Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ξόνογλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων

Μία σειρά από προσωπογραφίες μεγάλων διαστάσεων με ακρυλικά σε τελάρο και σχέδια με μελάνι, ακρυλικά, γομαλάκα και φύλλο χρυσού σε χαρτόνι παρουσιάζονται στην ατομική έκθεση του Δημήτρη Ξόνογλου με τίτλο “Νίψον ανομήματα μη μόναν οψίν” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πλήθους φιλότεχνων, αλλά και σημαντικών εικαστικών, φίλων του καλλιτέχνη όπως Μιχάλης Μακρουλάκης και ο Κώστας Τσόκλης, ο οποίος ταξίδεψε από την Τήνο αποκλειστικά για τον κ. Ξόνογλου.

Επιστρέφοντας μετά από χρόνια στην “καθαρή” ζωγραφική με χρώμα και την απόδοση όγκων χωρίς την προσθήκη άλλων υλικών, ο καλλιτέχνης επανεξετάζει την ανθρώπινη ψυχική κατάσταση μέσα από το κατεξοχήν “πεδίο” πρόσβασης και αναζήτησής της, το πρόσωπο. Όπως σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης, Βασιλική Βαγενού, η συμβίωση των εκπροσώπων του ανθρώπινου και ζωικού κόσμου ή η ύπαρξη του ανθρώπου αφημένου παρέα μονάχα με τις βιολογικές λειτουργίες του θέτυ υπόψιν του θεατή τις πολλαπλές πιθανότητες πρόσληψης της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Στα βαθύτερα νοήματα της τέχνης του κ. Ξόνογλου μύησε το κοινό ο ιστορικός και κριτικός τέχνης κ. Εμμανουήλ Μαυρομάτης, Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 19:00 - 22:00 και θα διαρκέσει έως 30 Σεπτεμβρίου.