Το φεστιβάλ Ρεμπέτικου επιστρέφει για 6η χρονιά

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» υποδέχεται για έκτη χρονιά τους λάτρεις του είδους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, στο διάστημα από 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022. Το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ, καθώς συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού. Το φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Κυκλαδικής Εταιρείας Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ο Aντώνης Μαραγκός, συνεργάτης της ΚΕΤΑΝ και υπεύθυνος του φεστιβάλ, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για τη φετινή διοργάνωση: “Σχεδόν σε κάθε διοργάνωση ορίζουμε έναν άξονα γύρω από τον οποίο θα κινηθεί το φεστιβάλ. Φέτος, το φεστιβάλ αναφέρεται κυρίως στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, έχοντας ως επίκεντρο την σμυρνέικη σχολή. Η σχέση του φεστιβάλ και της Σύρου με τη Μικρασιατική καταστροφή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό του μόνιμου πληθυσμού της Σύρου έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία. Ο δεύτερος άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το φεστιβάλ είναι φυσικά και ο Μάρκος Βαμβακάρης όπου φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατό του”.

Το συναυλιακό πρόγραμμα

Το φεστιβάλ ξεκινάει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, με την Μαρία Κατινάρη και τον Γιώργο Ζορμπά  και μια συνοδεία από σπουδαίους σολίστες, Στη μουσική παράσταση «Με λένε Σμύρνη» παρουσιάζεται ένα μελωδικό οδοιπορικό με μουσικά χρώματα κι αρώματα της δικής μας Ανατολής, μέσα από μνήμες κι ακούσματα που φανερώνουν την έντονη παρουσία του γνήσιου κι ανόθευτου λαϊκού πνεύματος στην πιο αυθεντική του μορφή, τα τραγούδια.  

Τη δεύτερη μέρα, 30 Αυγούστου, οι Rebeti παρουσιάζουν τις δικές τους δημιουργίες αλλά και τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, προσεγγίζοντας το έργο του μεγάλου μας συνθέτη.  Την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, τα τοπικά σχήματα Ηλίανθος και Σαμπάχ εστιάζουν κυρίως στο έργο του Μάρκου Βαμβακάρη και σε προγενέστερες ή μεταγενέστερες μουσικές συγγένειες. Η τέταρτη ημέρα φέρνει το μουσικό τμήμα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου στη Σύρο. Ο πολιτιστικός σύλλογος με τη μακρά ιστορία, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς και μικρασιατικούς σκοπούς και τραγούδια, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη. Θα συμμετέχει ομάδα μπουζουκιών και μικρό χορευτικό του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Το φεστιβάλ κλείνει με τη συναυλία των παιδιών του Εν Χορδαίς & Οργάνοις, με τίτλο “Η Ποίηση και το Ρεμπέτικο” όπου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα σπουδαίων συνθετών όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος καθώς και από το έργο “Μάρκος, ο Δάσκαλός μας” σε στίχους και μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Εκτός από τις συναυλίες, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα είναι επισκέψιμη και η έκθεση λαϊκών  μουσικών οργάνων  στην οποία θα συμμετέχουν οι οργανοποιοί: Γαλανός Νίκος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Καδόγλου Γιάννης, Κατσιφής Τάσος, Μιλτιάδου Σάββας, Παΐσιος Νίκος, Στάμκος Παναγιώτης, Στεφανίδης Γρηγόρης, Σχοινάς Δημήτρης, Τσιώλης Μάκης, Τσουλόγιαννης Γιάννης και Φρονιμόπουλος Νίκος. Όπως λέει ο Αντώνης Μαραγκός: “Είναι μερικοί από τους πιο φημισμένους και σημαντικούς οργανοποιούς της χώρας που ασκούν καλλιτεχνική οργανοποιία και όχι μαζική βιομηχανική παραγωγή και  συμβάλλουν, όχι μόνο στο να διατηρηθεί η τέχνη, αλλά και να εξελιχθεί, έχοντας εισάγει νέες μεθόδους, εργαλεία και  υλικά  που δεν χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι. Είναι πραγματικά καινοτόμοι σε αυτό που κάνουν. Το φεστιβάλ θεωρεί πως η έκθεση λαϊκών οργάνων είναι σημαντική και απαραίτητη. Χωρίς αυτά τα όργανα δεν υπάρχει λαϊκή μουσική και χωρίς τη λαϊκή μουσική δε θα υπήρχαν αυτά τα μουσικά όργανα”.

Την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Αυγούστου θα διεξαχθεί κι ένα διήμερο μουσικό εργαστήρι με τον Πέτρο Κουλουμή, από την Κύπρο, με θέμα την τεχνοτροπία και την υφολογική προσέγγιση της Μικρασιατικής Σχολής. Ο Πέτρος Κουλουμής, που συμμετείχε και πέρυσι στο φεστιβάλ και είχε ενθουσιάσει τους πάντες, είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές που έχουν εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία.

“Το φεστιβάλ επιδιώκει να συμβάλλει, με τη δυνατότητα και τους πόρους που έχει, στη διατήρηση αυτού του πολιτιστικού στοιχείου της Ελλάδας το οποίο σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έχει εκλείψει. Το γνήσιο, αυθεντικό λαϊκό τραγούδι. Μπορεί να το συναντάμε συχνά αλλά έχει πάρει μια μουσειακή μορφή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως, τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό το είδος έχει αποτελέσει πεδίο ενδιαφέροντος για τη  διανόηση ενώ δεν έχει την αναμενόμενη απήχηση στα λαϊκά στρώματα. Τόσο οι λειτουργοί του όσο και οι άνθρωποι που το αγαπούν όμως,  παλεύουν να το διατηρήσουν ζωντανό. Έτσι λοιπόν, γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί τόπος και χρόνος στους ανθρώπους που υπηρετούν αυτό το είδος ώστε  να τους γνωρίσει ο κόσμος . Γι’ αυτό, το φεστιβάλ, προσπαθεί να κρατάει ένα προφίλ κοντά στο αυθεντικό ύφος του είδους, σεβόμενο την αισθητική του” λέει ο υπεύθυνος του φεστιβάλ.

Μια σημαντική διοργάνωση για τη Σύρο

Ερωτώμενος για τη συμμετοχή των κατοίκων της Σύρου και την απήχηση που έχει το ρεμπέτικο και αυθεντικό λαϊκό τραγούδι στο νησί, μας λέει: “ Το κοινό της Σύρου θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή όπως βέβαια και οι επιχειρήσεις. Στη Σύρο δεν βλέπουμε πια να υπάρχουν στέκια που να υποστηρίζουν αυτό το είδος. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως εφόσον υπάρχουν τόσοι χώροι που εξυπηρετούν μια άλλη κουλτούρα, δεν υπάρχουν, στο νησί του Βαμβακάρη, μουσικά σχήματα και μαγαζιά που να υποστηρίζουν τη λαϊκή παράδοση. Τα στέκια τα δημιουργούν οι ντόπιοι, τα  μαγαζιά που ανοίγουν μόνο για το καλοκαίρι και δουλεύουν με τους επισκέπτες, δεν αποτελούν στέκια. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει κίνητρο για τους μουσικούς, δεν υπάρχουν πολλά τοπικά σχήματα αν και υπάρχει αρκετό έμψυχο υλικό. Χάνεται λοιπόν έτσι και η ενημέρωση του κοινού για το είδος και το ενδιαφέρον για ανάλογες διοργανώσεις”.

Κλείνοντας, ο Αντώνης Μαραγκός, καλεί τον κόσμο της Σύρου να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και να στηρίξει το φεστιβάλ: “Είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και προσελκύει πολλούς  επισκέπτες, φίλους  και ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το μουσικό αυτό είδος και τη σχέση του νησιού με αυτό κατά το παρελθόν. Είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που υπάρχει στο είδος αυτό, τουλάχιστον από άποψη επισκεψιμότητας και για τα δεδομένα του νησιού. Καλό θα ήταν και η επιχειρηματικότητα να αξιοποιήσει το μουσικό αυτό γεγονός για το καλό όλων”.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Δευτέρα 29 Αυγούστου, 21.00 Ταρσανάς -  «Με λένε Σμύρνη»
Τρίτη 30 Αυγούστου , 21.00, Ταρσανάς - Rebeti
Τετάρτη 31 Αυγούστου, 20.30, κτήριο Κορνηλάκη - Τοπικά σχήματα Σύρου
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, 21.00, έπαυλη Τσιροπινά -  Σαντούρια Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρίου, 21.00, έπαυλη Τσιροπινά - Εν Χορδαίς & Οργάνοις

Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων: Αίθουσα Γ. & Ε. Βάτη, Πλατεία Μιαούλη, Καθημερινά: 10.00-14.00 & 18.30-21.00
Διήμερο Μουσικό Εργαστήρι με τον Πέτρο Κουλουμή: Τρίτη 30 Αυγούστου (Αίθουσα Γ. Ρίτσου, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης) & Τετάρτη 31 Αυγούστου, (Συνεδριακή αίθουσα «Βαλμά» Επιμελητηρίου Κυκλάδων), 14.00-16.30

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη - απαραίτητη η κράτηση θέσεων