Προχωρά σε δημόσιο διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από την αυριανή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιοποίηση του αρχείου της Βιβλιοθήκης

Τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση εφημερίδων που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1916

Στο πολύτιμο έργο της ψηφιοποίησης και προβολής του ιστορικού αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αξιοποιώντας το ποσό των 169.400 ευρώ, προκειμένου να διασώσει το σπουδαίο υλικό της αλλά και να το αναδείξει.

Με απόφαση που θα πάρει αύριο στη νέα συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή, αναμένεται να διενεργηθεί προσεχώς ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου της εν λόγω υπηρεσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σε παλαιότερες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων του Δήμου, η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του κυρίου του έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ουσιαστικά το έργο αφορά στην ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου κατά τα επαναστατικά χρόνια, μέσω της ψηφιοποίησης και της προβολής του πολύτιμου ιστορικού αρχείου της Βιβλιοθήκης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών, οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών.

Η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είχε γνωστοποιηθεί στις 12/7/2021.

Ανάδειξη του αρχείου μέσω σύγχρονων εφαρμογών

Ουσιαστικά αντικείμενο της σύμβασης είναι η τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και η δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών προβολής από το πολύτιμο αρχείο εφημερίδων που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου.

Σύμφωνα με την εισήγηση των συμβούλων της Οικονομικής Επιτροπής: “Η απαρχή του οικισμού της Ερμούπολης στο παράλιο μέρους του νησιού της Σύρου ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Καταδιωκόμενοι Έλληνες από όλα τα μέρη της Ελλάδας κατέφυγαν στις άξενες ακτές του νησιού, ρακένδυτοι, πεινασμένοι και τρομαγμένοι από τις σφαγές, τους διωγμούς, τον εξανδραποδισμό και τη φρίκη. Αυτοί οι άνθρωποι πάλεψαν προς άπειρα εμπόδια και αντιξοότητες και κατάφεραν να αναστήσουν στο κέντρο του Αιγαίου μια πόλη μεγάλη, πολυάνθρωπη, οργανωμένη, αυτοδιοικούμενη δημοκρατικά, σφύζουσα από οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, η οποία δεν βοήθησε μόνον την Επανάσταση να σταθεί αλλά αποτέλεσε και το μοναδικό εμπορικό της λιμάνι.

(...)

Η Ερμούπολη είναι μία πρωτεύουσα που η γέννηση, η εκρηκτική της ανάπτυξη στα ταραγμένα επαναστατημένα χρόνια, η ακμή της, η διεθνής της λάμψη αλλά και η τεράστια οικονομική συμβολή της στον Αγώνα αποτελεί το δεύτερο, μετά τη νίκη, θαύμα της ελληνικής επαναστάσεως.

Η ιστορία της ειρηνικής δημιουργίας της πόλης εν μέσω του πολέμου, παρουσιάζεται γλαφυρά μέσα από τη μελέτη των πρωτογενών πηγών της εποχής και πρωτίστως των εφημερίδων.

Ερευνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βιβλιοθήκη για τη μελέτη του Τύπου του 19ου αιώνα, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό”.

Με βάση τα παραπάνω και στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και η δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών προβολής του από το πολύτιμο αρχείο των εφημερίδων που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου.

Τι προβλέπεται στο έργο

Συγκεκριμένα προβλέπεται η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση εφημερίδων που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1916. Πέραν των εργασιών ψηφιοποίησης και ψηφιακής επεξεργασίας στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί: α. Ένα αποθετήριο αναζήτησης στο περιεχόμενο των εφημερίδων και μέσω της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. β. Η νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, καθώς και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές προβολής και διάχυσης του πλούσιου περιεχομένου. γ. Διαδραστικές εφαρμογές για επιφάνειες αφής. δ. Υλοποίηση ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε οθόνη αφής. ε. Ψηφιακό διαδραστικό χρονολόγιο της ιστορίας της Σύρου. στ. Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας σε φορητές συσκευές.

Οφέλη για τη Σύρο

Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, όπως αναφέρεται στην εισήγηση για τον διαγωνισμό, τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν:

1. Στην ολοκλήρωση, προβολή και διαχείριση του Αρχείου που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και θα έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη παρουσία της στην περιοχή των Γραμμάτων και των Τεχνών και τοπικά και διεθνώς.

2. Στη δυνατότητα παραγωγής περισσότερων εκδόσεων (ηλεκτρονικής και έντυπης μορφής) όπως επίσης και στην αποτελεσματικότερη βοήθεια προς τους ερευνητές που ασχολούνται με αυτό το αρχειακό υλικό.

3. Στη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος από την καταστροφή, κυρίως λόγω φθοράς από τη χρήση. Το μέγεθος του αρχειακού υλικού – που είναι πολύ μεγάλο – και η παλαιότητά του, το καθιστούν λίαν ευπαθές.

4. Στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των χρηστών του Αρχείου που είναι η οικονομία χρόνου, η συλλογή και η επεξεργασία της πληροφορίας.

5. Στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εμβάθυνση σε θέματα εκπαίδευσης, την ενεργοποίηση των ανθρώπων και κυρίως των νέων προς τον πολιτισμό και την καλλιέργεια των σχέσεων συνεργασίας.

Σημειώνεται πως το έργο απευθύνεται σε ευρεία ομάδα κοινού και ικανοποιεί ομάδες όπως: α. Κατοίκους της Ελλάδας, της Σύρου και των Κυκλάδων, β. Ομογενείς, γ. τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γ. μαθητές και φοιτητές, δ. δασκάλους και καθηγητές, ε. Πανεπιστημιακούς, στ. Ερευνητές, ζ. ιστορικούς – βιβλιοθηκονόμους, η. Καλλιτέχνες.