Το 3ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους & ενήλικες "συριανοπατῶ" δίνει φέτος ραντεβού με τους φίλους του στην προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, στο «Νησάκι»

Νέα τοποθεσία, σταθερή αγάπη για την παράδοση

Ο χορός, η μουσική και η αγάπη για την παράδοση ενώνονται σε λίγες ημέρες στην αρχόντισσα των Κυκλάδων για να σκορπίσουν χαρά και αισιοδοξία σε κατοίκους και επισκέπτες της.

Το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους & ενήλικες με την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να βρει τα πατήματά του, αλλά ξεπέρασε τελικά τα εμπόδια για να «συριανοπατήσει» και πάλι, μετά από απουσία ενός έτους.

Η προετοιμασία της 3ης κατά σειρά διοργάνωσης ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που στην πορεία έγιναν ακόμη δυσκολότερες. Ωστόσο, η δραστήρια ομάδα του δεν σκέφτηκε ούτε για μία στιγμή να την αναβάλει για δεύτερη συνεχή χρονιά.

«Από τη μία, ήταν η πανδημία του κορωνοϊού και από την άλλη, η ανάγκη μας για ζωή, δημιουργία και επαφή.  Όλα αυτά μας πείσμωσαν περισσότερο και μας ώθησαν να προχωρήσουμε παρά τις δυσκολίες που κάποιες φορές έμοιαζαν ανυπέρβλητες», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Ομίλου, Σοφία Λούβαρη. Η ίδια μάλιστα δεν κρύβει ότι στο τραπέζι έπεσε, μεταξύ άλλων και η σκέψη για ψηφιακή διοργάνωση του φεστιβάλ, η οποία γρήγορα έδωσε τη θέση της στη θέληση των μελών για την πραγματική και ουσιαστική φυσική επαφή με τους συμμετέχοντες. «Πέρα από αυτό, οφείλαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ όπως αξίζει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την αρχόντισσα του Αιγαίου».

Πιστή τήρηση των μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας

Προτεραιότητα του Ομίλου αποτελούσε η διεξαγωγή του 3ου "συριανοπατῶ" στον φυσικό του χώρο, στην πλατεία Μιαούλη με το μοναδικό σκηνικό του Δημαρχιακού Μεγάρου. Λόγω των ισχυόντων μέτρων, αυτό δεν κατέστη εφικτό, ωστόσο ο θεσμός αγκαλιάστηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και την πρόεδρό του, Κανδιώ Μαραγκού κι έτσι, το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί φέτος στον προστατευόμενο χώρο των κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή Νησάκι.

«Οι συνθήκες άλλαξαν, νέα τοποθεσία, νέα πρόκληση για την οργανωτική επιτροπή, που οφείλει πάνω από όλα να διαφυλάξει την υγεία των συμμετεχόντων, των εθελοντών, των θεατών και τέλος των διοργανωτών.  Για τον λόγο αυτό, ο χώρος θα διαμορφωθεί αναλόγως των πρωτοκόλλων που απαιτεί η πανδημία. Βάσει αυτών, η είσοδος των θεατών θα πραγματοποιείται  μόνο με ηλεκτρονικό δωρεάν εισιτήριο που από τις 30/6/21,  μπορούν να προμηθεύονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ticketservices.gr», σημειώνει η κ. Λούβαρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες χορευτικοί όμιλοι θα έχουν καταθέσει στους διοργανωτές πιστοποιητικά εμβολιασμού η σε αντίθετη περίπτωση αρνητικά μοριακα η self test.

Οι εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης

Στο 3ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους & ενήλικες "συριανοπατῶ" λαμβάνουν μέρος το Κέντρο Χορού και Πολιτισμού "Πολυμήλη", ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», ο Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους & Καρία», ο Πανικάριος Σύλλογος «Άρτεμις Ταυροπόλος», ο Πολιτιστικός & Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωροπού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», το Σωματείο «Στα χρώματα της παράδοσης», η Χορευτική Ομάδα ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ο Χορευτικός Όμιλος Μυκόνου «Μαντώ» και ο Χορευτικός Όμιλος «Τρίπολης».

Τις χορευτικές εκδηλώσεις θα «ντύσει» μουσικά η παραδοσιακή ορχήστρα «Χοροσταλίτες».

«Φέτος, παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι συμμετέχοντες σύλλογοι έρχονται να παρουσιάσουν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα  αλλά και να μας μεταφέρουν την λαϊκή τέχνη, τα έθιμα και την κουλτούρα της περιοχής τους. Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όσους  συλλόγους του νησιού μας, ανταποκριθήκαν στο δημόσιο κάλεσμα μας και μας τιμούν με την παρουσία τους. Πρόκειται για τους συλλόγους Κρητών, Ηπειρωτών και Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε σε όσους μας εμπιστεύονται για 2η φορά, όπως ο Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων "Αλκάθους και Καρία" που πραγματικά φέτος έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και έρχονται στο νησί με μια πολυπληθή ομάδα, παρουσιάζοντας  το έθιμο του Μάη και τον παραδοσιακό γάμο των Μεγάρων, όπως επίσης η ομάδα «Μαντώ» από την Μύκονο, που θα μας συγκινήσει, ταξιδεύοντάς μας πίσω  στα  χρόνια του ξεριζωμού».

Ο Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης έχει ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας με χορούς και τραγούδια από την καρδιά της Επανάστασης.

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου με την εφηβική χορευτική ομάδα του θα παρουσιάσει το "έθιμο του Κλήδονα" από την περιοχή των Μάρηδων και χορούς του Έβρου.

«Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους νέους φίλους που μας εμπιστεύθηκαν και δήλωσαν την συμμετοχή στο φεστιβάλ μας. Ελπίζουμε να φανούμε άξιοι των προσδοκιών τους και να απολαύσουν την μοναδική φιλοξενία των Συριανών», σημειώνει η πρόεδρος του Ομίλου «η σοφία της παράδοσης».

Επισημαίνεται ότι, κάθε χρόνο το "συριανοπατῶ" δίνει ένα μήνυμα μέσα από τις δράσεις τους. Το μήνυμα φέτος είναι " Αγκαλιάζω το Όραμα Ελπίδας". Οι συμμετέχοντες, οι θεατές κι οι διοργανωτές θα ενημερωθούν για αυτή την τόσο σημαντική δράση και θα γεμίσουν την καρδιά τους με όραμα…. «Όραμα Ελπίδας».

Ο πήχης συνεχώς πιο ψηλά

Καταλήγοντας, η κ. Λούβαρη τονίζει ότι για τα μέλη του Ομίλου «το "συριανοπατῶ"  είναι η ελπίδα, η δημιουργία, ο τρόπος να δείξουν την αγάπη τους για την παράδοση, το νησί μας και τους κατοίκους του. Θέλουμε μέσα από αυτό, να μας γνωρίσουν, να επισκεφθούν το νησί, να το αγαπήσουν να γίνουν ένα μαζί του και μαζί μας. Γι’ αυτό τον σκοπό αγωνιζόμαστε σκληρά και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη για εμάς ανταμοιβή. Σας ευχαριστώ πολύ εκ μέρους όλων αυτών των ανθρώπων που εργάζονται αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά γι αυτή την διοργάνωση. Καλή μας επιτυχία!!».

Το 3ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους & ενήλικες "συριανοπατῶ" θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Ιουλίου 2021, ανοίγοντας τον κύκλο των φετινών φεστιβαλικών διοργανώσεων στη Σύρο.