“Σμύρνης θύμησες”

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Σμύρνης θύμησες” από το σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Στο γεμάτο από κόσμο θέατρο Απόλλων, η Ειρήνη Χαρδαλή, Πρόεδρος του συλλόγου, καλωσόρισε τους θεατές και άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας με συγκίνηση για τις χαμένες πατρίδες: “Εκατό χρόνια πέρασαν από την πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης, της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας της Ιωνίας που έμελλε να γίνει η νύφη της φωτιάς. Εκατό χρόνια πέρασαν από τότε που έδυσε στο θόλο της Ανατολής το άστρο του ελληνισμού. Η Σμύρνη,  η πολιτεία που μετά την καταστροφή έμεινε στη μνήμη με την εικόνα της ακμής να αντιπροσωπεύει τις πολιτείες όλων των εποχών που χάθηκαν σε πολεμικές συνθήκες μαζί με το ανθρώπινο στοιχείο τους, έχει γίνει πόλη σύμβολο, ιδέα που συμπυκνώνει τη γνώση και μνήμη για όλες τις πόλεις της Ιωνίας, την ιστορία και την ελληνικότητα της Μικράς Ασίας. Κι όμως, η Μικρά Ασία σαν ιστορία, σαν ανάμνηση αλλά και σαν τρόπος ζωής είναι παρούσα στη σύγχρονη Ελλάδα. Τη γευόμαστε στο τραπέζι μας, την τραγουδάμε όταν η καρδιά μας είναι βαριά και τη χορεύουμε στο γλέντι της χαράς μας. Κι όταν η πολιτική κατάσταση θλίβει την ελληνική ψυχή και η οικονομική κρίση μας τσακίζει, οι τραγικές συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής έρχονται στο νου σαν ένεση παρηγοριάς ότι η ράτσα μας επέζησε βιώνοντας τα χειρότερα, σαν παράδειγμα δύναμης, αγωνιστικότητας και θάρρους”.

Στη συνέχεια της ομιλίας της, η κα. Χαρδαλή κάνοντας αναφορά στα κύματα προσφύγων του παρελθόντος, ανέφερε: “Η Μικρασιατική καταστροφή είναι σήμερα πολύ επίκαιρη και κάτι περισσότερο από μία επέτειος. Ακόμα κι όταν σφίγγεται η καρδιά μας αντικρίζοντας  τις πομπές των σύγχρονων προσφύγων, την ταλαιπωρία του κορμιού και της ψυχής , την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, συνειρμικά έρχεται στο προσκήνιο η ιστορία των δικών μας προγόνων, αν και υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο τότε και στο σήμερα. Γιατί οι Μικρασιάτες , οι Πόντιοι και οι χριστιανοί της Ανατολικής Θράκης δεν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εκπατρίστηκαν βίαια , στο πλαίσιο ενός ευρύτερου  σχεδίου εθνοκάθαρσης και με τους όρους της συνθήκης της Λωζάνης . Άφησαν πίσω τους σπίτια, περιουσίες και ευμάρεια και το τραγικότερο, έχασαν για πάντα την πατρίδα. Η μεγάλη πομπή των κυνηγημένων και θαλασσοδαρμένων ναυαγών της Ανατολής είναι εκτός από την ιστορία της Σμύρνης, η ιστορία του έθνους αλλά και η ιστορία όλης της ανθρωπότητας”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκαν αποσπάσματα από λογοτεχνικές μαρτυρίες  της Διδώς Σωτηρίου, του Κοσμά Πολίτη, του Γιάννη Καρατζόγλου, τουΤζεϊχούν Ατούφ Κανσού , του Κ. Χ. Μύρη και του Γιώργου Σεφέρη, ζωντανεύοντας όμορφες αλλά και θλιβερές της “Σμύρνης θύμησες”. Την εκδήλωση πλαισίωσαν με παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια, οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργουσόπουλος στο πιάνο, Αποστόλης Μάρης στο κανονάκι – νέυ,  Αντώνης Κονσολάκης στο λαούτο,  Νίκος Απέργης στο ακορντεόν,  Αλέξανδρος Γκέλιας στο βιολί, Βαγγέλης Αραγιάννης στο κοντραμπάσο και  Ευτυχία Πανοπούλου στο τραγούδι ενώ τα θεατρικά δρώμενα και την αφήγηση κειμένων ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα μέλη του συλλόγου.

Η κα. Χαρδαλή, κλείνοντας την εκδήλωση  ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και ιδιαίτερα το Δήμο Σύρου Ερμούπολης που έκανε δεκτό το αίτημα του συλλόγου για τη φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου με κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει “το αίμα που χύθηκε στα χώματα της Μικρασίας, το αίμα των προγόνων μας”,  όπως χαρακτηριστικά είπε.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου οι επίσημες εκδηλώσεις

Αν και επισήμως η ημέρα μνήμης έχει οριστεί η 14η Σεπτεμβρίου, είθισται οι εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή μετά την 14η. Φέτος επομένως, οι εκδηλώσεις  θα λάβουν χώρα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτίει με συντριβή και σεβασμό, φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της Μικράς Ασίας και  καλεί όλους να παραστούν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Χρέος όλων μας είναι να μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό τον Μικρασιατικού Ελληνισμού, να μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας τέτοια σημαντικά ιστορικά γεγονότα και να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά.

 Όσο ζουν η μνήμη και η ιστορία αποτυπωμένες, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, δεν υπάρχουν χαμένοι πολιτισμοί.

Η νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες παραμένει πάντα δυνατή. Γιατί, όπως λέει και ο Όμηρος στην Οδύσσεια: "Και καπνόν μονάχα να δει ελαφροαναβαίνοντα ψηλά από την πατρίδα του κι ας πεθάνει".

Ας έχουμε ιστορική μνήμη και γνώση…

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Την Κυριακή  18 Σεπτεμβρίου 2022, από την 8η πρωινή ώρα  μέχρι και τη δύση του ηλίου, γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το Νομό Κυκλάδων και φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Στις 09:40 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου - Τήνου - Ανδρου - Κέας - Μήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β' ενώ αμέσως μετά,  θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του ιερού ναού από τον κ. Μίμογλου Κωνσταντίνο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης.

Στη συνέχεια,  στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων από φορείς και συλλόγους που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο, θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος ο οποίος θα σημάνει και τη λήξη της τελετής.