Γονείς και παιδιά διασκεδάζουν και έρχονται πιο κοντά με το ContaKids

Μια σωματική δραστηριότητα που ενδυναμώνει τη σχέση γονιού και παιδιού με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να ξαναζήσουν στη Σύρο καθώς έρχεται για τον 3ο κύκλο μαθημάτων, το πρόγραμμα Contakids. Χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη σωματική επαφή και μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι, αναπτύσσεται μια βαθύτερη μη-λεκτική μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους γονιών και παιδιών. Γονείς και παιδιά συνδέονται μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι, αναπτύσσουν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους και δίνουν χώρο και χρόνο ο ένας στον άλλο, για να αλληλοεπιδράσουν.

Ν. Στεργίου: “Τα παιδιά αντιλαμβάνονται περισσότερο τα όρια τους, με ευχάριστο τρόπο”

Η χορεύτρια και δασκάλα Contact Improvisation και ContaKids, Νίκη Στεργίου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πρόγραμμα Contakids και αρχικά αναφέρθηκε στο πως αυτό λειτουργεί και τι μπορεί να προσφέρει στο παιδί και στον γονέα, “Είναι μία μέθοδος που προωθεί τη σωματική επαφή μεταξύ παιδιού και γονιού. Δουλεύουμε κυρίως με τη σωματική επαφή. Μέσα από το παιχνίδι και το χορό δημιουργείται το μάθημά μας. Είναι πάντα ο γονιός ή κάποιος κηδεμόνας με το παιδί και υπάρχουν παιχνίδια και χορός, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν μέσω της επαφής είτε ως ντουέτο, είτε ατομικά είτε ομαδικά, και το παιδί μέσω αυτής της μεθόδου μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητές του, να βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και ανάλογα με την ηλικία μπορούν να αντιλαμβάνονται περισσότερο τα όρια τους, μέσα από έναν ευχάριστο τρόπο.

Οι διαφορές μεταξύ των παιδιών

Για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συγχρονιστούν τα παιδιά σε αυτή τη μικρή ηλικία μίλησε επίσης η κ. Στεργίου, “Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Κάθε παιδί φέρνει κάτι διαφορετικό κάθε φορά στο μάθημα. Ένα παιδί που στο πρώτο μάθημα μπορεί να είναι πολύ ενεργητικό, μπορεί στο δεύτερο μάθημα, να είναι νωχελικό και να μην έχει όρεξη, όπως μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Παρόλα αυτά, μέσα από τις ασκήσεις και μέσα από το σύνολο των ανθρώπων που κινούνται στον χώρο και μέσω της δικής μου καθοδήγησης, βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζουν και συντονίζονται με αυτό που συμβαίνει μέσα στην τάξη. Τα παιδιά που είναι μαζί μας, από τον πρώτο κύκλο μέχρι τον τρίτο που θα ξεκινήσει τώρα, ουσιαστικά λειτουργούν σαν ένας καλοκουρδισμένος οργανισμός.”

Μαμάδες και μπαμπάδες εν δράσει

Όσο για το αν στο πρόγραμμα συμμετέχουν και μαμάδες και μπαμπάδες, η κ. Στεργίου, αναφέρει, “Συνηθίζεται να έρχονται οι μαμάδες μαζί με τα παιδιά, αλλά παρόλα αυτά έχουν έρθει και αρκετοί μπαμπάδες. Μπορεί κάποια στιγμή, να μην έρθει μία μαμά γιατί εργάζεται και να έρθει ο μπαμπάς στη θέση της. Γενικά όμως είμαστε πολύ ανοιχτοί στα μαθήματά μας, γιατί αν μία μαμά για παράδειγμα, έχει έρθει με 2 ή με 3 παιδιά, θα είμαι εκεί και όλοι κάπως θα βοηθήσουμε για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μέσα στο μάθημα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν” ενώ στο κλείσιμο αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συμμετοχής παιδιών με κινητικά προβλήματα ή νοητική στέρηση, “Είμαι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους, δεν με περιορίζει κάτι. Το μόνο που θα πρέπει να γίνει, είναι να έρθω πιο νωρίς σε επαφή με τον γονιό, για να δω το κατά πόσο θα μπορεί να ενταχθεί αυτό το παιδί, σε ένα τέτοιο πλαίσιο.”

Πώς δημιουργήθηκε το ContaKids

Όλα ξεκίνησαν από τον εμπνευστή της μεθόδου Itay Yatuv (χορευτής και δάσκαλος), ο οποίος φυσικά και αυθόρμητα άρχισε να χορεύει Contact Improvisation με την μόλις 2 ετών κόρη του. Αυτός ο χορός έγινε η αφορμή για να εργαστεί και να αναπτύξει τη μέθοδο, που ονομάζει ContaKids, σχεδιάζοντάς τη για παιδιά 2 έως 5 ετών και τους γονείς τους, ώστε να μοιράζονται τον χορό και το σωματικό παιχνίδι με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του Contact Improvisation.

Στα μαθήματα αυτά, προσκαλούνται γονείς και παιδιά για να παίξουν, να πηδήξουν, να κυλήσουν, να τρέξουν, να πέσουν, να ακούν και να ακούγονται, να κάνουν επιλογές και να συμβιβάζονται, μαζί. Το ContaKids είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, με μικρές αποκλίσεις και σε έναν μόνο ή δύο γονείς ή σε κάποιον ενήλικα με τον οποίο τα παιδιά έχουν αναπτύξει στενή σχέση, που θα τα συνοδεύει και θα συμμετάσχει και ο ίδιος. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση και στον χορό.

Ποια είναι η Νίκη Στεργίου

Η Νίκη Στεργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Χορού «Νίκη Κονταξάκη» παρακολουθώντας μαθήματα μπαλέτου και σύγχρονου χορού. Το 2010 γνώρισε το Contact Improvisation από τη Χριστίνα Κλεισιούνη. Παράλληλα μαθήτευσε πάνω σε τεχνικές somatics, authentic movement, release technique και αυτοσχεδιασμό. Παρακολούθησε μια σειρά σεμιναρίων Axis Syllabus με τους Frey Faust, Francesca Pedulla, Antoine Ragot και Daniel Bear Davis. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια και μαθήματα Contact Improvisation και instant composition στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους Nancy Stark Smith, Nita Little, Ray Chung, Angela Doniy κ.α. κι έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ Contact Improvisation σε Γερμανία, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. 

Το 2012 πήρε μέρος στη παράσταση Present Bodies in Contact (συνδημιουργία των χορογράφων Χ. Κλεισιούνη και Τ. Νικολοπούλου) και έκτοτε συνεργάστηκε συστηματικά με την ομάδα Εννιάμορφο της Τέτης Νικολοπούλου σε παραστάσεις CI και δομημένου αυτοσχεδιασμού. 

Από το 2014 ξεκίνησε να συντονίζει μαθήματα και σεμινάρια Contact Improvisation και να οργανώνει jams και σεμινάρια με δασκάλους από το εξωτερικό. Τον  Σεπτέμβρη του 2015 συμμετείχε στη διοργάνωση της 1ης Συνάντησης Ελλήνων Δασκάλων του Contact Improvisation. Πρόσφατα, εκπαιδεύτηκε και πήρε πιστοποίηση στη μέθοδο του ContaKids από τον ιδρυτή του, Itay Yatuv, στο Βελιγράδι, Σερβία. Είναι μητέρα δύο παιδιών και πριν λίγο καιρό μετακόμισε μόνιμα στη Σύρο.

Πότε και πού

Το ContaKids με τη Νίκη Στεργίου ξεκινά στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί. Ο 3ος Κύκλος των 4 μαθημάτων για γονείς και παιδιά 2 έως 5 ετών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 4 – 26 Μαρτίου (κάθε Σάββατο και Κυριακή 26 Μαρτίου, 17:00 – 17:45). Το κόστος του κύκλου 4 μαθημάτων ανέρχεται στα 30 ευρώ (1ο μάθημα δοκιμαστικό δωρεάν).

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής: έως την Τετάρτη 1 Μαρτίου. Δευτέρα – Παρασκευή: 16:00 – 21:00 και Σάββατο: 10:00 – 13:00, τηλέφωνο 2281080690. Για απορίες και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 69744-74602 ή το email stergiouniki7@gmail.com (Νίκη Στεργίου).