Καινοτόμες καλλιτεχνικές δραστηριότητες για παιδιά από τον Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης και το «Artποιώ»

Προώθηση της μηδενικής σπατάλης μέσω της τέχνης

  • Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021 - 06:16

Στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλά και της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου αποσκοπεί το πολιτιστικό πρόγραμμα «Zero waste στη τέχνη», που σχεδιάστηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήρι εκπαιδευτικών δράσεων «Artποιώ».

Πρόκειται για μία εκπαιδευτική δράση με καινοτόμες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (installation, trash art), η οποία αφενός προωθεί τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων ως μια ριζική στρατηγική για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αφετέρου επιχειρεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της εικαστικής έκφρασης των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου, οι εκθέσεις του οποίου παρουσιάζουν ένα σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού του νησιού. Η βιομηχανική ανάπτυξη στη Σύρο επέδρασε αποφασιστικά στην μετάλλαξη του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και γενικότερα στη ιστορική εξέλιξη του τόπου. Με αφορμή λοιπόν τη βιομηχανική ανάπτυξη στον τόπο και της συναφούς επίδρασής της στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο οικοσύστημα, οι διοργανωτές της δράσης θα επιχειρήσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων και στην κατανόηση της έννοιας της βιωσιμότητας, μέσα από μορφές τέχνης που προωθούν τη μηδενική σπατάλη (trash art).

Η δράση θα διεξαχθεί τα διήμερα 29-30 Μαΐου και 26-27 Ιουνίου 2021 και απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν συνολικά 20 παιδιά (5 παιδιά ανά ομάδα).

Οι επιμέρους καλλιτεχνικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν στον εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για την προστασία και ασφάλεια της υγείας των συμμετεχόντων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στα τηλέφωνα: 6936381953 και 6944299608.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού.

Ένας διαφορετικός χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης

Στόχο του «Artποιώ» αποτελεί η προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της τέχνης, προωθώντας την δημιουργικότητα και την φαντασία.

Τα εργαστήρια της ομάδας, που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, είναι βασισμένα στην πολυαισθητηριακή μέθοδο και στις αρχές της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης.

Η θεματολογία περιλαμβάνει: μουσικοκινητική αγωγή, μουσική, φωτογραφία, εικαστικά, θέατρο (δραματοθεραπεία), θεατρικό παιχνίδι και έκφραση, δραματοποίηση, αυτοσχεδιασμό, κουκλοθέατρο, γιόγκα για παιδιά και ενήλικες, χορό, παιχνίδια επικοινωνίας και συναισθηματικής ανάπτυξης (παιγνιοθεραπεία), νέες τεχνολογίες (ρομποτική), περιβαλλοντική αγωγή και άλλες δραστηριότητες.

Όπως υπογραμμίζεται, μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας του παιχνιδιού μέσω των εργαστηρίων, λειτουργεί ως μέσο μάθησης, επικοινωνίας, ελέγχου και επεξεργασίας εμπειριών καθώς ο χώρος του παιχνιδιού είναι πηγή δημιουργικότητας.

Το παιχνίδι θεωρείται θεραπευτικό μέσο και  χρησιμοποιείται σε κάθε δραστηριότητα καθώς αποτελεί τον κύριο τρόπο μάθησης και έκφρασης του συναισθηματισμού στον κόσμο των παιδιών. Συμβάλλει στην συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη ενώ παράλληλα επιτρέπει την αποσαφίνηση των προβλημάτων και προωθεί την δοκιμασία καινούργιων προσεγγίσεων.