Η συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

To Σάββατο το βράδυ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάγου, πραγματοποίησαν μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την επέτειο του θανάτου του (2 Σεπτεμβρίου), τιμώντας τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού. Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάγου, Ισίδωρος Ρούσσος: “Δεν είναι ένα μνημόσυνο για τον ένα χρόνο που έφυγε. Είναι η αγάπη μας για το έργο που μας άφησε. Εννιαμελής ορχήστρα για να αποδώσει τον ήχο που αρμόζει στα υπέροχα τραγούδια του”.

Στην έναρξη της βραδιάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, Νίκος Κοντιζάς ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και όλους όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο για τη διεξαγωγή της συναυλίας. Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο μουσικός Δημήτρης Πάντος, ο οποίος είχε την επιμέλεια της ορχήστρας και του προγράμματος. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν της χώρας, τα χρόνια μετά τον παγκόσμιο και εμφύλιο πόλεμο, μίλησε για τη σπουδαιότητα του οράματος του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος, σε μια εποχή κοινωνικής εξαθλίωσης κατάφερε να βάλει μέσα σε κάθε λαϊκό σπίτι, τους στίχους των μεγάλων μας – ήδη αναγνωρισμένων διεθνώς τότε- ποιητών. “Με έναν τρόπο απλό , δωρικό, κατάφερε να ξέρουμε όλοι μας πέντε στίχους με βαθιά νοήματα μέσα από μια μουσική που την κατανοούμε όλοι. Είναι ένα μεγαλείο που μας άφησε προίκα”, είπε κλείνοντας ο Δ. Πάντος.

Οι εννέα μουσικοί πάνω στη σκηνή ήταν η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, ο Αρίστος Βαμβακούσης, ο Ισίδωρος Ρούσσος, ο Δημήτρης Μαραγκός, ο Παντελής Πετρίδης, ο Γιάννης Ρούσσος, ο Τάκης Φραγκούς, ο Θεόφιλος Ζερβός και ο Δημήτρης Πάντος, οι οποίοι συνέθεσαν ένα δεμένο καλλιτεχνικά σχήμα που απέδωσε με συνέπεια αλλά και δημιουργικότητα, κάποια από τα εμβληματικότερα έργα του μεγάλου συνθέτη,