Το ιστορικό Θέατρο Απόλλων υποδέχεται στη σκηνή τους αριστούχους της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου, Noemi Muschetti, Paolo Antonio Nevi και Paul Grant

Κορυφαία πολιτιστική συνάντηση

Ιστορικό σταθμό για τον πολιτισμό της Σύρου θα αποτελέσει η πολυαναμενόμενη συναυλία αριστούχων της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης.

Η κορυφαία αυτή πολιτιστική συνάντηση που φιλοδοξεί στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο λαμπρών λυρικών θεάτρων της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου 2021, 157 χρόνια μετά την πρώτη όπερα Ριγκολέττο του Τζιουζέπε Βέρντι στα εγκαίνια του Θεάτρου Απόλλων (1864).

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα με την υποστήριξη της Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου και της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ενώ λαμβάνει παράλληλα και επετειακό χαρακτήρα, καθώς εντάσσεται στον κύκλο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Προετοιμασία νέων τραγουδιστών όπερας

Ιδρυόμενη από τον Riccardo Muti το 1997, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Leyla Gencer, η Ακαδημία της Λυρικής Όπερας La Scala μεταφέρει την κληρονομιά της σχολής «Cadetti della Scala», που ιδρύθηκε το 1950 από τον Arturo Toscanini, για να διατηρήσει και να μεταδώσει την ιταλική οπερατική παράδοση στις  νέες γενιές.

Η Ακαδημία προετοιμάζει νέους τραγουδιστές όπερας που έχουν σταθερό υπόβαθρο στη φωνή και τη μουσική για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, βελτιώνοντας τις τεχνικές και ερμηνευτικές τους δεξιότητες σε ένα διετές πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών με υψηλή δυνατότητα μετάδοσης των σκηνικών τους ικανοτήτων. Επικεφαλής εκπαιδευτής είναι η Luciana D’Intino, ειδικευμένη στη φωνητική και ερμηνευτική τεχνική. Μαζί της είναι οι καθηγητές όπερας του διαμετρήματος του Vincenzo Scalera, ο Umberto Finazzi, ο James Vaughan, ο Nelson Guido Calzi και ο Michele D’Elia για μελέτη ρόλου, και η σκηνοθέτης Marina Bianchi για τις σκηνικές τέχνες.

Μια σημαντική πτυχή του ακαδημαϊκού προγράμματος, είναι ότι από την πρώτη χρονιά, δίνονται στους μαθητές η ευκαιρία να εμφανιστούν στη σκηνή ενώπιον κοινού στην Ιταλία και πρώτα απ 'όλα στη La Scala μαζί με ερμηνευτές παγκόσμιας κλάσης, διευθυντές ορχήστρας και σκηνοθέτες, καθώς και ένα εντατικό πρόγραμμα συναυλιών και όπερων στο εξωτερικό. Ένας σημαντικός πυλώνας στο πρόγραμμα της Ακαδημίας είναι το ετήσιο Academy Project, μια όπερα στο πρόγραμμα εποχής Teatro alla Scala, πρόγραμμα που ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στους σολίστ και θεσμοθετήθηκε το έτος 2000.

Μεταξύ των πρώην φοιτητών της Ακαδημίας και πλέον καταξιωμένων καλλιτεχνών, αναφέρουμε: Serena Farnocchia, Carmen Giannattasio, Anja Kampe, Irina Lungu, Nino Machaidze, Pretty Yende, Federica Lombardi, Fatma Said, Anita Rachvelishvili, Aya Wakizono, Sonia Prina, Leonardo Cortellazzi, , Giovanni Sala, Fabio Capitanucci, Massimo Cavalletti, Vincenzo Taormina, Mikheil Kiria, Simon Lim και Jong Min Park.

Στις 11 Νοεμβρίου 2021, το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα έχει τη χαρά να απολαύσει τους αριστούχους καλλιτέχνες  της ακαδημίας, Noemi Muschetti (υψίφωνο), Paolo Antonio Nevi (τενόρο), Paul Grant (βαρύτονο), τους οποίους συνοδεύει μουσικά ο Έλληνας πιανίστας Αθανάσιος Παπαΐσίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα μεταδοθεί live streaming για να την απολαύσουν και όσοι δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στο θέατρο.

Οι ερμηνευτές της παράστασης

Η Noemi Muschetti άρχισε τις σπουδές της σε μικρή ηλικία στην Ακαδημία Carmelo Mollica στη γενέτειρά της, τις Συρακούσες της Σικελίας. Συνέχισε να εργάζεται υπό την καθοδήγηση της σοπράνο Francesca Scaini και εισήχθη στο Marcello Giordani’s Accademia YAP.

Έχει κερδίσει βραβεία σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς φωνής. Συνέχισε να βελτιώνει τα ταλέντα της, παίρνοντας μαθήματα από τους Marcello Giordani, Gianluca Gucciardo, Franco Fussi, Mariella Devia, Stefano Giannini, Francesca Patanè, Alessio Pizzech και Stefania Bonfadelli. Έχει δώσει αξιόλογες παραστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ στο Teatro Massimo Vincenzo Bellini στην Κατάνια και οι Επτά Τελευταίες Λέξεις του Χριστού από τον Χάιντν.

Το ντεμπούτο της στην όπερα ήταν ως Berta στο Il barbiere di Siviglia και Adina στο L’elisir d’amore σε σκηνοθεσία Enrico Stinchelli. Έκανε το ντεμπούτο της στο Teatro Petruzzelli στο Μπάρι ως Gilda στο Rigoletto και ως Amenaide στο Tancredi για σχολεία. Έχει κερδίσει τον διαγωνισμό AsLiCo για την ερμηνεία της ως Adina.

Ο Noemi έγινε δεκτή στην Ακαδημία Λυρικής Όπερας La Scala για τη διετία 2019-2021. Έκανε το ντεμπούτο της στο Teatro alla Scala τον Νοέμβριο του 2019 στο ρόλο της Clorinda στο La Cenerentola per i bambini με μαέστρο τον Pietro Mianiti σε σκηνοθεσία του Ulrich Peter. Αρχικά, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 και σε επανάληψη τον Ιούνιο του 2021, όπου και η όπερα μεταδόθηκε στο κοινό μέσω streaming.

Ο Paolo Antonio Nevi γεννήθηκε στο Τέρνι και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε νεαρή ηλικία. Το 2016 μετακόμισε στην Πάρμα για να σπουδάσει τραγούδι όπερας στο Ωδείο A. Boito υπό τον Nemi Bertagni, συμπληρώνοντας τις σπουδές του και παρακολουθώντας μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν από τους Pietro Ballo και Danny Lemmo.

Το φθινόπωρο του 2018 πέρασε τη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή του στην Ακαδημία Όπερας La Scala για τη διετία 2019-2021. Τον Σεπτέμβριο του 2019 υποδύθηκε τον  Nemorino στο L’elisir d’amore, στο Teatro Olimpico στη Βιτσέντσα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ακαδημία, ο Paolo ερμήνευσε τον ρόλο του Don Ramiro στο La Cenerentola per i bambini από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, με μαέστρο τον Pietro Mianiti και τον Ulrich Peter ως σκηνοθέτη. Έχει επίσης ερμηνεύσει διάφορους ρόλους στο πρόγραμμα της σεζόν Teatro alla Scala: τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2020 ήταν ο Benvolio στο Roméo et Juliette του Gounod, σε διεύθυνση Lorenzo Viotti και σκηνοθεσία Bartlett Sher και, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021, ήταν Don Ο Curzio στην ιστορική παραγωγή του Le nozze di Figaro του Giorgio Strehler, που γυρίστηκε από τη Marina Bianchi με τη σκηνοθεσία του Daniel Harding.

Ο Paul Grant γεννήθηκε στο Εδιμβούργο, όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, συνέχισε να βελτιώνει το ταλέντο, του στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στο Λονδίνο. Από το 2017 έως το 2019 φοίτησε στην Όπερα της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου. Είναι μέλος του Academy Song Circle και έχει εμφανιστεί ως σολίστ στη σειρά RAM/Kohn Foundation Bach Cantata Series.

Ο Paul έγινε δεκτός στην La Scala Academy of Lyric Opera για τη διετία 2019-2021. Έκανε το ντεμπούτο του στο Teatro alla Scala ως Dandini στο La Cenerentola per i bambini, υπό τη διεύθυνση του Pietro Mianiti και σε σκηνοθεσία Ulrich Peter. Μεταξύ των παραγωγών της La Scala που συμμετείχε, αναφέρουμε τον ρόλο του Grégorio στο Roméo et Juliette του Gounod το 2020, σε σκηνοθεσία Bartlett Sher με μαέστρο τον  Lorenzo Viotti, και τον Cappadocian στη Salome του Strauss, που μεταδόθηκε ζωντανά τον Φεβρουάριο του 2021, υπό τη διεύθυνση του Riccardo Chailly και σκηνογραφία από τον Damiano Michieletto. Θα επιστρέψει στο Teatro alla Scala ως πρώην φοιτητής της Ακαδημίας τη σεζόν 2021-2022 ως Sebastian στο The stormest, μια όπερα που συνέθεσε και διευθύνει ο Thomas Adès και σκηνοθετεί ο Robert Lepage (Νοέμβριος 2022).

Ο Αθανάσιος Παπαϊσίου από τη Θεσσαλονίκη, σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Νόρας Λουκίδου) και έλαβε το αντίστοιχο Δίπλωμα. Συνέχισε τις σπουδές του στο North College (Παράρτημα του London College of Music at Thames Valley University – τάξη Γιώργου Θυμή) και απέκτησε το Diploma of Licentiateship και το Diploma of Fellowship in piano performance (Master) του London College of Music.

Επιπλέον, σπούδασε πιάνο με τους Martino Tirimo, Richard Syracuse, Viktor Merzhanov και Raphael Terroni, τσέμπαλο με την Κατερίνα Βλάτη και τον Γεράσιμο Χοϊδά και συνοδεία πιάνου με τους Δημήτρη Γιάκα, Sergio Magli, Ulrich Rademacher, Kurt Equiluz και Bogdan Stanev.

Τα πεδία ενδιαφέροντός του επικεντρώνονται στην μπαρόκ και τη ρομαντική περίοδο της μουσικής και στη μουσική των Εθνικών Μουσικών Σχολών των Βαλκανίων.

Συμμετείχε ως κορεπετίτορας στην Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης, ως πιανίστας ορχήστρας σε συναυλίες της Κρατικής και της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου, και ως τσεμπαλίστας στην μπαρόκ ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου. Στο πλαίσιο των παραπάνω δραστηριοτήτων, έδωσε σόλο ρεσιτάλ και συμμετείχε σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αυστρία, Ισπανία, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Τουρκία κ.α.). Από το 1996 εργάζεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως καθηγητής συνοδείας πιάνου στο τμήμα Μονωδίας/Όπερας.