"Δάσκαλε που δίδασκες..." από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μία πρωτότυπη παιδική παράσταση παρουσιάζουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σύρου Ερμούπολης και η θεατρική ομάδα ΑΚου. Που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Απόλλων το Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου 2023. Το έργο με τίτλο "Δάσκαλε, πού δίδασκες;", βασίζεται σε κείμενο της Χαρούλας Αποστολίδου και παρουσιάζει ευτράπελες καταστάσεις που, αν και διαδραματίζονται σε μία σχολική τάξη της δεκαετίας του ‘80, έχουν σαφείς αναφορές στη σημερινή πραγματικότητα.

Η εκπαιδευτικός Bέτα Αποστολίδου που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της παράστασης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη συγκεκριμένη παράσταση καθώς και για το θεατρικό παιχνίδι και τα οφέλη που έχει στην ψυχοσύνθεση των παιδιών.

Με χιούμορ και ευαισθησία

“ Μου ζήτησαν και φέτος οι γονείς του 1ου Δημοτικού να φτιάξουμε μία θεατρική ομάδα και ένα θεατρικό έργο, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο και τον σύλλογο γονέων για τις εκδηλώσεις των παιδιών και τις ανάγκες του σχολείου. Σκηνοθετώ χρόνια παιδικές παραστάσεις με τον «ΘΕΠΟΣ Απόλλων». Κατά καιρούς συνεργαζόμαστε με κάποια παιδιά από σχολεία σχολεία είτε για τα παιδικά έργα του ΘΕΠΟΣ είτε για τις υπόλοιπες παραστάσεις, οπότε τα παιδιά έχουν μάθει να μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία.” αναφέρει σχετικά με την απόφασή της να αναλάβει σκηνοθετικά το έργο η κα. Αποστολίδου.

Δίνοντας μία γενική εικόνα για το τι θα παρακολουθήσουν οι θεατές της παράστασης, αναφέρει: “Το έργο είναι δοσμένο με πολύ χιούμορ και παράλληλα με πολλή ευαισθησία απέναντι στα θέματα που αφορούν στα παιδιά. Το έχει γράψει η αδερφή μου, η συγγραφέας και φιλόλογος, Χαρούλα Αποστολίδου και διακωμωδεί καταστάσεις που αφορούν στο σχολικό περιβάλλον. Με αφορμή την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας θέλαμε να περάσουμε κι ένα μήνυμα”.

Το θέατρο είναι ψυχοθεραπευτική διαδικασία για όλους”

Αναφορικά με τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά μέσα από τη θεατρική τέχνη, η κα. Αποστολίδου εξηγεί: “Κάνω αυτήν τη δουλειά 30 χρόνια σχεδόν και έχω δει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τις παραστάσεις. Τα παιδιά και ιδιαίτερα εκείνα που είναι πιο συνεσταλμένα και κλεισμένα στον εαυτό τους, υποδυόμενα έναν χαρακτήρα, πολλές φορές σε εκπλήσσουν γιατί βλέπεις πόση δυναμική κρύβεται πίσω από τις φοβίες τους, τις ανασφάλειες του κτλ. Εκφράζονται μέσα από τον ρόλο και συχνά αλλάζει μετά η γενικότερη στάση τους . Η συνεχής ενασχόληση με το θέατρο δίνει πραγματικά μία πολύ μεγάλη ώθηση στο να εκδηλωθούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ενώ παράλληλα το χαίρονται και το διασκεδάζουν. Πέρα από αυτό, μέσα από τη θεατρική διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και τη συνέπεια που χρειάζονται για να βγει το τελικό αποτέλεσμα”.

 

Πληροφορίες παράστασης:
Σκηνοθεσία/ Σκηνικά-Κοστούμια/ Μουσική επιμέλεια: Βέτα Αποστολίδου-Μαριαλένα Κουβέλη

Παίζουν: Η θεατρική ομάδα «ΑΚου».

Θέατρο Απόλλων, Σάββατο 1 Απριλίου 2023, Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Ώρα έναρξης: 20:00, Διάρκεια: 80 λεπτά
Τιμή εισιτηρίων: 5 ευρώ στο www.ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου