Η Ακαδημία του Θεάτρου Σκάλα του Μιλάνου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης

Ιστορικός σταθμός για τον πολιτισμό της Σύρου

Κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων που φιλοδοξεί να συνδέσει τη Σύρο με τον «ναό της όπερας στην Ευρώπη» και να συμβάλει στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ δύο λυρικών θεάτρων με μεγάλη και λαμπρή ιστορία θα αποτελέσει η πολυαναμενόμενη συναυλία αριστούχων της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου «Απόλλων», εντός του επόμενου μήνα.

Η συναυλία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη στήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Την ευχάριστη αυτή είδηση ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, σημειώνοντας πως με τη συγκεκριμένη συναυλία τίθενται οι βάσεις για μία ευρύτερη συνεργασία με το σημαντικότερο Θέατρο Όπερας στην Ευρώπη.

«Παραλάβαμε και κρατάμε στα χέρια μας μια σπουδαία, ανεκτίμητη κληρονομιά. Δεν είναι μόνο κάθε μορφή τέχνης αλλά είναι συνολικά η πολιτιστική μας κληρονομιά και είμαστε υποχρεωμένοι με γιγαντωμένη τιμή και ευθύνη να τη διαφυλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η πρώτη οργανωμένη λυρική σκηνή στη νεότερη Ελλάδα

Το Λυρικό Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», μοναδικό δείγμα αυτού του τύπου θεάτρων στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα, αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης. Κατασκευάστηκε στα 1862 – 1864 με σχεδιασμό εκτέλεσης  από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampò και έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα ζωντανή την – κατά κύριο λόγο ιταλική – λυρική μουσική παράδοση στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους.

​Το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, χωρητικότητας 300 θέσεων, διέγραψε μια πλούσια και μοναδική  καλλιτεχνική πορεία και γνώρισε χρόνια χρυσής ακμής, φιλοξενώντας στη σκηνή του διακεκριμένους καλλιτέχνες και μεγάλους θιάσους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ποικίλο ρεπερτόριο και με έμφαση στο λυρικό θέατρο.

​Σε όλους τους κατοίκους αυτού του τόπου, σε όλους εμάς αλλά και στους επισκέπτες μας, οι οποίοι το θαυμάζουν και υποκλίνονται, είναι  ευρύτατα ριζωμένη εδώ και 157 χρόνια  η πεποίθηση, ενδεχομένως μονομερής αλλά πάντοτε ολοζώντανη, ότι το Λυρικό Θέατρο «Απόλλων» αποτελεί τη μικρογραφία του Θεάτρου της Σκάλας  του Μιλάνου.

​Η Σκάλα του Μιλάνου παραμένει πάντοτε μέτρο σύγκρισης: μεγάλη από άποψη ιστορίας και τέχνης, μεγάλη ως πολιτιστική και ποιοτική εμπειρία που εμψυχώνει την βούλησή μας ναγινόμαστε πάντοτε καλύτεροι.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει  μια «αδελφική» διάσταση μεταξύ των δύο αυτών Λυρικών Θεάτρων», τόνισε η κ. Λεονταρίτη, προσθέτοντας πως η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης συνεργασίας με την Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου είναι για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης μέρος του οράματος για το μέλλον στον τομέα του πολιτισμού στο νησί και για το τι θα μεταδοθεί στις επόμενες γενιές.

Κατέστησε επίσης γνωστό πως η εν λόγω συναυλία είχε προγραμματιστεί αρχικά στις 19 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ωστόσο οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησή της. Μετά το άνοιγμα των κλειστού τύπου θεάτρων, η εκδήλωση θα γίνει πραγματικότητα τον επόμενο μήνα και η αποστολή της Μεγάλης αυτής Σχολής Όπερας θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό για το εμβληματικό μας θέατρο και τον πολιτισμό της Σύρου, μετά από 157 χρόνια (1864) και την πρώτη όπερα Rigoletto  του Giuseppe Verdi στα εγκαίνια του Θεάτρου Απόλλων.

Η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα εγκαινιαστεί στις 11 Νοεμβρίου 2021 και θα λάβει και έναν επετειακό χαρακτήρα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης.

Ο Ναός της Όπερας στην Ευρώπη

Η Σκάλα του Μιλάνου (ιταλικά: Teatro alla Scala, αναφέρεται συχνά La Scala), είναι ένα από τα πιο διάσημα οπερατικά θέατρα στον κόσμο και είναι γνωστό ως Ο ναός της όπερας. Πήρε την ονομασία της από την ομώνυμη πλατεία του Μιλάνου όπου και βρίσκεται, την Piazza della Scala. Τα κύρια καλλιτεχνικά δρώμενα του θεάτρου, είναι η όπερα, οι παραστάσεις μπαλέτου και οι συναυλίες κλασικής μουσικής. Ο Antonio Bernocchi ήταν ο μέγιστος χρηματοδότης για την ανακατασκευή του Teatro alla Scala στο Μιλάνο που επλήγη από τον βομβαρδισμό του πολέμου και ξανάνοιξε "όπως ήταν και όπου ήταν" στις 11 Μαΐου 1946

Το θέατρο κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας ώστε να αντικαταστήσει το παλαιό θέατρο που στέγαζε την Όπερα του Μιλάνου, το Teatro Regio Ducale, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 26 Φεβρουαρίου 1776. Το έργο ανατέθηκε στον διάσημο αρχιτέκτονα Τζουζέπε Πιερμαρίνικαι τα επίσημα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 3 Αυγούστου 1778, παρουσία του αρχιδούκα Φερδινάνδου των Αψβούργων. Η πρώτη παράσταση που δόθηκε ήταν η όπερα L' Europa riconosciutaτου Αντόνιο Σαλιέρι.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το θέατρο βομβαρδίστηκε, τη νύχτα μεταξύ 15ης και της 16ης Αυγούστου 1943, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ κατέρρευσε η οροφή. Το κτίριο ανοικοδομήθηκε αμέσως, όμως η βιασύνη για την ανοικοδόμηση της στέγης και η αναστήλωση του πολύπλοκου συστήματος δοκών, εμποδίστηκε από την εύρεση πανομοιότυπων με τα πρωτότυπα εξαρτημάτων, με αποτέλεσμα η ακουστική της αίθουσας να είναι χειρότερη απ' ό,τι πριν.

Με την ευκαιρία της αναστήλωσης, στην οροφή τοποθετήθηκε ένας τεράστιος πολυέλαιος με περίπου 400 λαμπτήρες, κατασκευασμένος από φυσητό γυαλί από τεχνίτες της Βενετίας. Το θέατρο ξανάνοιξε τις πύλες του στις 11 Μαΐου 1946, με ένα κοντσέρτο του Αρτούρο Τοσκανίνι. Μία δεύτερη σημαντική ανακαίνιση έγινε τη διετία 2002 - 2004 η οποία, εκτός των άλλων, επέφερε και μια μικρή αύξηση στη χωρητικότητά του, η οποία σήμερα είναι στις 2.030 θέσεις.

Η Σκάλα του Μιλάνου γνώρισε την πρώτη της μεγάλη ακμή κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής. Δεύτερη περίοδος μεγάλης ακμής υπήρξε η δεκαετία του 1970, όταν υπό τη διοίκηση του Πάολο Γκράσι σηματοδοτήθηκε η μεγαλύτερη παραγωγικότητα του θεάτρου, με περίπου 300 παραστάσεις το χρόνο.

Η Ακαδημία της Σκάλας λειτουργεί από το 1991 και παρέχει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με τμήματα, μουσικής,  χορού, θεάτρου και καλλιτεχνικής διοίκησης. Αριστούχοι που λαμβάνουν μέρος στις κεντρικές παραστάσεις της όπερας.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, τα οποία τόνισαν ότι η συγκεκριμένη συναυλία θα αποτελέσει μία δυναμική επανεκκίνηση των εκδηλώσεων στο Θέατρο Απόλλων.

Σημειώνεται πως, η συναυλία θα μεταδοθεί μέσω live streaming για να την απολαύσουν και όσοι δεν θα καταφέρουν να παρευρεθούν στο θέατρο.