κινηματογραφικές βραδιές που αγκαλιάστηκαν θερμά από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Φέτος, η περιπέτεια της πανδημίας επιβάλλει τους κανόνες της για την ασφάλεια θεατών, καλλιτεχνών, τεχνικού προσωπικού και εθελοντών. Πολλοί λιγότεροι θεατές θα κάθονται αραιά, οι χώροι θα απολυμαίνονται και τα μέτρα προστασίας θα τηρούνται πιστά.

Στο πλαίσιο της 6ης διοργάνωσης, η ομάδα του Φεστιβάλ δέχτηκε συνολικά 138 προτάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες που θεωρούν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ του νησιού μας έναν όμορφο σταθμό στον προγραμματισμό τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης. Ωστόσο, καθιστά γνωστό πως, λόγω προσαρμογής στις έκτακτες συνθήκες, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι μόνο πέντε, αλλά προσεκτικά διαλεγμένες, ποιοτικές και με πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες.

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου θα διεξαχθεί από 30 Ιουλίου έως 09 Αυγούστου 2020.

Μια κωμικοτραγικά επίκαιρη ιστορία

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα ανοίξει με το θεατρικό έργο «Το Παγκάκι» του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.. «Δύο μοναχικοί και απελπισμένοι άνθρωποι συναντιούνται και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη και που εγείρει ένα ιδιαίτερο σύγχρονο και βασανιστικό ερώτημα: μπορούν πλέον οι άνθρωποι να ζήσουν πραγματικά μαζί; Κι αν ναι, πώς θα μπορούν να το επιτύχουν, αν συνεχώς κρύβει ο ένας από τον άλλον αυτό που πραγματικά είναι;». Το διαχρονικό και κωμικοτραγικά επίκαιρο «Παγκάκι» γράφτηκε το 1983, πριν από την κατάρρευσή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούσαν. Έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε πάρα πολλές χώρες. Στην παράσταση παίζουν ο Γιώργος Κιμούλης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Η έρημος του «εγώ»

Οι «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ από την Ομάδα Σημείο Μηδέν αποτελούν τη δεύτερη παραγωγή που θα φιλοξενηθεί φέτος στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου. «Η Γουίνι, καθηλωμένη σε έναν καμμένο λόφο, κάτω από φλογισμένο φως, δεν εγκαταλείπει, δεν αφήνει την απόγνωση να την καταβάλλει. Από κάθε της χειρονομία, από κάθε της σκέψη και λέξη, από κάθε της ανάσα και ήχο αναβλύζει το πάθος για ζωή. Το βίωμα της καταστροφής και του θανάτου, το βίωμα της απώλειας του αγαπημένου προσώπου συντελούν στην καθήλωση της. Ωστόσο, το αίτημα για ανθρώπινη επαφή, για συνύπαρξη, τρυφερότητα και ζεστασιά, είναι αγωνιώδες και διαρκές. Περνά από όλο το φάσμα των ανθρώπινων καταστάσεων: ο φόβος και η αγωνία, η ελπίδα και η πίστη, το πάθος και το πένθος, η ηδονή και η οδύνη, τη συντροφεύουν ως την έρημο του «εγώ», ως τη σπαραχτική και απόλυτη μοναξιά της». Οι «Ευτυχισμένες Μέρες» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου θα παρουσιαστούν την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020. Παίζουν οι: Ανέζα Παπαδοπούλου και Έλλη Ιγγλίζ.

Ένα συγκλονιστικό μουσικό αφιέρωμα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα συνεχιστεί με τη συναυλία του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου «5 Λαϊκές μορφές - Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν», στις 7 & 8 Αυγούστου.

Μια μοναδική μουσική παράσταση, πλημμυρισμένη από αγαπημένους ήχους και μελωδίες που μας έχουν στιγματίσει και έχουν χαράξει ανεξίτηλη πορεία μέσα στον χρόνο. Το συγκλονιστικό μουσικό αφιέρωμα παρουσιάστηκε πρώτη φορά και αποθεώθηκε από το κοινό στον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, συνεχίστηκε με μία μεγαλειώδη και sold out συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και συγκλόνισε όλους τους θεατές που την παρακολούθησαν στο Gazarte, με αλλεπάλληλες sold out βραδιές.

Ο Mαέστρος, διευθύνοντας μια ορχήστρα κορυφαίων σολίστ που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, θα χαρίσει στο κοινό της Άνδρου, ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και του Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη. Σημειώνεται πως, η 2η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου (Σάββατο 08 Αυγούστου) θα αναμεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο.

Η ανάγκη για αγάπη και πλήρη αποδοχή

Το φετινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη θεατρική παράσταση «Ο κήπος» του Καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Μπρους Γκουτς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

Πόσο βαθιά μπορεί να είναι η ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη, για συντροφικότητα, για πλήρη αποδοχή; Μπορούν δύο φαινομενικά αντίθετες προσωπικότητες να βρουν ο ένας στον άλλο το πρόσωπο που έψαχναν σε όλη τους τη ζωή; Τις απαντήσεις θα δώσουν επί σκηνής σε μια συγκλονιστική ερμηνεία ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη. Το έργο μιλάει για τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι μνήμες και οι εμπειρίες στη ζωή του καθενός.

«Ο Μπάρι, βετεράνος του Βιετνάμ και οικοδόμος τώρα στο επάγγελμα, αναρρώνει μετά από εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του η Λουίζ. Καθώς πρέπει, άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, έχει προσληφθεί από τον ανιψιό της πρώην γυναίκας του Μπάρι για να τον φροντίζει. Ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή όμως η συνέχεια τούτης της γνωριμίας κάθε άλλο παρά αναμενόμενη αποδεικνύεται. Ο Μπάρι δείχνει αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος ενώ η Λουίζ, στο πρόσωπο του, θα αναζητήσει απεγνωσμένα τη βοήθεια. Δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους και να βρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη σωτηρία. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη».

Ο «Κήπος» θα παρουσιαστεί στην Άνδρο την Κυριακή 09 Αυγούστου 2020.