Μία ξεχωριστή παράσταση από το Κουκλοθέατρο Κρήτης στο θέατρο Απόλλων

“Χριστουγεννιάτικη Συνωμοσία της Κατσίκας”

  • Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2023 - 06:16

Ο Θωμάς και η Μαρίκα – Κατσίκα, δύο περιπλανώμενοι φίλοι που αγαπούν την περιπέτεια, κάθε χρόνο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διαφορετικό τόπο. Στόχος τους; Να βρουν σε ποιο μέρος της γης φτιάχνονται οι νοστιμότεροι κουραμπιέδες!

Αυτή την αναζήτηση, αλλά και την περιπλάνησή τους  θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν οι μικροί θεατές της Σύρου, από  το Κουκλοθέατρο Κρήτης που  θα παρουσιάσει την παράσταση «Χριστουγεννιάτικη Συνωμοσία της Κατσίκας».

Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια

Για την ιστορία της παράστασης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο υπεύθυνος του Κουκλοθέατρου της Κρήτης, Γιώργος Αναγνωστάκης, ο οποίος τόνισε ότι “το συγκεκριμένο παραμύθι, που γράφτηκε τη δεκαετία του 1980 από τη Φρόσω Χατόγλου, θα αναβιώσει στη Σύρο μέσα από μία Χριστουγεννιάτικη version”.

Η ιστορία παρουσιάζει δύο φίλους, τη Μαρίκα και τον Θωμά, που λατρεύουν τα Χριστούγεννα, ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες προκειμένου να ανακαλύψουν που φτιάχνονται οι νοστιμότεροι κουραμπιέδες.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους φτάνουν σε μία χώρα που δεν έχουν ξανά επισκεφθεί, τη Παρδαλονηγία, όπου όμως εκεί θα εμπλακούν σε μία περίεργη υπόθεση συνωμοσίας που οργανώνεται ενάντια στο παλάτι και τον Βασιλιά.

Σε μία ξένη χώρα, ολομόναχοι οι δυο φίλοι, ετοιμάζονται να φύγουν ώσπου θα βρεθεί μπροστά στο δρόμο του Θωμά η πανέμορφη πριγκίπισσα, την οποία και ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Θα καταφέρει ο Θωμάς να την παντρευτεί; Για να το καταφέρει όμως αυτό, πρέπει πρώτα από όλα να νικήσει τον Βασιλιά σε μια παρτίδα σκάκι. Αν δεν το καταφέρει, ο Θωμάς θα χάσει τη ζωή του. Και φυσικά, πρέπει να προλάβει την εξέγερση των στρατιωτών γιατί κινδυνεύει το παλάτι.

Την ξεχωριστή αυτή παράσταση μπορούν να την παρακολουθήσουν παιδιά έως και την έκτη δημοτικού.

Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα στο θέατρο Απόλλων, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 5 και μισή το απόγευμα και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου , στις 5 και μισή το απόγευμα και στις 7 και μισή το βράδυ.

Η ανταπόκριση του κοινού της Σύρου είναι μεγάλη

Η κ. Αναγνωστάκης, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κουκλοθέατρο Κρήτης επισκέπτεται την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Θυμάμαι είχαμε ανεβάσει μία παράσταση και πριν την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε παρουσιάσαμε στον πολιτιστικό χώρο των Χρούσσων, το έργο «Ο Ψαροτρομάρας»”, σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως “η ανταπόκριση των Συριανών θεατών ήταν εντυπωσιακή, αφού το καλοκαίρι γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο στα Χρούσσα και ελπίζουμε πως το ίδιο θα συμβεί και τώρα στις παραστάσεις που θα δώσουμε την Παρασκευή και το Σάββατο στο θέατρο Απόλλων. Οπότε οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να προμηθευτούν από τώρα τα εισιτήρια τους”.

Η ιστορία του Κουκλοθέατρου της Κρήτης

Το Κουκλοθέατρο της Κρήτης μετρά 43 χρόνια ζωής, καθώς δημιουργήθηκε το 1980 από τον πατέρα του Γιώργου Αναγνωστάκη, Ηλία Αναγνωστάκη. Από το 2010, πραγματοποιεί επαγγελματικές παραστάσεις, εισάγοντας μάλιστα την τεχνική του "Μαύρου Θεάτρου".

“Χρησιμοποιούμε black light, το οποίο "σβήνει" την ανθρώπινη παρουσία, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έντονα, εντυπωσιακά χρώματα”, εξηγεί ο Γιώργος Αναγνωστάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως “το Koυκλοθέατρο Κρήτης δε στηρίζεται πάντως μόνο στην εν λόγω τεχνική, αφού συνδυάζει ακόμη στοιχεία από τον κινηματογράφο, το θέατρο, την ταχυδακτυλουργική και τα κόμιξ, ενώ ακολουθεί και τις αρχές του Muppet Show”.

Ο θίασος είναι τριμελής, με φαντασία, δημιουργικότητα και πάνω από όλα αγάπη για το κουκλοθέατρο και τους μικρούς του φίλους. Το πρώτο έργο του θιάσου που παρουσιάστηκε στο κοινό της Κρήτης ήταν το "Φρίξος και Έλλη" του Ηλία Αναγνωστάκη, το 2011.

Ο θίασος ξεκινά περιοδείες σε πόλεις και χωριά της Κρήτης, με μεγάλη επιτυχία. Το 2012 ακολουθεί ο "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου, ενώ το 2013 ήταν η σειρά του "Ψαροτρομάρα" της Ευφροσύνης Χατόγλου. Η μεγάλη απήχηση που είχε ο "Ψαροτρομάρας" στο κοινό έκανε ακόμη πιο γνωστό το Κουκλοθέατρο Κρήτης.

Επόμενο έργο, οι "Δροσουλίτες", η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, ο «Θησέας», ο Πινόκιο, ο «Ψαροτρομάρας», «Παραλίγο Βεζύρης», ο «Φρίξος και η Έλλη».

Ο θίασος αποτελείται από τους Γιώργο Αναγνωστάκη (μουσική-τραγούδι-ηχητικά εφέ-φωτισμός), Ειρήνη Σταυρουλάκη, Αλέξανδρο Φραγκιαδούλη, Δήμητρα Κριτσωτάκη, Μιχάλη Φραγκιαδάκη, Γιώργο Χρηστάκη και Ελένη Σαάπογλου. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε τον Ηλία Αναγνωστάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την έρευνα, την κατασκευή κούκλας και σκηνικών.

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης έχει δώσει παραστάσεις τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκτός από την Κρήτη, την οποία ο θίασος έχει "οργώσει", έργα του Κουκλοθέατρου έχουν ανέβει, ακόμη, σε Αθήνα, Πάτρα, Θήβα, Χίο, Λήμνο, Ζάκυνθο, Ιστιαία και Σύρο, καθώς επίσης και σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού.