Μία χρονιά γεμάτη δράσεις για το Ινστιτούτο Σύρου

Για το Ινστιτούτο Σύρου, το 2022 ήταν ένα έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκαν σημαντικές δράσεις για την προστασία και προβολή του πολιτισμού μας καθώς, η δημιουργική ενέργεια των μελών του έφερε αποτελέσματα σε όλα τα πεδία δράσης του. Mε αφορμή τον απολογισμό του 2022 και τις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν εντός του Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ΔΣ, Παύλος Χατζηγρηγορίου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ιδιαίτερα πετυχημένη χρονιά που πέρασε αλλά και για τα επόμενα βήματα του Ινστιτούτου Σύρου.

“Το 2022 ήταν μία χρονιά η οποία ήρθε μετά από μία μεγάλη υποχρεωτική παύση λόγω της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε όσες δράσεις είχαμε προγραμματίσει. Έτσι λοιπόν, το 2022 ήταν μία πολύ καλή χρονιά με πολλή δουλειά, αφού προστέθηκαν και οι δράσεις των προηγούμενων ετών. Βασικός στόχος μας ήταν να είμαστε περισσότερο δραστήριοι σε τοπικό επίπεδο και γι’ αυτό οι περισσότερες δράσεις μας και συνέργειες κυμάνθηκαν στη λογική του να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες της Σύρου. Η αλήθεια είναι πως είμαστε χαρούμενοι και για την πιο μικρή μας δράση διότι τα μικρά συχνά έχουν πιο σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα και μας δίνουν μεγαλύτερη χαρά”.

Οι δράσεις του 2022

Αναλυτικά οι δράσεις του 2022, όπως ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Σύρου είναι οι εξής:

HERitage MONitoring (HER-MON), Πενθήμερο Workshop Ψηφιακών Εργαλείων στην Πολιτιστική Κληρονομιά, Δωρεά Ψηφιακής Καταγραφής κτηρίου ‘Λαζαρέτων’ Σύρου, Πολιτιστικές Διαδρομές: “Ο Δρόμος της Κλωστής”, Στήριξη δράσης “Μικροί Ξεναγοί Σύρου”, Transmissions Sound Art Residency Exchange (EEA / Norway Grants 2020-2022), Peripheral Visions 2022: Το αρχείο των Syros Sound Meetings ξαναζωντανεύει στην οθόνη του 10oυ SIFF, Συμμετοχή στο FORUM MED 2022, Συμμετοχή στο EUROMED 2022, Το Ινστιτούτο Σύρου ως προσκεκλημένος φορέας στο Συμπόσιο Greece and Norway του ΚΕΑΕ, Παρουσιάσεις εν εξελίξει έργων από τις Ηχητικές Συναντήσεις 2020 και 2021 στην Αθήνα, Έκδοση Επιστημονικού Τόμου “Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ” (Εκδόσεις ΕΜΠ)

Ο κ. Χατζηγρηγορίου, απόλυτα ικανοποιημένος από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε αλλά και αισιόδοξος για όσα έρχονται με την έλευση του νέου έτους, δήλωσε για το Ινστιτούτο: “Παραμένει πάντα ένας δραστήριος οργανισμός που σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει τη δράση του στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Τα επόμενα σχέδια του Ινστιτούτου

Στον απολογισμό του 2022 συγκαταλέγονται και τρεις ακόμα ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις οι οποίες αναμένεται να συνεχισθούν ή/και να ολοκληρωθούν το 2023.

Μία πολύ σημαντική στιγμή, όπως την χαρακτηρίζει ο κ. Χατζηγρηγορίου, ήταν το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) που υπεγράφη με το Ινστιτούτο Σύρου και αφορά στη διαχείριση των περιοχών NATURA στις Κυκλάδες, Από 1η Φεβρουαρίου, οι ερευνητές συνεργάτες του ΟΦΥΠΕΚΑ θα συστεγάζονται με το Ινστιτούτο και θα ξεκινήσει μία σειρά σκέψεων και δράσεων για το φυσικό περιβάλλον της Σύρου και ιδιαίτερα για την προστασία της ζώνης ΝΑTURA. “Θέλουμε να είμαστε κοντά, παρακολουθώντας οτιδήποτε σχεδιαστεί για το νησί, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουμε αυτές τις ζώνες όσο μπορούμε περισσότερο” λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου.

Μία ακόμη σημαντική συνεργασία σύναψε το Ινστιτούτο Σύρου μέσα στο 2022 και αφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αρχιτεκτονική Σχολή Notre Damme, με υπεύθυνο καθηγητή τον Paolo Vitti. “Η συνεργασία αυτή στοχεύει στην άφιξη των φοιτητών της σχολής, οι οποίοι θα μελετήσουν από κοντά τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του νησιού, κάτι που τους ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο μέρος στο οποίο να μπορούν να δουν τόσα πολλά και καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτήρια. Στόχος επίσης είναι να βρεθούν νεοκλασικά πάνω στα οποία θα γίνουν μελέτες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Θα υπάρχει δηλαδή ένα πρακτικό κομμάτι, εκτός από αυτό της εκπαίδευσης, κατά το οποίο θα γίνουν αποτυπώσεις, μελέτες, στατικές ενισχύσεις κλπ για νεοκλασικά κτήρια που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από το δήμο, από την περιφέρεια και από οποιονδήποτε άλλο φορέα για μελέτη αποκατάστασης. Θέλουμε κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της έρευνας, να βγάζουμε και μία μικρή προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάσταση κάποιου κτηρίου που κινδυνεύει” εξηγεί ο κ.Χατζηγρηγορίου.

Τέλος, το Ινστιτούτο ευελπιστεί και αγωνιά ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει το πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ το οποίο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο περίπου. “Είναι πολύ σημαντικό για τη Σύρο να δούμε να γίνεται πράξη ένα τέτοιο πρόγραμμα, διότι θα βοηθήσει πάρα πολλούς ιδιώτες που έχουν αξιόλογα κτήρια στην ιδιοκτησία τους και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσουν” δηλώνει ο κ.Χατζηγρηγορίου και τονίζει ωστόσο ότι στο πρόγραμμα πρέπει να ενταχθούν και οι εργασίες στήριξης επικίνδυνων κτηρίων ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη στη Σάμο. “Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξακολουθούμε να πιέζουμε με κάθε τρόπο. Έχει γίνει κι ένα ψήφισμα στο avaaz που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στον υπουργό . Θέλουμε να δούμε το ΔΙΑΤΗΡΩ να γίνεται πράξη και να βοηθήσει τους φορείς σε όλη την Ελλάδα ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή των αξιόλογων και ιστορικών κτηρίων της χώρας”, λέει ολοκληρώνοντας.

Διαβάστε αναλυτικά τον απολογισμό του Ινστιτούτου Σύρου για το 2022 στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://mailchi.mp/57ef7308f5d0/2022actions?e=427b7631a3