"Βικτωρία- αναμνήσεις από τη Πόλη… σαν μυθιστόρημα"

Την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 19.00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Βίκης Δράκου "Βικτωρία- αναμνήσεις από τη Πόλη… σαν μυθιστόρημα". Ένα βιβλίο γραμμένο με ψυχή και έντονα συναισθήματα που ξεπηδούν από τα βιώματα της συγγραφέως τόσο στην Πόλη, όσο και στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη .

Με λόγο προφορικό και εναργή, το έργο της συγγραφέως ζωντανεύει τα πρόσωπα που αγάπησε και την καθόρισαν, τα γεγονότα που έζησε και τη στιγμάτισαν και παραδίδει όσα είδε, όσα άκουσε και όσα έμαθε σε ένα υπέροχο ανάγνωσμα που μας ταξιδεύει στον χρόνο και σε αγαπημένους τόπους.

Όπως διευκρινίζει στην “Κοινή Γνώμη” η συγγραφέας, το βιβλίο είναι βιωματικό και βασίζεται αποκλειστικά σε μαρτυρίες και αναμνήσεις, χωρίς να εμπεριέχει στοιχεία μυθοπλασίας, καλύπτοντας μία χρονική περίοδο 120 ετών. “Η Βικτωρία είναι η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, από την οποία πήρα το όνομά μου και το έδωσα κι εγώ με τη σειρά μου στην εγγονή μου, η οποία βρίσκεται στην ηλικία που ήμουν εγώ όταν έφυγα από την Πόλη και έκλεισα μέσα στην ψυχή μου και στο μυαλό μου όλα αυτά που αφηγούμαι στο βιβλίο” αναφέρει η συγγραφέας.

Η ιστορία ξεκινά το 1894, τη χρονιά του μεγάλου σεισμού που συντάραξε τη Πόλη, τα Πριγκηπόννησα και όλη την περιφέρεια του Μαρμαρά. “Σε πρώτο επίπεδο, αφορά την ιστορία μίας οικογένειας, με κεντρική ηρωίδα την Βικτωρία, που την παρακολουθούμε να μεγαλώνει, να παντρεύεται και να πηγαίνει στην Κων/πολη, να γίνεται η ανταλλαγή πληθυσμών, να φεύγει κι έπειτα να γυρίζει πίσω και να βρίσκει ρημαγμένα τα μέρη της. Παράλληλα, παρακολουθούμε και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας καθώς και τους γείτονες και φίλους, Ρωμιούς, Τούρκους, Φράγκους, και όλους όσους ζούσαν σε εκείνες τις πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες που τις χαρακτήριζαν σχέσεις καλής γειτονίας και αγάπης. Σε δεύτερο επίπεδο, το οποίο με συγκινεί ιδιαίτερα, παρακολουθούμε την ιστορία της ομογένειας της Πόλης στις τελευταίες της αναλαμπές, όταν ακόμη ο πληθυσμός ήταν πολύ μεγάλος και η ομογένεια κραταιή οικονομικά και κοινωνικά. Σε ένα τρίτο επίπεδο, το βιβλίο περιγράφει την πικρή, από όποια σκοπιά κι αν το βλέπει κανείς, ιστορία των ελληνοτουρκικών. Από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι και το Κυπριακό που έφερε τις απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι συμπαρέσυραν τις οικογένειές τους και όλοι μαζί βρέθηκαν να φτιάχνουν τη ζωή τους από την αρχή μακριά από την Πόλη”, αναφέρει η συγγραφέας κάνοντας μία σύντομη περίληψη του βιβλίου, για το οποίο θα μιλήσει μαζί με την Αλεξάνδρα Χριστίδου, την Χριστιάννα Βέλλου και την Ειρήνη Δράκου, σήμερα το απόγευμα στην Παιδική Βιβλιοθήκη. Μετά το πέρας τη βιβλιοπαρουσίασης θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Απόστολο Μάρη και την Ευτυχία Πανοπούλου και κέρασμα με άρωμα Πόλης.

Η Βίκη Δράκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ηλικία των έντεκα χρόνων. Αποφοίτησε από το Αγγλικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση με διαλείμματα στο Πανεπιστήμιο και στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή της Πόλης. Παράλληλα με τη διδασκαλία της γλώσσας, ασχολήθηκε με το θέατρο και το περιβάλλον.